Slik griller du sjømat

Sjømat er supert å grille. Apéritif gir deg oppskrifter og gode råd om blant annet marinade, pensling og grilltid på veien.

Til grilling av sjømat trenger du ikke noe annet enn det du ellers bruker når du griller, men det kan være hendig å ha en dobbel grillrist til grilling av fisk. Du kan også grille sjømat på en enkel engangsgrill.

Vi har laget en egen grillmesterskole - les mer

En nyhet på grillfronten er grillwok. Den er grei til grilling av skalldyr, små stykker av fisk samt grønnsaker og frukt.

Slik bruker du grillwoken

Bruk fiskefilet og skjær den i biter noe større enn til vanlig woking. Alt av sjømat kan brukes: laks, steinbit, uer, klippfisk, blåskjell, reker eller det du måtte ha tilgang på.

Del opp grønnsaker for eksempel løk, sjampinjong, paprika og squash. Frukt er også godt sammen med sjømat, du kan bruke epler, ananas, lime eller sitron.

Pass på at maten er i bevegelse, bruk treredskap og vend maten eller bare rist på woken. Ikke fyll opp for mye, maten skal ikke kokes.

Flere lekre oppskrifter med sjømat på grillen finner du her

I løpet av få minutter er maten er ferdig, litt avhengig av størrelsen på bitene. Strø over salt og krydder. Ingrediensene kan også marineres på forhånd.

Råvarer

Fet og mellomfet fisk som:
Ørret, laks, røye, steinbit, breiflabb, makrell, eller sild kan legges rett på grillristen, tres på et grillspyd, legges i dobbel grillrist, grilles i wok eller pakkes i folie.

Mager fisk som:
Uer, torsk, sei, hyse eller hvitting grilles enklest i dobbel grillrist eller i folie.

Skalldyr som:
Reker, krabbe, blåskjell og andre skjell kan tres på spidd, grilles i wok eller legges i aluminiumsfolie.

Annen fisk eller fiskemat som:
Fiskekaker eller fiskeburgere av laks eller sei kan legges rett på rist, tres på spyd eller varmes i folie.

Utvannet klippfisk:
Er en spennende råvare som kan legges rett på grillen eller grilles i wok.

Tilberedningsteknikker

Pensling
For å få fisken gyllenbrun og pent stekt, og for at den ikke feste seg til grillristen, må den pensles med olje eller smeltet margarin/smør. Marinade som inneholder olje er også godt egnet til pensling.

Marinering
Fisk blir ekstra saftig og fin om den får trekke i marinade ca 1 time før grilling.

Grilltid
Grilltiden for fisk avhenger av fiskens tykkelse og avstanden til grillkullet.

Griller du store fiskestykker eller hel fisk tar det lengre tid før fisken er gjennomstekt og du må øke avstanden til grillkullet for at fisken ikke skal bli brent.

Fantastisk tilbehør til grillmaten

Fisken er ferdig grillet når du ser små fett- eller væskedråper på overflaten. Fisk i folie er ferdig når beina løsner eller fiskekjøttet er kokt.

Enkle retter for førstereisgutter

Kjøp inn skiver eller filet av laks, ørret eller røye. Kjøper du filet, be om å få den uten ben, men med skinnet på.

Skiver av kveite eller steinbit kan legges rett på grillen, men mest hendig er det likevel å bruke en dobbel grillrist.

Alle fete og middels fete fiskesorter er velegnet for grilling. Prøv for eksempel breiflabb, sild eller makrell.

Apéritifs store grillseksjon med flere gode retter og tips

Sitronmarinerte grillspyd av laks med bønnesalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

800 g laksefilet
1-2 store tomater
1 stor sitron i skiver
2 røde paprikaer
8 friske laubærblad

Marinade:
Skall og saft av 1 sitron
2 laubærblad
2 fedd hvitløk, knust
1 ts malt kummin
½ ts malt svart pepper
1 ts salt
1 dl olivenolje

Bønnesalat:
200 g hvite bønner
1 bouquet garni (se tips)
6 knuste fedd hvitløk

Tips: Bouquet garni er en krydderkvast av timian, laubær, persille og eventuelt annet grønt. Den er gjerne rullet inn i et purreblad og knyttet med bomullstråd. Da er den lett å ta ut

2 store tomater, hakket
½ potte persille
½ rødløk
1 paprika
3 ss stenfrie sorte oliven

Dressing:
6 dl olivenolje
1 ss hvitvinseddik
saft av ¼ sitron
¼ ss salt

Fremgangsmåte

Skjær laksefileten i store terninger på 3x3 cm.

Vask tomatene, del dem i store båter og ta ut kjernene. Kutt opp paprikaen i store terninger og del laurbærbladene i to.

Ha 3 laksebiter på hvert sitt doble trespyd eller metallspyd, hvor du veksler mellom laks, tomat, paprika, sitronskiver og laubær.

Bland ingrediensene til marinaden sammen og hell den over grillspydene. La grillspydene marinere i minst 15 minutter.

Legg grillspydene på den varme grillen og grill dem i 2-3 minutter på hver side. Laksen kan godt ha en litt rå kjerne.

Server grillspydene med bønnesalaten.

Bønnesalat:
Legg bønnene i bløt i kaldt vann over natten. Hell av bløtevannet og skyll bønnene godt.

Ha bønnene i en kjele med rikelig kaldt vann, bouquet garni og de knuste hvitløksfeddene. Kok opp og skru ned varmen slik at bønnene så vidt koker til de blir møre.

Hell av kokevannet og skyll bønnene raskt under kaldt vann. Fjern krydderet og hvitløksfeddene og la bønnene avkjøles.

Del tomatene i båter og ta ut kjernene, skjær tomatkjøttet i små terninger. Hakk rødløk, paprika og oliven i fine terninger, finhakk persillen, og bland alt sammen med bønnene.

Bland sammen dressingen og hell denne over bønnesalaten.

Her finner du gode oppskrifter på sjømat på grillen

Tips: Dersom du bruker grillspyd av tre bør de ligge i bløt i vann i minst en halvtime før du lager grillspydene, da tar de ikke fyr på grillen.
 
Bruk gjerne to trespyd på hvert grillspyd - det blir da lettere å snu spydene underveis.

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet kveite med salsa og majonessaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

4 skiver kveite à ca 180 g
Olivenolje
salt og nykvernet pepper

Salsa:
1 grønn renset og finhakket chili
1 avocado i tynne skiver
2 finhakkede hvitløkbåter
3 vårløk i tynne skiver
½ agurk i skiver
saften av 2 lime
2 tomater, skoldet og grovhakket
1 ss grovhakket frisk koriander

Majonessaus:
4 grønne oliven i tynne strimler
5 ss majones
½ dl fløte
1 dl vann

Fremgangsmåte

Smør kveiteskivene med olje og dryss på salt og nykvernet pepper. Stekes eller grilles 3 minutter på hver side.

Salsa:
Rør sammen alle ingrediensene og hold den kald.

Majonessausen:
Rør sammen majones, fløte, oliven og varmt vann. La det bli varmt, må ikke koke.

Server den stekte kveita med salsa, majonessaus, ris, litt frisk salat og gjerne tortillas.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet gravlaks med potetsalat og ansjosdressing

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

ca. 750 g gravlaks i ett stykke

Potetsalat:
500 g nypoteter
150 g aspargesbønner
150 g voksbønner
1 liten rødløk, i tynne ringer
1 liten boks ansjosfileter, godt avrent
1 ss grov sennep
2 ss friskpresset sitronsaft
2 ss olivenolje
salt, pepper

Fremgangsmåte

Start med potetsalaten. Kok poteter og bønner møre hver for seg, sil kokevannet fra og avkjøl poteter og bønner.

Skjær potetene i to eller tykke skiver, del bønnene i to. Legg poteter, bønner og rødløk lagvis i salatbolle.

Hakk ansjosfiletene og bland dem med de øvrige ingrediensene til dressingen. Smak den til med salt og pepper og hell den over potetsalaten.

Skjær gravlaksen i åtte jevnstore stykker. Legg dem på grillen med skinnsiden ned og stek dem i 2-3 minutter, til skinnet er sprøtt og brunt. Laksen skal kun få varmebehandling på en side.

Server laksen nygrillet med potetsalaten til.

Tips: Det er slett ikke så vanskelig å grave laksen selv

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillede kamskjell med sommerlig salat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

8 kamskjell
olje
salt, pepper
Salat:
4 nypoteter
8-10 grønne asparges
1 tomat
1 ss hakket gressløk
5 ss ekstra virgin olivenolje
2 ss rødvinseddik
salt, pepper

Fremgangsmåte

Rens kamskjellene, skyll dem raskt og klapp dem tørre på kjøkkenpapir. Sett dem kaldt frem til de skal grilles.

Salaten:
Kok ferskpotetene med skallet på i usaltet vann til de er akkurat kokte, skjær dem i båter eller skiver.

Knekk av den nederste treete enden av aspargesen og kok dem knapt møre i godt saltet vann, del dem i passe stykker.

Skjær et kryss i toppen av tomaten og dypp den i kokende vann et par senkunder før du dypper den i iskaldt vann.

Flå skinnet av tomaten, det den i båter, skrap ut kjernehuset og skjær tomatkjøttet i små terninger.

Bland poteter, asparges, tomat, gressløk, olje og eddik og smak til med salt og pepper.

Kamskjellene:
Pensle kamskjellene lett med olje, dryss på en anelse salt og pepper og stek dem på grill til du får en fin stekeskorpe på en side, snu og få litt varme på den andre siden.

Steketiden varierer med størrelsen på skjellene. Kamskjell må aldri steke for lenge, da blir de tørre og seige, og de skal ha en lett rå kjerne. Server kamskjellene nystekte med den lune salaten.

Tips: Du kan også steke kamskjellene i pannen. Snitt da noen ruter i den største flate siden av kamskjellet og stek det på høy varme i litt olje. Etter ett minutt har du i 1 ss usaltet smør og tar skjellene av platen, snu skjellene og øs over smør og oljeblandingen. Ha på salt og nykvernet pepper.

Kamskjellene er nå perfekt stekt og kan serveres. Du kan også ha i litt limejuice, krydderurter eller hvitløk i det du har i smøret for å gi mer smak til skjellene.
 

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet laks à la teppanyaki

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

800 g laksefilet
2 ss olivenolje
1 stor bit vannmelon i biter
2 vårløk i tynne strimler
4 asparges i tynne strimler
½ grønn chili i tynne skiver
Avokadomos:
2 avokado
Saft av 1 lime
1 ts finhakket grønn chili
Salt
½ finhakket sjalottløk
Teppanyakisaus:
2 dl sake
2 ts sukker
2 ts revet frisk ingefær
1 dl mirin (matlagingssake, se tips)
8 ss soyasaus
Saft av 1 lime

Fremgangsmåte

Begynn med sausen, den tar litt tid.

Kok sake, ingefær, mirin og sukker til det tykner litt. Bland inn resten av ingrediensene.

Legg strimler av vårløk og asparges i iskaldt vann.

Skjær laksen i flate snitzler. Pensle laksen med olje og legg dem på glovarm grill eller grillpanne.

Grill laksesnitzlene kun på den ene siden til de har fått et fint mønster. Løft dem fra grillen og rett opp på tallerken.

Kjør avokadoen i en foodprosessor sammen med lime og chili. Smak til med salt og finhakket sjalottløk.

Legg vannmelon, vårløk, asparges og chili over laksesnitzelen. Legg på en skje avokadomos og fordel over litt av sausen.

Server gjerne kokt ris, stekte nudler, eller andre grønnsaker ved siden av.

Tips: Du kan godt bruke en ferdig teppanyakisaus i stedet for å lage den fra bunnen av. Mirin finner du i velassorterte butikker, eller i asiatiske supermarkeder.

Sendt inn av

Foto: Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kylling- og kamskjellspidd med peanøttsaus (satay)

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

4 kyllingfileter
12 kamskjell
trepinner
agurk
lime
bladpersille
 
Peanøttsaus:
2 ss rød karripasta
4 dl kokosmelk
3 ss sukker, gjerne palmesukker
2 ss tamarindsaus
4 ss grovt peanøttsmør
2 ss hakkede peanøtter

Fremgangsmåte

Del kyllingfileten opp i passe biter (2x2 cm), krydre med salt og pepper. Stek kyllingbitene på middels varme med litt olje, til de er gjennomstekt 3-4 minutter.

Kamskjellene stekes raskt i panne med 2 ss olje, 1-2 minutter, dryss over litt salt og pepper.

Tre kyllingbitene og kamskjellene på en trepinne med agurkskiver og bladpersille.

Serveres sammen med peanøttsaus, noen båter med lime, og gjerne en frisk salat og ris ved siden av.

Peanøttsaus:
Peanøttsausen lages ved å koke kokosmelk og karripasta i 10 minutter før du tilsetter sukker og tamarindsaus. Trekk kjelen til siden.

Rør inn peanøttsmør og hakkede peanøtter og kok opp og la det småkoke i et par minutter. Avkjøl.

Flere gode småretter finner du her

Tips: Dette kan du godt grille også, men del da kyllingen i tynne strimler slik at du er sikker på at den bli stekt.

Sendt inn av

Foto: Synnøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet laks med fennikel og ruccola

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 laksefileter med skinn à ca. 150 g
2 ts havsalt
2 små fennikelknoller
4 ss lettrømme
1 ss hakket gressløk
1 ss finhakket rødløk
1 håndfull ruccola
olje til steking

Fremgangsmåte

Skrap fiskeskinnet rent for skjell. Dryss salt på laksefiletene og pensle dem med olje.

Stek fisken på grillen eller i en grillpanne, ca. 4-5 minutter med skinnsiden ned. Snu fisken og stek den ca 1 minutt på den andre siden.

Rens og del fennikelknollene i to på langs, skjær dem deretter i tynne skiver tvers over.

Rør sammen rømme og gressløk og rør inn fennikel og rødløk.

Legg opp fennikel- og løksalaten på tallerkenen og ha ruccolasalten over. Legg den nygrillede laksen over og server sammen med dampede nypoteter.

Her finner du flere gode grillretter med sjømat

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet sjøkreps med pesto

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Beregn 2-3 rå sjøkreps per person

Pesto:
blad av 1 potte basilikum
1-2 fedd hvitløk
50 g pinjekjerner
50 g parmesanost
ca. 1 dl mild olivenolje
salt og pepper

Fremgangsmåte

Hakk basilikum, hvitløk, pinjekjerner og parmesanost i en food-processor. Spe med oljen mens maskinen går til en fyldig saus.

Smak til med salt og pepper.

Del sjøkrepsene på langs og ta ut tarmen.

Smør pesto på kjøttsiden. Legg dem krepsene med skallsiden ned på grillen og stek dem i 2-3 minutter til det dufter god.

Server varme med brød til.

Pestoen kan lages i god tid og tas med i et glass eller plastboks med tett lokk.

Tips: Ferdigkokte sjøkreps kan stekes raskt på grillen så de blir lune og smaken kommer ekstra godt frem.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillspyd med marinert kyllingfilet og scampi

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 kyllingfilet
3 scampi
2 limebåter

Ingefær og chilimarinade:
½ dl olje
2 fedd finhakket hvitløk
1-2 ss finhakket, frisk ingefær
1 finhakket, rød chilipepper
1 finskåret sitrongress
eller 1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Skjær kyllingfilet i passe store terninger. Bland alle ingrediensene til marianden.

Ha ternet kyllingkjøtt, scampi og marinade i dobbel plastpose. Knyt posen og bland godt. Legg posen i kjøleskap og mariner fra ½ time til natten over.

Ta kjøtt og scampi opp fra marinaden og træ det på spyd sammen med limebåter.

Legg spydet på grillen og la det steke til kjøttet er gjennomstekt.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen