Bransje
Han er kokkenes favorittkokk

Han er kokkenes favorittkokk

Verdens beste kokker har valgt sine favoritter i egne rekker. Og deres rangering skiller seg en del fra andre kåringer. Michel Bras er den som får størst honnør.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2016 - 15:42

Det er bare kokker på restauranter med to og tre stjerner i Michelin-guiden, de teller i alt 528, som får være med å stemme fram sine mest respekterte kolleger. Det vil naturlig nok farge listen, for her er det mye fransk. Kåringen som ble lansert i fjor og når gjøres for andre gang, har i år en annen (fransk) kokk på topp, nemlig Michel Bras, han har sågar rykket opp fra en sjetteplass i fjor.

Her kan du lese om den gjennomførte filosofien som ligger til grunn for hans suksess

Fjorårets vinner, Pierre Gagnaire, er nå på andreplass. Ellers er det ganske store endringer blant de ti på topp.

Her er fjorårets liste

Paul Bocuse som i fjor lå på andreplass, er nå ute av denne listen.  Og japanske Seiji har rykket opp fra en niende- til en tredjeplass. Enda mer dramatisk er det kanskje at Joan Roca fra El Celler de Can Roca har falt fra tredjeplass til tiendeplass. Han leder det som ifølge en konkurrerende kåring, Worlds50Best, er verdens beste restaurant.

Hos El Celler de Can Roca er ingen ting overlatt til tilfeldighetene

Det er altså ingen skandinaver blant de ti beste.

Men blant de 100 beste finner vi tre representanter for det nordiske kjøkken: Rene Redzepi (uoffisiell 12. plass), Magnus Nilsson og Rasmus Kofoed.

En nykommer i teten er Emmanuel Renaut som driver restauranten Flocons de Sel i de franske alpene (Haute-Savoie).

Verdens beste kokker er ellers en mannsbastion av dimensjoner. Blant de 100 kokkene er det bare fire kvinnenavn: Nadia Santini, Anne-Sophie Pic, Carme Ruscalleda  og Elena Arzak (som riktignok må dele plassen med sin far).

Verdens 10 beste kokker

  1. Michel BRAS (Le Suquet - Laguiole) – Frankrike
  2. Pierre GAGNAIRE (Restaurant Pierre Gagnaire - Paris) - Frankrike
  3. Seiji YAMAMOTO (Nihonryori Ryugin) - Japan
  4. Alain DUCASSE (Louis XV Alain Ducasse) - Monaco
  5. Pascal BARBOT (L’Astrance - Paris) – Frankrike
  6. Eric FRECHON (Epicure - Paris) - Frankrike
  7. Emmanuel RENAUT (Flocons de Sel - Megève) - Frankrike
  8. Martin BERASATEGUI (Rest Martin Berasategui – Lasarte Oria) - Spania
  9. Benoît VIOLIER (Hôtel de Ville Crissier) - Sveits
  10. Joan ROCA (El Celler de Can Roca - Gerona) – Spania
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her