Slik får du brukt opp alle eggene du har kjøpt inn

I påsken står egg øverst på innkjøpslisten. Vi gir deg tips til lettvinte eggeretter for såvel bypåske som fjellpåske.

I løpet av påskedagene spiser vi 40 millioner egg her i Norge, dobbelt så mange som en tilsvarende periode ellers i året. Det er ingen tilfeldighet.

Opprinnelsen

For ingen annen matvare er knyttet til mer symbolikk enn egget. Fra gammelt av var det tegn på livskraft og fruktbarhet. I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre og sola dukket frem fra vinterdvalen, våknet høna og satte i gang med verpingen igjen.

Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor også bokstavelig talt en eggefest. Man kokte eggene, eller bakte dem inn i flettede brød, og spiste dem.

Lykke

Etter hvert begynte man også å gi egg som gaver, som tegn på vennskap. Dekorerte egg var spesielt høyt verdsatt. De hadde ifølge folketroen en kraft som ville bringe lykke og beskytte mot onde ånder. Det eldste eksemplet på dekorerte egg er funnet i en grav fra omkring 300 år e.Kr.

I Russland ble det en skikk å gi bort egg av sølv eller gull, pyntet med emalje og edelstener. Noen av disse eggene hører i dag til verdens mest kostbare antikviteter.

Tidenes mest praktfulle påskeegg ble skapt av C. Fabergé, en fransk juvelér som med sine leketøysmodeller av juvelprydede gullegg gjorde lykke hos tsaren og det russiske hoff.

Tryllestav med skall

I våre dager lager vi stadig mindre mat fra bunnen, og det knekkes stadig færre egg i de tusen hjem. I matlagingen har egg en hel rekke spesielle egenskaper som gjør det til et sant tryllemiddel.

Det gir smak og farge, hever, tykner, binder og blanker. I tillegg er egget sterilt innpakket i verdens mest naturlige emballasje! Egg er næringsrikt og inneholder alle livsnødvendige næringsstoffer, med unntak av vitamin C.

Eggets egenskaper er best når det er romtemperert. Da får du pisket inn mer luft i sukkerbrødet, og pisket eggehvite holder seg stiv lenger. Egg som har fått ligge en stund har også bedre bakeegenskaper enn helt ferske egg. Et kokketriks er å presse eggehviten fra veldig ferske egg gjennom en sikt for å oppnå det samme.

Eggepanne med kylling eller kalkun

Antall porsjoner

4

Ingredienser

6 egg
6 ss vann
100 g sopp
200 g rester av kylling eller kalkun
100 fersk spinat
ca. 100 g ost (brie, cheddar)

Tomatsalat:
3 tomater
½ rødløk
2 ss finhakket frisk basilkum
2 ss olivenolje
nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Pisk sammen egg, vann, salt og pepper. Hell eggeblandingen i en middels varm stekepanne.

Ha i resten av ingrediensene til frittataen og sett på lokk. La pannen stå ved svak varme til retten har stivnet. Du kan også steke den ferdig i stekeovn.

Server med tomatsalat og ferskt brød.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Løkpanne

Antall porsjoner

4

Ingredienser

3 stk. hakket løk
100 g kjøttdeig
1 ts salt
½ ts pepper
4 stk. egg
1 dl vann
½ ts salt
100 g reven hvitost
1 stk. rød paprika
1 stk. grønn paprika

Fremgangsmåte

Bruk stekepanne. Smøret skal være varmt uten å være brunt.

Løk, kjøttdeig, salt og pepper blandes i pannen med en gaffel og brunes litt, slik at kjøttet blir gjennomstekt.

Egg, vann og salt blandes og helles over.

Dryss revet gulost på toppen.

Til slutt finhakket paprika over.

Stekes på lav varme under lokk eller i stekeovn, til egget har stivnet.

Serveres nylaget.

Tilbehør:
Gjærbakst eller kokte poteter.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Meksikansk eggerøre

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

1 stk. finhakket løk
1 stk. finhakket rød chili uten frø
2 ss olje
6 stk. egg
½ ts salt
½ ts pepper
2 stk. tomat - hakket

Fremgangsmåte

Stek først løk og chilipepper i olje til løken er blank.

Visp sammen egg, salt og pepper og bland i tomatene, løk og chilipepper.

Bruk forholdsvis sterk varme på pannen.

Hell i eggeblandingen og dra sammen langs pannebunnen etterhvert som det stivner. Server eggerøren varm.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fylte Crepes

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Pannekakerøre:
2 egg
4 dl melk
3-4 dl dl siktet hvetemel
½ teskje salt

Fyll:
5 skiver strimlet kokt skinke
1 finhakket paprika
(kombiner gjerne rød/grønn)
1 finhakket løk
100 g hakket champignon
2-3 fedd hvitløk, finhakket
200 g fyldig, revet hvitost
(gjerne vellagret norvegia)
frisk oregano etter smak
litt pepper
salt

Fremgangsmåte

Pannekaker:
Bland pannekakerøre og la den svelle i minst 15 minutter.

Stek opp pannekakene på forhånd, så tykke som mulig.

Fyll:
Stek løken til den er blank.

