Spansk i særklasse

Disse to spanske vinene bare må du smake. Særpregete ja visst, men like fullt imponerende på alle måter.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Lopez de Heredia utgjør en egen klasse innen Rioja. Vel finnes det andre bodegaer som også fortsatt sverger til det tradisjonelle uttrykket, men Lopez de Heredia gjør det til de grader.

Deres hvite Viña Gravonia Crianza 1995 (44684) er i ferd med å bli en enslig svane på en tilnærmet inntørket dam. Det er ingen andre som lager den ultratradisjonelle hvite Rioja-stilen lenger. Du kan like den eller ei, det er like mange i hver leir, et typisk elske eller hate-produkt, men at denne vintypen forsvarer sin plass er hevet over en hver tvil.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Nærmest udødelig
Den nå snart 13 år gamle hvitvinen er usedvanlig kompleks og spennende aromamessig. Flott fylde og veldig gode syrer frisker opp det lagrete preget. En vin for gode retter av lyst kjøtt eller lam, hummer à l'armoricaine eller smaksrik tapas.

Den fire år lange fatlagringen som bare er avbrutt av klaring med eggehvite to ganger i året, forbereder vinen for et langt liv i flaske. Men aller lengst lever Viña Tondonia Gran Reserva som finnes som spesialimport i 1981-utgave. Denne type hvitvin er nærmest udødelig. I hvert fall sammenlignet med en normal vins tidshorisont. Mye takket være den seks år lange fatlagringen og de påfølgende tjue årene med hvile i Lopez de Heredias mørke og fuktige kjellere, som inneholder viner tilbake til 1942, og som fortsatt er i salg!

10 år gammel rosé
Det er nok årsaken til at Lopez de Heredia kan tilby noe så kuriøst som en 10 år gammel rosé! En vin jeg nesten ikke kan vente med å smake til den kommer på lager her til lands, noe den skal gjøre i juli (ca kr 200). Og en vin som skal ha de samme egenskapene som sin hvite bror hva angår lagring.

Selvsagt er det avhengig av kvaliteten på årgangen, og Lopez de Heredia legger ikke tilside annet enn de beste årgangene, som det riktignok har vært en del av fra og med 90-tallet. Mens 1995 tilhører de aller beste, er 1997 noe mer variabel og helt avhengig av produsentens innsats.

Det gjelder også til en viss grad 1998 som er aktuell årgang for den røde Viña Tondonia Reserva 1998 (34610) . Men fortsatt en vin å satse på for den som liker å ha eksotiske innslag av kjelleren. For denne behøver du slett ikke gå løs på ennå, selv om det er aldri så fristende, i hvert fall hvis du disker opp med en skikkelig lekker lammerett.

Naturlig gjær
Men Lopez de Heredias unike kvalitet har egentlig ikke noe med fatlagringens lengde å gjøre. Heller måten bodegaen har vært og fortsatt drives på sammenlignet med andre. Det er alltid den samme familien som har sittet med styringen siden starten på 1880-tallet. De har hele tiden laget vinen på samme måte hvilket betyr kun av druer fra egne vinmarker som drives etter økologiske prinsipper og uten bruk av maskiner.

I vinkjelleren er det bare naturlig gjær som brukes, gjæringen foregår i store åpne gamle eikefat hvor temperaturkontrollen gjøres ved å åpne og lukke dører og vinduer. Chaptalisering (tilsetting av sukker) er bannlyst, det gjelder også filtrering samtidig som alt arbeidet i vinkjelleren gjøres for hånd.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Viña Gravonia Crianza 1995

Produsent:
Lopez de Heredia
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
4468401
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Viña Tondonia Reserva 1998

Produsent:
R. Lopez de Heredia  
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
DOC Rioja
Pris:
262,90 kr
Varenummer:
34610
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen