Ukens vin
Hvis du er rask, sikrer du deg denne vinen til halv pris

Hvis du er rask, sikrer du deg denne vinen til halv pris

120 kroner er latterlig lav pris for denne vinen som skulle kostet det dobbelte, men det er bare 400 flasker igjen.
Aase E. Jacobsen
07 August 2018 - 14:45

Juan Carlos Sancha Ad Libitum Tempranillo Blanco 2013 er en unik og interessant vin som nå dumpes til en utrolig billig penge. Og det er ikke fordi den er sliten, langt derifra.

Siden første gang jeg smakte den i 2014 har den riktignok mistet litt av fruktsødmen som er naturlig for enhver vin – det er omtrent som underhudsfettet som blir borte med alderen. Men til gjengjeld har mineralpreget kommet i forgrunnen og konsentrasjonen ellers er fortsatt på topp, takket være strålende syre. Den trenger derfor litt fett å jobbe med i form av en saus til den grillet sjømaten eller kjøttet, men spekeskinke og spekepølse er også godt følge.

Det som gjør denne vinen så unik er druen – hvit tempranillo er en sjeldenhet. Druesorten som er en mutasjon av rød tempranillo, og 97 prosent av DNA-et er identisk med denne, ble oppdaget så sent som i 1988 i en vinmark med veldig gamle planter.

Juan Carlos Sancha i vinmarkene sine som han har plantet ved 565 m.o.h. i den kjøligste delen av Rioja Alta.

Den ble inkludert i redningsprosjektet for utdøende druesorter som Universitetet i Rioja satte i gang, i regi av professor Juan Carlos Sancha, som er mannen bak ukens vin. Han plantet en parsell med hvit tempranillo ved 565 m.o.h. som ledd i sitt forskningsprosjekt. Samtidig ble denne druen godkjent for bruk av Riojas vinmyndigheter. 

Han valgte sørvendte skråninger i en av de kjøligste delen av Rioja Alta med kalkholdig jordsmonn hvor det er gunstig forhold for både syre- og sukkerutvikling. Samtidig som avlingen holdes nede gjennom tettere beplanting enn det som er tradisjonen i Rioja. 

Derfor lages denne hvitvinen heller ikke i store kvanta. 6000 flasker, av den grunn ville den vært et godt kjøp selv til full pris. I motsetning til tradisjonelt laget hvit riojavin, er den ikke fatmodnet. 

Slik hvitvin - om enn av en annen druemiks - er kjent som svært lagringsdyktig, men sliter i et marked som vil ha friskest mulig frukt. 

Disse er blant de mest lagringsdyktige

Derfor åpnet myndighetene i 2007 opp for å inkludere en rekke andre druesorter i miksen. Om det hjelper er tvilsomt. I hvert fall bidrar det neppe til å fremme renommeet for vinstilens lagringsevne.  

Se utvalget av hvit riojavin på polet

Professoren har til sammen 5 hektar og lager også to røde viner Peña El Gato av garnacha og Ad Libitum Maturana Tinta av den sjeldne røde druen maturana tinta som også er en del av redningsaksjonen.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her