Hønsegryte
Foto: Istock

Hønsegryte

Ingredienser
En stk høne (700-800 gram)
En purre
4-5 fedd hvitløk
To laurbærblad
En liten håndfull med hele pepperkorn
Litt salt
En terning hønsebuljong
Vann (til det dekker fuglen i gryta)
 
En persillerot
En purre (ja, en til!)
en liten boks champignon
En boks knuste tomater
En ts maizenna

Fremgangsmåte

Ha hønen i en stor gryte sammen med en hel, grovhakket purreløk, grovhakket hvitløk, pepper, litt salt og to knuste laurbærblad. Hell over vann til det dekker fuglen såvidt.
 
Når vannet begynner å koke tilsettes en terning hønsebuljong. La dette koke 2 - 2 ½ time. Fjern skummet som danner seg under kokingen.
 
Når fuglen er kokt ferdig renses den for kjøtt. Bruk buljongen som er dannet som basis for sausen.
 
Hakk en persillerot, en purreløk og tilsett passelig med buljongen og en hel boks knuste tomater. Tilsett kjøttet og la det koke en halvtime til.
 
Når det gjenstår ti minutter tilsettes en boks hermetisk champignon. Jevne det med litt maizenna.
 
Til dette spiser en gjerne ferske baguetter til eller kokt ris...eller begge deler.

Sendt inn av Øivind Storvik

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Champagne som matcher bunaden og i tillegg smaker fantastisk
+
Godbiter i pollisten

Champagne som matcher bunaden og i tillegg smaker fantastisk

Champagnene til denne produsenten har ikke bare de lekreste etikettene, men er også alltid sikre kort i basisutvalget – og til supre priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai
+
Ukens vin

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai

For når både vanlig flaskestørrelse og magnum av denne cavaen i den supre 2019-årgangen nå er på fast plass i polhyllene, er festen sikret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette blir snadder på 17. mai-frokosten
Dagens rett
Egg bakt i parmaskinke med syltet rødløk

Dette blir snadder på 17. mai-frokosten

Parmaskinke og egg er festutgaven av egg og bacon. Med syltet rødløk på toppen får retten ekstra karakter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
Guide
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne salaten med krabbe, appelsin, grapefrukt og avocado gir mersmak
Dagens rett

Denne salaten med krabbe, appelsin, grapefrukt og avocado gir mersmak

Du kan bruke alle typer krabbe som taskekrabbe, kongekrabbe eller snøkrabbe til denne salaten som også fungerer som den perfekte forrett til ukens festmåltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene
Guide
Spekemat tips oppskrifter

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene

Enten du skal feire sommeren, bursdag eller bare be noen venner på et hyggelig lag, er spekemat - lettvint og godt som det er, bedre egnet enn det meste.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her