Vant med hjemmelagete ingredienser

Vant med hjemmelagete ingredienser

Odd Fjeldsgaard Rasmussen fra Vaskeriet i Bergen skal representere Norge i den internasjonale finalen av Absolut Invite.
Redaksjonen
24 April 2015 - 11:00

Vinnerdrinken som egentlig skulle hete Absolut Scandinavian, men det ble litt langt, skiller seg ut ved å være mer enn en drink. Den kommer sammen med en kjeks fylt med iskrem. Selvsagt hjemmelaget, som flere av ingrediensene i drinken.

Her er både hjemmelaget shrub og kanelsirup.  

-Ideen til drinken kom fra en fest jeg var på for noen år siden. Der ble vi servert iskrem med vodka som saus, uten stor suksess. Jeg ville gjøre dette bedre, med en cocktail som «saus» til iskremen. En cocktail som fremhevet de gode kvalitetene i Absolut Elyx, uten å overdøve smaken av epler og iskrem, forklarer vinneren fornøyd.

Inspirert av Hardanger

Tendensen med å bruke kortreiste råvarer også bak bardisken viser seg også her.

-Jeg ville hele tiden bruke flest mulig lokale, norske produkter, så da jeg kjørte gjennom Hardanger tidligere i år, kom jeg på ideen om å bruke aromaepler, lagret over vinteren. Disse egner seg best til å lage mat eller most med, så jeg valgte derfor å lage en shrub (eddiktilsmakt, red. anm.) av eplene, sier Odd og legger til:

-Tradisjonelt er både kardemomme, kanel og vanilje en god match med epler. Cocktailen har en fin syre på grunn av eddiken, så iskremen kan tillate seg å være ganske søt, samtidig litt ekstra bitter.

Ikke bare drinkens smak som teller

Odd fikk tøff konkurranse av Slavomir Kytka, head bartender på The Thief. Hans bidrag Celebration ble faktisk konkurransens beste cocktail, men Odd skåret bedre på konkurransens øvrige kriterier: kunnskap, kreativitet og sensoriske egenskaper.

Det er femte gangen Absolut Invite arrangeres og årets tema var «håndverk». Bidragene skal inneholde brennevin, sukker, vann og bitter og med Absolut Elyx som hovedingrediens.

Juryen som dømte cocktaildelen av konkurransen bestod av Luca Corradini (American Bar/Savoy, London), Sebastian Rogne (soussjef, Restaurant Feinschmecker) og Chris Grøtvedt (bar manager, The Thief). 

Absonavian

Absonavian
Ingredienser

5 cl Absolut Elyx

2,5 cl hjemmelaget shrub med epler fra Hardanger

2,5 cl hjemmelaget kanelsirup

1 dæsj Angostura bitters

Fremgangsmåte

Røres og siles i avkjølt coupetteglass. Serveres med hjemmelaget iskrem og iskremkjeks.

 

Hjemmelaget Angostura- og kardemomme-iskrem:

7 eggeplommer

6 dl kremfløte

3 dl helmelk

7 kardemommekapsler

1,5 kanelstang

1 vaniljestang

25 dæsjer Angostura bitters

1 nellik

1 ts appelsinskall

1/2 ts salt

Serveres med noen dæsjer Angostura bitters på toppen og tørket eplechips.

 

Iskremkjeks:

8 ss mandelmel

8 ss sukker

6 eggehviter

40 g smeltet smør

15 dæsjer vaniljeessens

 

Stekes ved 175°C i 10-15 minutter.

 

Shrub med epler fra Hardanger:

Aromaepler fra Hardanger

Eplesidereddik

Hvitt sukker

1 dl Moscovado-sirup

Kutt eplene i biter. Tilsett eplesidereddik. La eplesidereddiken dekke frukten. Legges i et syltetøyglass med tett lokk i 5 dager. Etter fem dager: sil av frukten og ta det flytende i en gryte. Tilsett like mye hvitt sukker som det er eddik. Tilsett 1 dl Moscovado-sirup. Kok opp, ta av platen med en gang det koker opp. La shruben avkjøles og sett i kjøleskap med lokk på.

 

Kanelsirup:

Kok opp like deler sukker og vann. Ta av platen når det koker og tilsett to kanelstenger. La det avkjøles.

Sendt inn av Odd Fjeldsgaard Rasmussen, Vaskeriet Vinnerdrink Absolute Invite 2015

Vurder oppskriften

Celebration

Ingredienser

5 cl Absolut Elyx

1 cl Suze

2 cl verjus (most av umodne druer)

1 cl sukkerlake

1 cl tindvedshrub

Fremgangsmåte

Ha isbiter og alle ingrediensene i en shaker og rist godt. Siles over i et coupetteglass dekket med melis.

Tips:

Hvis du lurer på den lille oransje biten som ligger til høyre for cocktailen i bildet, lager du den slik: agurkstrimmel dyppet i eddik, gulrot dykket i tindvedshrub og dill.

Tips:

Verjus kan du finne i butikker med et mer eksotisk vareutvalg. Om du ikke får tak i verjus, kan den erstattes med lime.

 

Tindvedshrub:

200 g tindvedbær

200 g sukker

1 dl eddik

Mudle bærene forsiktig, tilsett sukker og eddik, la det koke i 20 minutter før det settes til avkjøling.

Sendt inn av Slavomir Kytka, The Thief

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er sommerens store kakeopplevelse
Ukens kake

Dette er sommerens store kakeopplevelse

Selv om den er dresset opp for bryllup, tåler den å serveres til mindre betydningsfulle anledninger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er sommerens store kakeopplevelse
Ukens kake

Dette er sommerens store kakeopplevelse

Selv om den er dresset opp for bryllup, tåler den å serveres til mindre betydningsfulle anledninger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat
Dagens rett

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat

Gjør den klar hjemme og ta den med på piknik, stranda eller tur i skogen. Den kan selvsagt også spises hjemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her