Agurktid

Nå er det mye flott norsk agurk på markedet. Som oftest benyttes den i salater, men her står agurken på egne ben. Prøv en oppskrift eller to, og spis i vei, for den er meget anvendelig, denne herligheten!

Agurken trives ikke i kjøleskap; den får faktisk frostskader allerede ved 4 grader. Har man ikke svalsone i kjøleskapet, er det bedre å oppbevare agurken på kjøkkenbenken. Har agurken det for kaldt, mister den smaksstoffer og blir fortere bløt. Ideell lagringstemperatur er ca. 12 grader.

Agurkforbruket er i stadig vekst her i landet. Forbruket i Norge nærmer seg 4 kg pr person i året. Den første agurkplanten slo rot i Norge på midten av 1600-tallet, og da hadde den vært en populær kulturvekst i India i nesten 3000 år!

Syltet agurk er også meget anvendelig som tilbehør til de fleste kjøtt og fiskeretter. Her er en spennende variant med ingefær, appelsin og estragon. Den kan godt serveres med det samme, men den blir bedre etter 1-2 ukers lagring.

Syltet slangeagurk med ingefær og estragon

Ingredienser

2 dl eddik (5%)
2 dl vann
3 dl sukker
saft av 2 appelsiner
1,5 dl salt
Kok en lake av dette. Pass på å røre sukkeret godt ut.

2 (1 kg) agurker i skiver
2 ss salt
2 stilker estragon

Fremgangsmåte

Strø salt over agurkene. Skyll av saltet etter ca. 15 minutter. Tørk med et kjøkkenhåndkle. Legg agurken på glass sammen med stilker av estragon. Hell på laken. Dekk til med tett lokk. Oppbevares kjølig. Serveres som tilbehør og setter en spiss på de fleste retter. Prøv selv!

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gratinerte agurker

Ingredienser

4 agurker
400 g kjøttdeig
200 g fersk sjampinjong i små terninger
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 boks grovkarde tomater
2 ss tomatpuré
1 ts timian
1 ts oregano (gjerne frisk, da 1 ss)
ca. 100 g revet ost til gratinering

Fremgangsmåte

Fres løk, sjampinjong og kjøttdeig, tilsett resten og la det surre til det blir en tykk saus. Del agurkene i to. Ta ut kjernene som hakkes og tilsettes kjøttsausen. Fyll agurkene. Strø ost over og gratiner i ovnen på 200 grader C i ca. 15 minutter.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tzatziki

Antall porsjoner

6-8

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

2 agurker
3 fedd hvitløk
3 dl yoghurt naturell - helst med 10 prosent fett
frisk dill
salt og pepper

Fremgangsmåte

La yoghurten renne av gjennom et kaffefilter i 15 minutter. Riv agurkene på et rivjern. Mos hvitløken med litt salt i en morter og tilsett  yoghurten. Bland agurk, yoghurt, salt og pepper.

Tips:
Tzatziki er selvskrevent tilbeøhr til grill, til greske retter eller som dipp til staver av gulrot, kålrot og stilkselleri.

Tips2:
Hvis du bruker vanlig yoghurt naturell, tilsett 2 ss god olivenolje. 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gazpacho

Ingredienser

5 dl grønnsakkraft
2 løk
1 agurk
5 flådde tomater
1 bunt kruspersille
1 bunt gressløk
1 dl olivenolje
1 rød paprika
1 hvitløkbåt
salt og pepper
presset sitron
3 skiver skorpefri loff
2 ss smør

Fremgangsmåte

Grønnsakene deles smått og kjøres i foodprosessor sammen med kald kraft. Smak til med salt, pepper og presset sitron. Settes kaldt en times tid. Brun loffterningene i smør og avkjøl. Suppen serveres med litt garnityr. Foruten ristede loffterninger er klippet krus, agurk og paprika fint.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kilde: Opplysningskontoret for frukt  og grønnsaker
Foto: Astrid Hals

Forsiden akkurat nå

Det brygger opp til ny ølkrig

Importen av øl i butikkstyrke er nå så stor at hvert femte glass øl er brygget utenfor landets grenser. Mens noen frykter en reprise på ølkrigen fra begynnelsen av 2000-tallet, forklarer importør Carlsberg-Ringnes det hele med midlertidige kapasitetsutfordringer. Les hele saken

Til toppen