UKENS VIN: Vinene til denne spanske stjerneprodusenten er virkelig god valuta
Ukens vin

Vinene til denne spanske stjerneprodusenten er virkelig god valuta

For 168 og 180 kroner får du en knallgod smak av et av de aller mest spennende vinområdene og vinprodusentene i Spania for tiden.

 

Brezo by Gregory Perez Bierzo Mencia 2017 er en saftig og syrefrisk rødvin med god fruktighet og pent jordsmonnspreg. Topp følge til alt fra lam, pasta, gryter, elg og vegetar. Sågar kraftigere retter med hvit fisk som torsk fungerer.

Så er det noen som sammenligner mencia med en krysning av Nord-Rhône og Burgund.

Les mer om mencia og Bierzo her

 

Den finnes i en hvit utgave, Brezo by Gregory Perez Bierzo Blanco 2016, som byr på flott munnfølelse, godt mineralpreg, god syrlig frukt og fin fasthet. En veldig god matvin til sjømat med god saus eller til vegetar.

Den røde har druen mencia som hoveddrue (og litt alicante bouschet), og den hvite er laget av godello og den sjeldnere doña blanca. På samme måte som mencia, er begge de grønne druetypene lokale sorter knyttet til denne delen av den iberiske halvøya, nemlig Bierzo som ligger ved foten av et fjellområde i den nordvestre delen av Spania, ved pilgrimsleden til Santiago de Compostela. Druesortene matcher veldig godt de lokale forholdene med gamle terrasserte, men forholdsvis nyplantede vinmarker i til dels bratte fjellskråninger og med ulike typer steinete jordsmonn.

Les mer om en annen strålende godello-produsent her

Gregory Perez

Mens godello-druene kommer fra vinmarker som er 20 år gamle med kalkholdig leirjord samt parseller med mer steinete jord i den flatere delen av Bierzo, kommer doña blanca fra veldig gamle planter, også fra skiferjord. Menciadruene derimot kommer fra parseller med 30 år gamle planter i sandholdig leirjord. Så selv om dette regnes som lavlandet i Bierzo, ligger disse vinmarkene mellom 550 til 620 m.o.h.. De aller høyeste vinmarkene i Bierzo ligger ved 1000 m.o.h og i den mest kuperte nordlige (øvre) delen av området.

Mencia i oppsmuldret skiferjordsmonn.

Gregory Perez er mannen bak disse vinene. Navnet til tross, er han fransk og studerte ønologi i Bordeaux samtidig som han gikk i lære hos både Cos d’Estournel og Grand-Puy-Lacoste i Bordeaux. Da han var ferdig utdannet i 2000, dro han til Bierzo i Spania som på den tiden var et sted som tiltrakk seg ungdommelig pågangsmot. Godt ledet an av turbovinmakere som Telmo Rodriquez.

Etter å ha jobbet for forskjellige produsenter, etablerte han i 2007 sin egen bodega, Mengoba som er satt sammen av Men(cia), go(dello) og ba(som skal representere doña blanca).

Selve vinkjelleren ligger i dalbunnen, mens de mange forskjellige parsellene er spredt over hele Bierzo, både Bajo (nedre) og Alto (øvre) rundt landsbyen Espanillo med vinmarker mellom 600 og 850 m.o.h..

Brezo-vinene er laget av kjøpte druer, men kvaliteten er svært høy og kan stå som en dokumentasjon på potensialet til både godello og mencia fra det karrige jordsmonnet i Bierzo.

Gamle buskbeskjærte vinplanter i skiferjordsmonn.

Innimellom kan du i de hvite vinene få et streif av petroleum, slik man kan få med riesling fra skiferjordsmonn, som med Mengoba Godello sobre lias 2016, i den varmere 2015-årgangen. Denne vinen har en del fellestrekk med Brezo-utgaven når det kommer til hvor druene kommer fra, bortsett fra at den er en ren godello-vin. Den har fått lengre tid på bunnfallet og nå i store eikefat på 4000 liter. Resten av vinframstillingen er lik for de to hvite med spontangjæring ved lav temperatur og ukentlig omrøring av bunnfallet etter gjæringen.

Hos Mengoba brukes ulike fat, ståltanker og amforaer. Alle vinene spontangjæres.

Mengoba Las Tinajas 2016 er nok en variasjon over samme tema, altså godello. Druematerialet kommer i sin helhet fra 60 år gamle vinstokker som vokser i oppsmuldret skiferjordsmonn ved 750 m.o.h.. Dessuten er den framstilt i 500 liters leirkrukker (amfora) hvor den gjæres med skallene og modner i 10 måneder. Denne vinstilen er alltid tøff i starten, så gi den litt tid, for den har veldig god struktur, mye stoff og god tørrhet, som en mellomting mellom en hvitvin og en rødvin, men fargen er fortsatt gyllengul. Prøv den til lyst kjøtt eller osteretter i dag. Om noen år er jeg sikker på at den vil passe utmerket til kraftige retter fra havet, gjerne hummer.

Mangfold i vinmarkene etterstrebes, da er det også plass for slanger.
Og fuglereder.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. 

Mengoba Brezo Blanca 2018

Produsent:
Mengoba
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla y León
Pris:
193,00 kr
Varenummer:
2927201
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Mengoba Brezo Bierzo Mencia 2019

Produsent:
Mengoba S.L.
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla y León, Bierzo
Pris:
177,90 kr
Varenummer:
1978301
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Mengoba Godello sobre lias 2016

Produsent:
Mengoba
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla y León
Pris:
261,30 kr
Varenummer:
7340401
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Mengoba Las Tinajas 2016

Produsent:
Mengoba
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla y León
Pris:
473,70 kr
Varenummer:
10837201
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen