Verdens beste søtvin?

Denne vinen er nå amerikanerne "villige til å drepe for". Og til litt høyere pris enn det vi må ut med her.
Aase E. Jacobsen
11 Oktober 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

I følge Wine Spectator, som er ansvarlige for galskapen etter at de ga Domaine des Baumards Quarts de Chaume 2005 sjeldne 98 poeng tidligere i år, kostet den 70 dollar over there. Med dagens lave dollarkurs er det fortsatt noen kroner mer enn det den koster her til lands.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Om du er enig i de 98 poengene eller ei, er av mindre betydning. Det som er aller mest interessant er at denne unike dessertvinen er rimelig sammenlignet med klassiske edelsøte viner fra andre områder. De edelsøte rieslingene har gått helt av skaftet prismessig, og de beste blant sauternes'er og tokajere har også skutt fart.

Minst 50 år
Chenin blanc fra Quarts de Chaume, kanskje den mest berømte av alle de store søte Loire-appellasjonene, er for øvrig noe av det mest holdbare som finnes.

Men sødmen er langt mer dempet enn i eksempelvis enn riesling beerenauslese. Og noen ganger til og med mindre søt enn en auslese. Men likevel nok sødme til at vinen kan holde i minst 50 år. Mye takket være syren som danner vinens ryggrad. Og selvsagt den fantastiske aprikosfrukten som kjennetegner god chenin blanc.

Kostbar fremstilling
Den dempete sødmen gjør at Quarts de Chaume ikke passer til de aller søteste dessertene. Den er imidlertid uovertruffen til fruktdesserter samt ikke minst til oster, også de virkelig smakskraftige typene.

Baumard eier i alt 6 av totalt 45 hektar i Quarts de Chaume og selv om det høres ut som en betydelig parsell, er volum av denne vinen svært lite. Årsaken er selvsagt at den lages av svært modne og ofte botrytisinfiserte druer som må høstes nærmest én for én siden modningen innen hver klase er veldig ujevn. Plukkeren går gjennom vinmarken inntil fem ganger for å få med seg mest mulig druer, hvilket bidrar til at dette er en kostbar vin å fremstille.

Must for vinkjelleren
Navnet Quarts de Chaume stammer fra den tiden da vinmarkene rundt landsbyen Chaume tilhørte Ronceray-klosteret i Angers. Bøndene som forpaktet vinmarkene måtte betale en leie (tiende) og det var en firedel (quart) av druene med den beste eksponeringen. Chaume-vinmarkene utgjør nemlig et sørvendt amfiteater med et jernholdig skiferjordsmonn som har en helt unik evne til å magasinere varme - og dermed gi slik kraft og potensial til vinen. 2005 var til overmål et vellykket år i Loire.

At Baumard har god kontroll over chenin blanc også i tørre utgaver, er Clos de Saint Yves 1999 (47387), tilhørende Savennières-appellasjonen, et strålende bevis på. En favoritt gjennom mange år som nå er kommet i en ekstra vellagret utgave - men som fortsatt har en lang vei å gå før den er fullmoden. En nødvendighet i en hver seriøs vinkjeller.
 
Foto: Liz Mortenzen

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skolestarten feires med kylling-kebab
Dagens rett

Skolestarten feires med kylling-kebab

Om du bare rekker å marinere kyllingen 15 minutter før grilling/steking, gjør det stor nytte for smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skolestarten feires med kylling-kebab
Dagens rett

Skolestarten feires med kylling-kebab

Om du bare rekker å marinere kyllingen 15 minutter før grilling/steking, gjør det stor nytte for smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her