Drikke
Ægir brygger årets øl

Ægir brygger årets øl

Ægirs India Pale Ale er Årets øl 2012, mens Haandbryggeriet i Drammen tar prisen for årets innovasjon med sitt surøl Sur Megge.
Aase E. Jacobsen
06 Januar 2013 - 22:13

Om vinnerølet fra Ægir skriver juryen: «Årets øl har aroma fra furunål og tropisk frukt og er et komplekst øl med fin humle- og maltaroma. Ølet er godt balansert, har god sødme og fremstår markert bitter med lang ettersmak. Det representer solid håndverk og er et særdeles typeriktig øl innenfor sin klasse.»

Les Apéritifs omtale av vinnnerølet

Ægir Bryggeri er en av suksesshistoriene på det norske ølmarkedet. Bryggeriet startet som et pubbryggeri i Flåm i 2007 av ekteparet Evan Lewis og Aud Melås. Begge forlot godt betalte jobber i Silicon Valley til fordel for ølbrygging og drift av serveringssted i Auds hjemtrakter. Fem år etter starten åpnet de et nytt tipp-topp moderne produksjonsanlegg godt rustet for framtidig vekst. Mens Aud er administratoren, er Evan bryggemesteren, og en kompromissløs sådan. - Eg har brukt 11 år på å utvikla Ægir IPA, sier han på sitt helt spesielle sognamål.

Les mer om Ægir

India Pale Ale er i dag den mest populære øltypen blant verdens mikrobryggerier og Ægirs IPA selges nå av Vinmonopolet over hele Norge.
Haandbryggeriets Sur Megge konkurrerte med ti andre øl om innovasjonsprisen. «Ølet er godt både i og til mat og har mange bruksområder spesielt på dessertsiden til bær, frukt og kaker, men passer også godt til fisk, braisert kjøtt og får-i-kål. Ølet kan også fint nytes alene», skriver juryen.

Les Apéritifs omtale av Årets innovasjon

Les om surøl

Surøl er en gammel belgisk øltype som nå har blitt den nye store trenden blant mikrobryggerier i Europa og USA. Sur Megge er et av de første av denne typen i Norge. Ølet har aroma fra gjær, aprikos og eik og dufter syrlig og fyldig og er lagret på eikefat i 18 måneder. Rune Eriksen (bildet) fra Haandbryggeriet tok imot Innovasjons-prisen.

Les mer om Haandbryggeriet

90 øl fra 21 bryggerier i 15 fylker deltok i konkurransen, som inngår i Det Norske Måltid. Vinnerølene er stemt fram av en 35 personer sterk fagjury og leserne av nettstedet aperitif.no.

Les mer om konkurransen

Finalistene i konkurransen om Årets Øl vant alle hver sin klasse:

Lys lager: Grans Premium Pils fra Grans Bryggeri i Sandefjord
Bayer/bokkøl: Aass Bayer fra Aass Bryggeri i Drammen
Ale: Ægir India Pale Ale fra Ægir Bryggeri i Flåm
Hveteøl/blonde: Kinn Jubileum fra Kinn Bryggeri i Florø
Porter/stout: Imperial Rye Porter fra Nøgne Ø i Grimstad

Se hvilke øl som var med i finalen i hver kategori

Foto: Thor Brødreskift (Ægir) og ukjent (Haandbryggeriet).

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her