Ukens vin
Knallkjøp fra solkysten

Knallkjøp fra solkysten

Disse vinene er laget av en drue som sjelden oppnår mye omtale. Det er det slutt på med heretter.
Aase E. Jacobsen
14 Oktober 2016 - 12:41

Bobal har du kanskje hørt om, men ikke reflektert så mye over. Grunnen er nok at den for det meste lever et anonymt liv i form av enkle masseproduserte viner fra Utiel-Requena rett inn i landet for Valencia hvor den er dominerende drue.

Trenger stramme tøyler 

Bobaldruer.

Faktisk dekker bobal 90.000 hektar og var i 2004 den tredje mest plantete sorten i hele Spania. Når det legges til at den i utgangspunktet er svært produktiv, er det lett å forstå at mye av vinen som lages ikke er spesielt god.  

Men kvalitetsorienterte produsenter som Bodegas Mustiguillo har løftet denne druen ut av anonymiteten og inn i en form som til fulle demonstrerer dens potensial.

Og det fortjener den, for bobal har røtter i denne delen av «solkysten» tilbake til minst 1400-tallet.

Bod. Mustiguillo Mestizaje Vino de Pago 2014 er en smaksbombe av en vin med stor mykhet og parfymert frukt, fin syre og et pent tanninbitt. En herlig vin som også har fast plass i rundt 100 polutsalg. Og som byr på usedvanlig mye vin for pengene.  

Øko og gamle vinstokker 

Mestizaje er spansk for mestis, altså blandet rase,  eller smeltedigel og peker på det faktum at den lokale druen bobal har fått hjelp av druer fra andre kulturer. Det er likevel bobal som dominerer. I Finca Terrerazo Vino de Pago 2014 fra samme produsent gjør bobal jobben alene, og dette er virkelig imponerende saker. Den er dypere og mer konsentrert med bedre syre- og tanninstruktur. Mens lillebroren smaker fortreffelig nå, er denne godt egnet for lagring i minst 10 år.

 

Bobaldruematerialet til begge vinene kommer fra buskbeskjærte vinplanter. De er plantet fra 1945-1970 i høytliggende vinmarker (800 m.o.h.) som har et kalkholdig jordsmonn. Mustiguillo vanner ikke vinmarkene og jobber ellers økologisk i både vinmarker og vinkjeller.

Spansk grand cru

Mustiguillo er en relativt stor eiendom på 126 hektar i ett eneste stykke, men fordelt på korn, mandler og mange forskjellige druesorter. Hvorav bobal er viktigst.

Mustiguillo tilhører gruppen Grandes Pagos de España som oppstod i Castilla La Mancha i 2000 som en motvekt mot masseproduksjon. Målet var å få fram vingårder hvis potensial var glemt eller uutnyttet gjennom en satsing på enkeltvinmarksviner, vino de pago, etter det franske cru-systemet. I dag teller organisasjonen 30 produsenter over hele Spania.

Fra El Terrerazo.

 

Mustiguillo lager tre vino de pago-er, hvorav altså to er å få i Norge. Så til tross for at Mestizaje også er en vino de pago, koster den mye mindre enn andre i denne kategorien. 

De lager også Risky Grapes La Traca Bobal 2014 som er et sideprosjekt. Denne herlige vinen er i 2014 laget av bobal alene og kommer fra en vinmark utenfor El Terrerazo Vino de Pago-området.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her