Ukens vin
Den ene finner du allerede i polhyllene, den andre må bestilles, men begge er like trendy og byr på super valuta for pengene

Den ene finner du allerede i polhyllene, den andre må bestilles, men begge er like trendy og byr på super valuta for pengene

Mencia er en veldig trendy vinstil og Telmo Rodriguez har nå 20 års erfaring med denne druen og dens hvite bror, godello.
Aase E. Jacobsen
10 Mars 2020 - 14:45
Gaba do Xil Godello 2018
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Gaba do Xil Godello 2018 har jeg fulgt siden 2005-årgangen som var et av mine første møter med druen godello, og Telmo Rodriguez’ tredje forsøk med denne den gang fortsatt uutforskede hvitvinskatten. Men det er takket være en redningsaksjon som startet allerede på slutten av 1970-tallet, da druesorten var så godt som utryddet, at vi kan nyte denne vinen i dag.

Siden den gang har den ene stjernevinmakeren etter den andre gått løs på druen som har sin opprinnelse i Valdeorras i Galicia, nordvest i Spania.

Her er en av disse stjernene

Telmos 2018-versjon er sublim og et veldig godt uttrykk for både druens potensial og Valdeorras oppsmuldrete skiferjordsmonn. De bratte og steinete åssidene langs elven Sil som renner fra fjellene i Asturias og nesten helt ut til Atlanterhavet i sørvestre Galicia. Den slynger seg bokstavelig gjennom de kuperte vinlandskapene i så vel Bierzo som Riberia Sacra og altså Valdeorras.

Les mer om denne delen av Spania

Disse regionene har derfor flere druer til felles, deriblant mencia som har oppnådd en enda større kultstatus siden starten av 2000-tallet da Telmo Rodriguez og etter hvert andre oppdaget denne druens potensial.

Skiferjordsmonnet, her i Ladeiras do Xil ,gir veldig karrige vekstforhold som igjen gir veldig interessante resultater i glasset.
Gaba do Xil Tinto 2018

Med Gaba do Xil Mencia 2018 har han klart å hente ut denne druens leskende parfymerte og mineralske tilbøyelighet som gjør den til den perfekte match til så vel pasta som vegetar eller torsk. Nordvest-Spanias svar på pinot noir. Som dessuten er å finne i de 62 største polutsalgene.

Til begge disse vinene som for øvrig er de enkleste fra Telmos Valdeorras-prosjekt, kommer druematerialet fra den vestre delen av regionen som grenser til Ribeira Sacra. Vinmarkene ligger ved 400 til 500 m.o.h. i et klima som betegnes som atlantisk med kontinental påvirkning. Det beste av to verdener med andre ord.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her