Nyttårskake
Foto: iStockphoto

Nyttårskake

Ingredienser
Nøttebunn:
90 g eggehvite
90 g sukker
60 g hasselnøtter
18 g hvetemel
Sukkerbunn:
 4 egg
1 dl sukker
½ dl hvetemel
½ dl  potetmel
1 ts  bakepulver
Fyll:
Sjokoladestøpt lag – 75 g sjokolade
Bringebærmousse
Sjokoladekrem
200 g ferske bringebær
Bringebærmousse:
200 g bringebær
50 g sukker
2 gelatinplater
2¼ dl fløte
Sjokoladekrem:
200 g smeltet sjokolade ca 40% (blanding 33% og 53% callebaut)
200 g kremfløte
Montering av kaken:
3 dl pisket kremfløte
800 g marsipan

Fremgangsmåte

Nøttebunn:
Hakk nøtter og hvetemel i en matprosessor. Pisk eggehvite og halvparten av sukkeret til stiv marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk det inn. Vend inn nøtteblandingen inn i marengsen med en slikkepott.

Stekes i en form a 20 cm på 180 grader i 20-30 minutter.

Sukkerbunn:
Pisk egg og sukker til eggedosis og sikt det tørre i. Rør forsiktig. Fyll en form på 20 cm og stek den på 175 grader i 30 minutter.
 
Sjokoladestøpt lag:
Dekk en 20 cm form med bakepapir i bunnen. Smelt 75 g sjokolade og hell dette i formen. Avkjøl i kjøleskap.
 
Bringebærmousse:
Kjør bringebærene sammen med sukkeret i en hurtigmikser. Gni blandingen gjennom en sikt slik at frøene fjernes.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.

Varm opp 1/3 av bringebærpureen i en liten kasserolle.

Klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme bringebærpureen til de oppløses. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn resten av den kalde bringebærpureen.

Hell alt over i en bolle. Vend inn myk pisket krem, litt etter litt, og hell moussen over nøttebunnen i formen.

Sjokoladekrem:
Pisk kremen og vend smeltet sjokolade i kremen.
 
Montering av kaken:
Start med nøttebunnen og legg den nederst.

Legg på det støpte sjokoladelaget. Fordel deretter bringebærkremen oppå.

Legg så sukkerbunnen oppå og dynk denne med sitronsaft, sitronbrus eller appelsinjuice.

Legg bringebær oppå og dekk med sjokoladekrem.

Legg til slutt siste lag med sukkerbunn oppå og dekk kaken med pisket krem.

Trekk kaken med marsipan og pynt med tall og visere!

Tips: Vil du lage en enkel versjon av kaken så kan det støpte sjokoladelaget erstattes av grovhakket sjokolade.
 
 

Sendt inn av Anne Brith Davidsen

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her