By på friske søte små sitronterter

Selv om denne oppskriften tar litt tid å fullføre, belønnes du med de lekreste sitronterter som også er holdbare.

Sitron er den råvaren jeg liker aller best å ha i kaker. Den syrlige smaken sammen med sødmen fra sukkeret gir en deilig kombinasjon.

Sitron gir den lekreste likør

Den sprø bunnen og den myke kremen i disse sitrontertene er en av mine favorittkombinasjoner.

Fantastisk aroma

Selvsagt kan sitron brukes i mange andre kaker.

Prøv en av disse fristende kakeoppskriftene

Når du kjøper sitronen i butikken og lukter på den, lukter den lite. Den kan være sprøytet med middel du absolutt ikke vil ha i maten din. Setter du tennene i sitronskallet, vil du kjenne at den er litt bitter i skallet.

Hvordan får du bort bitterheten? Kok opp en god mengde med vann. Legg dine sitroner i en bolle. Hell kokende vann over sitronene og hell vannet bort rett etterpå. Gjør dette to ganger. Kjenn den intense og rene duften av sitron spre seg på kjøkkenet.

Noen fakta om sitroner

- I dag dyrkes sitroner i stor grad i landene rundt Middelhavet og California.

- Sitrontreet blir 3-6 meter høyt.

- Treet blomstrer året rundt, og derfor kan vi kjøpe sitron også året rundt.

- Sitronen skal være blank og ikke ha tegn til brune eller bløte flekker. Den bør være ca 4,5 cm i diameter.

- Et godt kvalitetstegn er at fruktene er tunge i forhold til sin størrelse.

- Oppbevar frukten på kjøkkenbenken.

- Du får ca 60 ml saft ut av en sitron og ca 1 ts ( 6 gram) skall hvis du rasper den.

- Kjøp gjerne de som er minst. De har mest smak og er de saftigste.

- Det er ingenting som er så deilig som terter fylt med sitronkrem og toppet med fløyelsmyk marengs.

- Lag dem gjerne noen dager i forveien og frys dem ned. De tåler det veldig godt.

TIPS:  Lag dobbelt porsjon av sitronkremen og bruk dette som smaksetter i kremer eller i kaker. Se flere kokketips

Ukens kake leveres hver torsdag av bakeglade Anne Brith Davidsen . Hun står bak kakebloggen villaperlesukker.no og ble nummer to i Hele Norge baker på TV3.

Sitronterter

Antall porsjoner

40

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

Tertedeig:
300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg (vispet i skål)

Sitronkrem:
4 egg
120 g sukker
1 ss raspet sitronskall
80 g sitronsaft
40 g usaltet smør
1 klype salt

Marengs:
3 eggehviter
20 g sukker
90 g melis

Fremgangsmåte

Tertedeig:
Miks hvetemel, smør og melis i en mikser eller smuldre dette sammen for hånd.

Når dette klumper seg, ha i egget og bland lett sammen. Legg deigen i plastfolie og la det hvile kjølig i minst 30 minutter.

Kjevle ut deigen på et bakepapir. For å gjøre dette enda enklere kan du kjevle ut deigen mellom to bakepapir. Stikk ut sirkler som passer i porsjonsformer og la disse hvile kjølig i 30 minutter.

Legg bakepapir oppå tertedeigen og ha erter eller ris oppå slik at terten stekes i en fin form. Terteskallene skal være gyllenbrune og stekes på 180 grader i i 15-20 minutter.

Etter 10 minutter tar du ut tertene og tar av bakepapiret og ertene/ris, og steker terteskallene ferdige.

Avkjøl på rist.

Sitronkrem:
Ha alle ingrediensene i en kjele og rør dette med en visp godt sammen.

Bytt vispen med en slikkepott og sett platen på lav varme.

Ha tålmodighet og rør godt hele tiden. Når kremen tykner, er den ferdig.

Marengs:
Pisk eggehvitene og sukkeret til stiv marengs.

Sikt i melis og kjør dette sakte til glatt og skinnende konsistens.

Tips:
Lag dobbelt porsjon av sitronkremen og bruk dette som smaksetter i kremer eller i kaker.

Sendt inn av

Foto: Kristin Ellefsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen