Spansk i særklasse

Disse to spanske vinene bare må du smake. Særpregete ja visst, men like fullt imponerende på alle måter.
Aase E. Jacobsen
17 April 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Lopez de Heredia utgjør en egen klasse innen Rioja. Vel finnes det andre bodegaer som også fortsatt sverger til det tradisjonelle uttrykket, men Lopez de Heredia gjør det til de grader.

Deres hvite Viña Gravonia Crianza 1995 (44684) er i ferd med å bli en enslig svane på en tilnærmet inntørket dam. Det er ingen andre som lager den ultratradisjonelle hvite Rioja-stilen lenger. Du kan like den eller ei, det er like mange i hver leir, et typisk elske eller hate-produkt, men at denne vintypen forsvarer sin plass er hevet over en hver tvil.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Nærmest udødelig
Den nå snart 13 år gamle hvitvinen er usedvanlig kompleks og spennende aromamessig. Flott fylde og veldig gode syrer frisker opp det lagrete preget. En vin for gode retter av lyst kjøtt eller lam, hummer à l'armoricaine eller smaksrik tapas.

Den fire år lange fatlagringen som bare er avbrutt av klaring med eggehvite to ganger i året, forbereder vinen for et langt liv i flaske. Men aller lengst lever Viña Tondonia Gran Reserva som finnes som spesialimport i 1981-utgave. Denne type hvitvin er nærmest udødelig. I hvert fall sammenlignet med en normal vins tidshorisont. Mye takket være den seks år lange fatlagringen og de påfølgende tjue årene med hvile i Lopez de Heredias mørke og fuktige kjellere, som inneholder viner tilbake til 1942, og som fortsatt er i salg!

10 år gammel rosé
Det er nok årsaken til at Lopez de Heredia kan tilby noe så kuriøst som en 10 år gammel rosé! En vin jeg nesten ikke kan vente med å smake til den kommer på lager her til lands, noe den skal gjøre i juli (ca kr 200). Og en vin som skal ha de samme egenskapene som sin hvite bror hva angår lagring.

Selvsagt er det avhengig av kvaliteten på årgangen, og Lopez de Heredia legger ikke tilside annet enn de beste årgangene, som det riktignok har vært en del av fra og med 90-tallet. Mens 1995 tilhører de aller beste, er 1997 noe mer variabel og helt avhengig av produsentens innsats.

Det gjelder også til en viss grad 1998 som er aktuell årgang for den røde Viña Tondonia Reserva 1998 (34610). Men fortsatt en vin å satse på for den som liker å ha eksotiske innslag av kjelleren. For denne behøver du slett ikke gå løs på ennå, selv om det er aldri så fristende, i hvert fall hvis du disker opp med en skikkelig lekker lammerett.

Naturlig gjær
Men Lopez de Heredias unike kvalitet har egentlig ikke noe med fatlagringens lengde å gjøre. Heller måten bodegaen har vært og fortsatt drives på sammenlignet med andre. Det er alltid den samme familien som har sittet med styringen siden starten på 1880-tallet. De har hele tiden laget vinen på samme måte hvilket betyr kun av druer fra egne vinmarker som drives etter økologiske prinsipper og uten bruk av maskiner.

I vinkjelleren er det bare naturlig gjær som brukes, gjæringen foregår i store åpne gamle eikefat hvor temperaturkontrollen gjøres ved å åpne og lukke dører og vinduer. Chaptalisering (tilsetting av sukker) er bannlyst, det gjelder også filtrering samtidig som alt arbeidet i vinkjelleren gjøres for hånd.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her