Tilsett resten av grønnsakene og la dem få noen minutter i pannen.

Legg fyllet i pannekakene og rull dem sammen.

Varm dette i en stekepanne på lav varme til osten er smeltet og grønnsakene er møre.

Server med godt brød og salat.

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bondeomelett

Ingredienser

3-4 kokte poteter
150 g falukorv
1 pk bacon
6 egg
4 ss vann
salt etter smak
ca. ¼ purre
½ paprika
litt smør til steking

Fremgangsmåte

Skjær poteter, falukorv og bacon i biter. Stek dem lett i pannen.

Pisk sammen egg, vann og salt og hell det over innholdet i pannen.

Legg på finskåret purre og paprikaskiver.

La det hele stivne over svak varme eller i stekeovnen.

Server brød til. 

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grunnoppskrift på omelett

Antall porsjoner

1

Ingredienser

2 egg
2 ss vann
litt salt
litt smør til steking

Fremgangsmåte

Visp sammen egg, vann (ikke melk) og salt og hell røren i en liten stekepanne. Pannen må være så varm at en smørklatt freser når den slippes i.

Trekk røren inn mot midten, slik at massen på toppen flyter ut til sidene.

Legg ønsket fyll på den ene halvdelen og den andre halvdelen brettes over. Hvelv omeletten over på tallerken slik at undersiden kommer opp.

Alt må skje hurtig slik at omeletten ikke blir svidd i pannen! Omeletten vil være ferdig på under 1 minutt. 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Omelett i høyden

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 skiver loff
2 egg
2 ss vann
2 ss majones
1 ss chilisaus
grovmalt pepper
2 salatblader
2 skiver skinke eller 3 skiver pastrami 

Fremgangsmåte

Skjær bort skorpen på loffskivene og rist dem gylne i stekepanne eller brødrister. Avkjøl litt og skjær hver skive i to trekanter.

Stek omelett i liten panne og avkjøl litt. Bland majones og chilisaus i en bolle og tilsett pepper etter smak.

Skyll salatbladene og la vannet renne av. Skjær skinken i biter.

Smør sausen på loff-trekantene og legg omelett, salat og skinke på hver.

Legg trekantene oppå hverandre og stikk en cocktailpinne eller saltstang gjennom.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Burgeromelett

Antall porsjoner

1

Ingredienser

1 hamburgerbrød
2 skiver bacon
2 egg
2 ss vann (ikke melk)
½ tomat
5 tykke skiver agurk
3 salatblader 

Fremgangsmåte

Skjær bacon i store biter og stek dem nesten ferdig i en liten stekepanne.

Pisk forsiktig sammen egg og vann.

Ha eggemassen i stekepannen og stek omeletten.

Legg den i hamburgerbrødet og pynt med skiver av tomat, agurk og salatblader.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eggs Benedict

Antall porsjoner

2

Ingredienser

Hollandaisesaus:
2 eggeplommer
1 ts sitronsaft
hvit pepper
1 ss kaldt vann
200 gr smør

4 store skiver bacon
4 egg
4 tykke skiver grovt brød
kajennepepper

Fremgangsmåte

Lag en hollandaisesaus fra bunnen av:
Ha 2 eggeplommer i en bolle i vannbad. Visp kontinuerlig. Det er viktig at bollen ikke blir for varm, da får du eggerøre. Ha i en teskje sitronsaft, litt finmalt hvit pepper og 1 spiseskje kaldt vann. Visp hele tiden, til eggene er lysegule og volumet fordoblet.

Ha parat 200 g varmt, smeltet og klaret smør. Hell forsiktig i bollen, litt av gangen, mens du visper. Sausen bli tykk, akkurat som når man lager majones. Sett sausen til side og hold den varm.

Stek fire store skiver bacon med minst mulig fett. Posjer fire egg. Rist fire tykke skiver grovt brød. Skivene skal være runde, uten skorpe. Bruk en stor kopp til å "stemple" ut skivene.

Smør de ristede brødskivene. Ha en skive bacon på hver. Plasser et posjert egg forsiktig på hver runding. Hell hollandaisesausen over eggene. Pynt med et dryss kajennepepper på toppen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Crème Brûlée

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

4 dl melk
2 dl kremfløte
4 ss sukker
1 vaniljestang
eller 1 ss vaniljesukker
5 egg

Fremgangsmåte

Kok opp melk, fløte, sukker og vaniljestang (splittet på langs).

Avkjøl blandingen noe og rør inn lett sammenpiskede egg. Sil blandingen.

Sett 10 ildfaste porsjonsformer i langpannen og fordel eggeblandingen i formene. Hell på så mye varmt vann i langpannen at det står halvveis opp på formene.

La formene stå i vannbadet i ovnen ved 125 °C i ca. 40 minutter eller til kremen har stivnet. Avkjøl, gjerne til neste dag.

Servering:
Dryss 1 ts sukker over hver og brenn overflaten med en skibrenner (eller la porsjonsformene stå 2-3 minutter under grillen) til sukkeret har karamellisert seg.

Server straks sammen med litt frukt eller bær.

Sendt inn av

Foto: Eiliv Leren, Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen