Slik lager du det perfekte koldtbordet

Koldtbord er en god løsning for store og små anledninger. De beste oppskriftene finner du her.

Noen ganger er et skikkelig koldtbord på sin plass til festen, enten det er vennefest, høytider, konfirmasjon eller andre festlige lag.

Fritt valg

Det som er deilig med koldtbord er at gjestene kan forsyne seg med akkurat det de ønsker.

Husk at du godt kan lage mange av rettene noen dager før selve festen, og dermed slipper du masse jobb på selve dagen.

Tema eller ikke?

I Apéritifs rikholdige kokebok kan du finne mange flotte oppskrifter som passer på koldtbordet.

Søk i Apéritifs store kokebok her

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan servere på et koldtbord. Her kan du ha fisk, kjøtt, og kalde som varme retter.

Husk det søte til slutt

Et godt tips er å se an anledningen, hva gjestene som kommer liker, eller kanskje du har lyst til å ha skalldyr som tema?

Enhver fest fortjener også en søt avslutning. Prøv en av de gode kakene Apéritif presenterer hver uke.

De beste kakeoppskriftene

For å hjelpe deg til å finne de beste rettene til nettopp ditt koldtbord, har vi samlet en rekke oppskrifter med lenker til hver sin kategori hvor du kan finne andre gode retter.

Dersom du ikke finner den oppskriften du leter etter kan du se alle oppskriftene til koldtbordet her.

Flere lekre oppskrifter til koldtbordet

Fisk

Her finner du flere oppskrifter med fisk og skalldyr

Hel kokt laks til koldtbordet

Antall porsjoner

6 som hovedrett, 12 - 14 som en del av koldtbord

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

ca. 2 ½ kg  laks eller ørret, hel

Kokelake:
1 gulrot, i terninger
½ løk, i skiver
50 g  salt per liter vann (så mye vann at fisken blir dekket)
3 laurbærblad
1 ts  hel hvit pepper
Til pynt:
1 bunt frisk kruspersille
2 sitroner, i båter
1 pakke  majones

Fremgangsmåte

Ta bort gjellene men la hodet sitte på fisken. Pass på å vaske vekk eventuelt blodrand i buken.

Ha vann, salt, laurbærblad, pepper og grønnsaker i en vid kjele (gjerne fiskekjele) som passer størrelsen på fisken. Pass på at laksen er helt dekket med vann. Kok sakte opp.

La trekke i 20 minutter over svak varme (vannet skal simre). Avkjøl fisken i kokevannet hvis du skal servere den kald (som på bildet).

Trekk av skinnet på begge sider, fjern ryggfinne og bukfinner og legg fisken pent opp på et fat.

Pynt med sitronbåter, majones og persille. Server gjerne med en god agurksalat og majones eller en hjemmelaget remulade til.

De beste oppskriftene med laks

Lekre oppskrifter for et bugnende koldtbord

Tips 1: Hvis du skal servere fisken varm, bør du legge til 10 minutter til trekketiden og løfte den forsiktig ut av vannet med to redskaper. Tradisjonelt serveres denne da med kokte poteter, agurksalat og rømme eller smørsaus.

Tips 2: For å være helt sikker på at fisken er gjennomkokt kan du stikke inn et steketermometer i den tykkeste delen av fisken inne ved ryggbenet. Når kjernetemperaturen er på 58-60 grader er fisken gjennomkokt.

Sendt inn av

Foto: Aina C. Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kylling

Her finner du flere gode kyllingoppskrifter

Kylling- og kamskjellspidd med peanøttsaus (satay)

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

4 kyllingfileter
12 kamskjell
trepinner
agurk
lime
bladpersille
 
Peanøttsaus:
2 ss rød karripasta
4 dl kokosmelk
3 ss sukker, gjerne palmesukker
2 ss tamarindsaus
4 ss grovt peanøttsmør
2 ss hakkede peanøtter

Fremgangsmåte

Del kyllingfileten opp i passe biter (2x2 cm), krydre med salt og pepper. Stek kyllingbitene på middels varme med litt olje, til de er gjennomstekt 3-4 minutter.

Kamskjellene stekes raskt i panne med 2 ss olje, 1-2 minutter, dryss over litt salt og pepper.

Tre kyllingbitene og kamskjellene på en trepinne med agurkskiver og bladpersille.

Serveres sammen med peanøttsaus, noen båter med lime, og gjerne en frisk salat og ris ved siden av.

Peanøttsaus:
Peanøttsausen lages ved å koke kokosmelk og karripasta i 10 minutter før du tilsetter sukker og tamarindsaus. Trekk kjelen til siden.

Rør inn peanøttsmør og hakkede peanøtter og kok opp og la det småkoke i et par minutter. Avkjøl.

Flere gode småretter finner du her

Tips: Dette kan du godt grille også, men del da kyllingen i tynne strimler slik at du er sikker på at den bli stekt.

Sendt inn av

Foto: Synnøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kjøttretter

Her finner du flere kjøttretter

Roastbiff- og paprikarulade

Antall porsjoner

12 stk

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

16 skiver roastbiff
2 glass grillet paprika, hermetisk
½ pakke ruccula
1 bunt reddiker
1 ts pepperrot på tube
200 g kremost, lett
revet skall av ¼ stk sitron + sitronsaft

Fremgangsmåte

Bland sammen smøreost med pepperrot og sitron.

Legg 8 roastbiffskiver utover benken slik at de danner et A4-ark og smør halvparten av osteblandingen jevnt utover.

Fordel paprika, ruccola og skiver av redikker. Rull sammen og kutt opp i 3 cm høye sylindere.

Gjør det samme med den resterende roastbiffen og osteblandingen.

Dette er en kjapp rett å lage. Pepperrot sammen med roastbiff er utrolig godt.

Pass på å la det være 3-4 cm av roastbiffen hvor det ikke er lagt på noe fyll. Da vil rullen "lime" seg bedre sammen.

Sendt inn av

Foto: Aina C. Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pai

Her finner du flere deilige paier

Skinke- og løkpai

Antall porsjoner

6 - 8

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Paideig:
500 g hvetemel
1 ts salt
375 g margarin
2 ss iskaldt vann
Paifyll:
200 g smårettskinke
15 sjalottløk
½ purre
2 ss margarin eller olje til steking
6 store egg
3 dl fløtemelk
2 dl revet hvitost
1 ts salt
½ ts pepper
½ ts malt muskat

Fremgangsmåte

Start med å lage paibunnen. Ha saltet i hvetemelet og bland godt. Smuldre margarin i hvetemelet og kna det godt sammen med hendene.

Ha i vannet og kna det videre sammen til en deig. La deigen hvile kaldt i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Trykk deigen ut i en paiform og prikk den godt med en gaffel. Kle paiskallet med bakepapir og ha i tørre erter eller ris slik at veggene på paien ikke faller sammen under forstekingen.

Forstek bunnen på 200 grader i ca. 15 minutter til den er gylden. Ta ut paiskallet og tøm ut de tørre ertene.

Paifyllet:
Skrell løken og skjær den i båter. Purre vaskes godt og skjæres i ringer. Skjær skinken i strimler eller terninger.

Fres løk, purre og skinke i litt margarin eller olje i en stekepanne.

Bland fløtemelk, egg og revet ost. Tilsett krydder. Legg løk, purre og skinke i paibunnen og hell osteblandingen over. Stek paien på 180 grader i ca. 30 minutter.

Paien kan spises som den er, eller serveres med en deilig frisk salat og kanskje litt tzatziki til.

Flere gode paier finner du her

Tips: Her kan du gjerne bruke en ferdig paideg, og paien passer også perfekt i matpakka eller til koldtbordet.

Knasende sprø salater finner du her

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Spekemat

Her finner du flere oppskrifter med spekemat

Spekeskinke med vannmelon

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

200 g spekeskinke
½ vannmelon
150 g fetaost naturell
10 blad frisk mynte, revet

evt marinade til vannmelonen

Fremgangsmåte

Del vannmelonen i trekantskiver, skjær av det grønne skallet og legg skivene på et fat.

Strø over fetaost og revet ferske mynteblader. Legg spekemat rundt på fatet sammen med vannmelonen.

Smaken av vannmelon er søt og svært forfriskende og passer utmerket sammen med salt spekemat. Denne retten er en perfekt appetittvekker i sommervarmen, enten som en forrett før grillmaten eller som snacks på stranden.

Tips:

For enda mer smak, mariner vannmelonbitene i en blanding av 2 ss sitronsaft, 1/2 ss honning, 1/2 ts spisskummin og 1 knivsodd cayennepepper eller chilipulver. La stå i minst 10 minutter.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Santa Kristina spekeskinke med ristet brioche, fiken, chèvrekrem og valnøttvinaigrette

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 skiver loff eller brioche
8 ss blandete urter etter ønske
4 fiken i skiver
12 skiver Santa Kristina-skinke
 
Valnøttvinaigrette:
4 ts flytende honning
4 ss bringebæreddik
4 eggeplommer
2 ts dijonsennep
8 ss extra virgin olivenolje
60 g valnøtter
Salt
Pepper
 
Chèvrekrem:
120 g chèvre (hvit geitost)
4 ss fløte
4 ss rømme

Fremgangsmåte

Skjær av skorpen på brødet eller briochen og grill det lett på begge sider i en varm panne.
 
Valnøttvinaigrette:
Visp sammen eggeplommer, honning, eddik og sennep.
 
Spe inn oljen dråpevis til å begynne med, så litt etter litt, mens du visper kraftig til den blir tyktflytende.
 
Smak til med salt og pepper og tilsett hakkede valnøtter.
 
Chèvrekrem:
Ha chèvren i en food prosessor sammen med rømme og fløte. Kjør sammen med pulsknappen til blandingen er glatt.
 
Bland urtene med litt extra virgin olivenolje, salt og pepper.
 
Legg fikenskivene på briochen, deretter urtene og til slutt skinkeskivene. Fordel nøttevinaigretten og chèvrekremen pent rundt.
 

Gode retter med spekemat finner du her

Sendt inn av

Foto: Nortura

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salater

Her finner du flere salatoppskrifter

Kald aspargessalat med spekeskinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 bunter grønn asparges
vann og salt til koking
basilikum
Aspargesvinaigrette:
4-5 kokte asparges
saften av ½ sitron
ca 1 dl olivenolje
salt og pepper
1 ss finhakket bladpersille

Fremgangsmåte

Skrell den nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen knapt mør i lettsaltet vann. Avkjøl den raskt i kaldt vann.
 
Kjør 4-5 asparges i food processor sammen med sitronsaft og olivenolje til fin mos. Smak til med salt, pepper og persille.
 
Skjær resten av aspargesen i pene biter og vend dem i dressingen.

Legg alt på fat og garner med rikelig frisk basilikum. Server salaten til spekeskinke.

Denne salaten smaker godt både på koldtbord og salat på tur.

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eggeretter

Oppskrifter på retter med egg er det mange av

Perfekt eggerøre

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

6 store egg
5 ss kremfløte
2 ss smør
litt salt
nykvernet sort pepper
gressløk

Fremgangsmåte

Visp eggene sammen med kremfløte, litt salt og nykvernet pepper.

Smelt smøret i stekepannen og slå i eggerøren. La den stivne på svak varme mens du rører forsiktig mot bunnen av pannen med en varmebestandig slikkepott.

Eggerøren skal være fløyelsmyk på konsistens og ta den av før den setter seg helt.

Eggerøre passer godt til alle typer spekemat, laks og er en fast bestanddel på koldtbordet.

Lekre retter med egg finner du her

Lag et bugnende koldtbord

Sendt inn av

Foto: Matprat

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tapas

Her finner du flere tapasoppskrifter

Kjøttboller til tapas

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

500 g kjøttdeig
1 ts salt
½ ts pepper
1 egg
1 pakke chorizopølse
1 dl fetaost i biter
2 ss hakket frisk basilikum
2 ss olje til steking

Fremgangsmåte

Bland egg, salt og pepper godt inn i kjøttdeigen. Skjær chorizo i små biter.

Bland pølse, fetaost og urter forsiktig inn i kjøttdeigen. Form deigen til små boller i hånden ved hjelp av en skje og vann.

Stek bollene i en middels varm stekepanne til de blir pent brune.

La de ettersteke på svak varme i ca. 10 minutter til de blir gjennomstekt.

Server med en sterk tomatsaus , paprikasalat og gode poteter . Hvorfor ikke invitere dine venner og servere en rekke andre tapasretter også ?

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gryteretter

Her finner du flere gryteretter

Fransk biffgryte à la Burgund Boeuf bourguignon

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1 kg renskåret oksekjøtt, bog eller rygg
1 gulrot
1 gul løk
 
2 ss hvetemel
1 krydderbukett (en kvist av timian, laurbær og persille knyttes sammen)
2 hvitløksfedd
½ flaske rødvin
4 dl kalvekraft eller kjøttbuljong
 
150 g sideflesk i terninger
150 g sjampinjong
150 g hele småløk, skrelt
 
Olje
Salt og pepper
Sukker
1 god ss smør

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i terninger på ca 3 x 3 cm. Varm litt olje i en ildfast gryte (med tilhørende lokk) og brun kjøtterningene.
 
Skrell og kutt gulrot og løk i store terninger, og ha disse i sammen med kjøttet  de siste par minuttene av steketiden.
 
Pisk inn hvetemelet i rødvinen og hell den samt kraften/buljongen over kjøttet. Ha i knust hvitløk og krydderbuketten samt en klype sukker.
 
Sett hele gryten inn i stekeovnen ved 170-180 grader og la stå i 1½ time.
 
I mellomtiden sprøstekes sideflesket i en stekepanne. Legg flesket til side på et kjøkkenpapir og skyll pannen.
 
Skrell småløken men behold de hele og kutt sjampignonen i fire. Varm olje i den samme pannen og fres sjampinjong og småløk til de har fått en fin farge.
 
Når kjøttet er ferdig, tas det ut av gryten og blandes med sideflesket, sjampinjong og småløk. Hold varmt.
 
Kok inn sausen og sil den. Pisk inn litt og litt smør i sausen (montere) til sausen begynner å tykne og smak til med salt og pepper. Server enten ved siden av eller hell over kjøttet.
 
Server med kokte poteter, potetmos eller ris og gjerne en god salat ved siden av.

Flere gode gryteretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Brød

Her finner du flere oppskrifter

Fletteloff

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 l hvetemel
1 ts salt
3 dl melk
50 g gjær (1 pakke)
3 ss smør /margarin
1 sammenvispet egg til pensling

Fremgangsmåte

Bland hvetemel og salt. Rør gjæren ut i lunken melk og ha i smeltet smør. Bland alt til en jevn deig. La den heve til dobbel størrelse.

Del deigen i to, og hver av de to i tre emner. Trill alle bitene  til strimler, ca  25 ca lange. Legg tre strimler ved siden av hverandre og flett dem sammen. Flett de tre siste strimlene på samme måte. Etterhev fletteloffen på bakepapirkledd stekebrett i ca. 30 minutter.

Pensle loffen med egg og stek den ved 220 grader i ca. 20-25 på midterste rille.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Illustrasjonsfoto: Studio Dreyer-Hensley

Forsiden akkurat nå

Til toppen