Dagens rett

Fiskegryte med fregola

Når norsk fisk møter italiensk smak, blir det full treff

Når norsk fisk møter italiensk smak, blir det full treff

Med denne oppskriften kan det ikke gå galt. Ikke tar den lang tid heller. Belønningen er masse god smak.
Redaksjonen
23 Februar 2021 - 01:00

Det er kanskje en ingrediens du stusser over i denne klassiske retten fra Sardinia, og det er fregola. Det er rett og slett en sardinsk pastaspesialitet laget av semulegryn (som couscous). Deigen triles ut til bittesmå kuler som ristes i ovnen. Dermed får du en ganske annen smak enn med vanlig pasta eller couscous.

Vi har mange andre oppskrifter med couscous

Men bevares, får du ikke tak i fregola, kan du godt bruke pasta som risoni eller couscous. Fregola selges for øvrig i velassorterte butikker og delikatesseforretninger med fokus på det italienske kjøkken. 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Fisk med fregola

Fisk med fregola

Fremgangsmåte

Denne spesialiteten fra Sardinia er en mellomting mellom suppe og en stuing. Server den med italiensk brød med sprø skorpe, så man kan tørke opp sausen. Får du ikke tak i red snapper eller havabbor, kan du bruke en uer eller annen fast fisk.

Varm 2 ss av oljen i en stor kasserolle. Ha i hakket hvitløk og chili, sammen med omtrent halvparten av persillen. La det surre på middels varme under omrøring i ca 5 minutter.

Skjær all fisken i store biter. La skinn og ben følge med på red snapper og mullen eller havabboren. Legg bitene i kasserollen etter hver som du skjærer opp. Drypp 2 ss olivenolje over fisken og la det surre noen minutter til.

Tilsett tomatene, fyll den tomme boksen med vann og hell det i kasserollen. Kok opp. Salt og pepre etter smak, slå ned varmen og la det koke i 10 minutter. Rør av og til.

Ha i fregola og la det småkoke i 5 minutter. Tilsett 2 ½ dl vann og resten av oljen, og la det småkoke i 15 minutter, til pastaen er al dente. I mellomtiden skylles skjellene og has i gryta like før pastaen er ferdigkokt. Kok opp legg på lokk og skru litt ned på varmen. Rist på kjelen. Når skjellene har åpnet seg, er retten klar.  

Hvis sausen blir for tykk, har du i mer vann. Smak til og server rykende varm i oppvarmede skåler, drysset med resten av persillen.

Tips:
Du kan godt utelate skjellene. Det samme gjelder med den hele fisken som kan erstattes av 2 salte middelshavsansjos.

Her finner du mange flere deilige supper

9 lettlagete supper å ta med på tur

Lær hvordan du lager fiskekraft her

Se alle våre andre oppskrifter på fiskegryte

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skal du på polet i dag, kan du gå rett til denne vinen
+
Ukens vin

Skal du på polet i dag, kan du gå rett til denne vinen

Den er det sikreste valget fra basishylla når du skal ha en vin som aldri skuffer og det til en veldig gunstig pris. Den finnes på absolutt alle pol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap
Dagens rett
Salat med asparges, lune poteter og makrell

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap

Asparges, små søte poteter, jordbær og makrell, det er sommermat det. Som ikke krever særlig innsats, men som smaker perfekt enten gradestokken viser full sommer eller fortsatt vår.  

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skal du på polet i dag, kan du gå rett til denne vinen
+
Ukens vin

Skal du på polet i dag, kan du gå rett til denne vinen

Den er det sikreste valget fra basishylla når du skal ha en vin som aldri skuffer og det til en veldig gunstig pris. Den finnes på absolutt alle pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap
Dagens rett
Salat med asparges, lune poteter og makrell

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap

Asparges, små søte poteter, jordbær og makrell, det er sommermat det. Som ikke krever særlig innsats, men som smaker perfekt enten gradestokken viser full sommer eller fortsatt vår.  

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er en grunn til at gazpacho er favoritt i Spania sommertid - ekstra god blir den med et lite chilikick
Dagens rett

Det er en grunn til at gazpacho er favoritt i Spania sommertid - ekstra god blir den med et lite chilikick

Gazpacho er kanskje, fordi den skal serveres kald, først og fremst en sommerrett. Og utmerket turmat for termosen - også på ikke så glovarme dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her