Godbiter i pollisten
Venter på Burgund 2015? Her får du en forsmak men med en annen drue

Venter på Burgund 2015? Her får du en forsmak men med en annen drue

Mens vi venter på at Burgund-pinot noir fra 2015 skal komme på markedet, er det mye glede å hente fra Beaujolais. Og disse byr på utrolig god vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
03 Mai 2017 - 14:45

Vi har jo allerede fått en smakebit av Jean Paul Brun i 2015, nemlig gjennom deres beaujolais nouveau høsten 2015 som utmerket seg med sin mørkere og svært så kjøttfulle frukt. Og sjelden god ferskvin.

Les om 2015-årgangen her

Når druematerialet fra samme år har fått mer tid på seg og ikke minst kommer fra det som regnes som Beaujolais’ aller fremste «grand cru», Morgon Côtes du Py, blir det helt andre boller.

Jean-Paul Brun er mannen bak disse vinene. Foto: © Guillaume ATGER / Fédéphoto.com 

 

Jean-Paul Brun Morgon Cotes du Py Javernieres 2015 kommer sågar fra en enkeltparsell innen denne ettertraktete åssiden. En parsell som kjennetegnes av gamle vinstokker og jernholdig jordsmonn med forvitret skifer som sørger for viner med stor konsentrasjon og dybde. Akkurat slik er Jean Paul Bruns utgave som også byr på besnærende frukt, god sødme og syre samt runde men likevel faste tanniner. En vin for kjelleren som også smaker herlig allerede. Men da selvsagt til gode retter med rødt kjøtt eller vilt. 

Dette er en vin som fikk bein å gå på da den kom i små kvanta tidligere i vinter, nå er nytt påfyll på vei inn, og i hvert fall på plass fra neste mandag. Men pass på den forsvinner fort ut igjen. For dette er fantastisk valuta for pengene. I skrivende stund er den inn i ni polutsalg, så det er også en mulighet for å få tak i din kvote. 

Mens enkelte produsenter har levert ganske alkoholsterke viner i 2015, holder denne moderate 12,5 prosent, som gjør den til en forholdsvis sjelden fugl. 

Får du ikke tak i denne, finnes det gode utgaver fra andre cru-er og samme solide produsent, nemlig Jean-Paul Brun Fleurie 2015 og Jean-Paul Brun Saint-Amour 2015 som begge tilhører den saftigere og mer mineralske beaujolaisstilen takket være det granittholdige jordsmonnet. Den litt lettere karakteren er imidlertid ingen forkleinelse når det kommer til lagringspotensial. Dette er spennende viner å legge i kjelleren. Begge finnes for øvrig i et titalls butikker, slik at du kan plukke dem med deg. 

Her kan du lære om forskjellene på de 10 cru-ene i Beaujolais

Det gjelder også for produsenten rimeligere viner som alltid er knallgode kjøp.

Se alle Jean-Paul Bruns viner her 

Alternativt kan du vente til fredag denne uken, for da kommer det mengder med nye beaujolaiser av topp kvalitet og fra forskjellige produsenter i salg på polet. Jeg har smakt dem alle og det er utrolig mange godbiter å glede seg til.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her