De beste wokoppskriftene

Her er 20 av våre favorittoppskrifter på kjappe og mer langsomme wok-retter.

Wok er kanskje den den mest spennende måten å lage middag i en fei. En perfekt løsning i en stressende hverdag.

Eksperimenter i vei

Men wok er også starten på mer kompleks tilberedning som med en klassisk thairett som musuman curry eller red beef curry.

Det kan høres ut som en motsetning siden vi ofte forbinder woking med middag på 1-2-3. Poenget med woking i «slow food»-retter er imidlertid å gi en rask stekehinne slik at saftigheten beholdes i råvaren til den er ferdig tilberedt. Styrken på gassblusset reguleres underveis, på samme måte som under grilling.

Her noen woktips fra Noodee

Ved å få et tettere forhold til din wok, vil du lettere kunne utnytte alle mulighetene som ligger i teknikkene. Du vil ikke minst oppdage hvor lett det er å eksperimentere og lage dine egne vrier på mer klassiske oppskrifter.

Dette er folk som kan håndtere sine gassbluss

Woking er en effektiv tilberedningsmetode både for de som har små budsjetter og de som tenker på kaloriene.

Slik blir du en mester med wok-en

Wok-pannens form gjør at den holder bruken av olje og andre ingredienser på et minimum. Den avrundete formen sørger også for at varmen fordeler seg jevnt over hele pannen, ikke bare i bunnen, hvilket sikrer kort steketid og at væske fordamper.Sterk varme er derfor essensielt for å oppnå et perfekt resultat. Temperaturen bør være minst 175 grader.

For å unngå at den varme oljen spruter når du har oppi ingrediensene, bør du passe på at alt holder samme og helst romtemperatur.

Ikke ha alt oppi woken samtidig, men ta ingrediensene som trenger mest varmebehandling først. En wok som fylles opp for raskt, vil kjøles ned for mye og ingrediensene blir kokt heller enn stekt.

Mise-en-place – altså å klargjøre alle ingrediensene på forhånd, og gjerne sette dem i riktig rekkefølge, gjør wokingen mer effektiv og resultatet så perfekt som mulig.

Bruk tresleiver til å røre i woken med. Det er spesielt viktig om du har en «non-stick»-wok.

Retter med biffkjøtt

Muslimsk biffkarri

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

750 g oksekjøtt, bog eller lår
3 røde chilis, tørkede uten frø
1 ss korianderfrø
½ ts rekepasta
1 stk thai-ingefær (kha) ca 2 cm
1 sitrongressrot, hakket
4 hvitløkfedd
2/3 dl vegetabilsk olje
1 løk
1 kanelstang
2 nellikspiker
4 kardemommebelger
8 karriblader eller 3 laurbærblader
4 dl kokosfløte
2 ss peanøttsmør, crunchy
2 ss vineddik eller tamarindpasta
1 ss brunsukker
1 ss fiskesaus

Fremgangsmåte

Skjær oksekjøttet i 2 cm store terninger. Chilis, koriander og rekepasta ristes i en tørr wok eller teflonbelagt stekepanne til de blir aromatiske.

Hakk de ristede krydderne sammen med ingefær, sitrongress og hvitløk i en hurtigmikser eller morter til det blir en glatt pasta.

Varm oljen og stek løken til den er godt brunet. Dytt løken til side i pannen og fres krydderpastaen i 2-3 minutter. Ha i det hele krydderet og karribladene sammen med 1 spiseskje vann. Kokes under omrøring til vannet har fordampet.

Legg i kjøttet og rør om til kjøttet er godt dekket av krydderet. Tilsett kokosfløte, peanøttsmør og 3 ¾ dl vann. Legg på lokk og kok forsiktig over svak varme i 90-105 minutter. Rør en gang i blant.

Oppløs sukker eller tamarind i 2-3 ss av sausen og bland det i retten. Smak til med sukker og fiskesaus. Kokes i ytterligere 5-6 minutter.

Serveres varm med ris.

Ingefær (kha) selges under navnet laospulver i asiatiske matvarebutikker.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rød biffkarri (Thailand)

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

50 minutter

Ingredienser

8 røde chilier, tørkede, bløtlagt i varmt vann 15 min
3 kaffirlimeblader, tørkede, bløtlagt i varmt vann 15 min
1 ss korianderfrø
½ ts karvefrø
1 ts rekepasta
1 sitrongressrot, hakket
1 løk, finhakket
4 hvitløkfedd
1 thai ingefær (kha) ca 2 cm eller 1 ss laos pulver
2 ss vegetabilsk olje
8 dl kokosmelk
1 kg oksekjøtt fra lårstykke eller høyrygg
1 frisk rød chili uten frø, hakket
200 g grønne
bønner, snittet
2 ss fiskesaus

Fremgangsmåte

La chiliene renne av seg og skjær dem opp. Skrap ut frøene. La limebladene renne av seg.

Rist korianderfrøene, karvefrøene og rekepastaen i en tørr wok eller i en teflonbelagt stekepanne til de har blitt veldig aromatiske. Kjør dem i en hurtigmikser eller støt dem i en morter med sitrongress, løk, hvitløk og ingefær. Tilsett de bløtlagte chiliene og limebladene til en relativ glatt pasta.

Fres ingrediensene i oljen 3-4 minutter, tilsett så kokosmelk og la det koke forsiktig i 25 minutter, til oljen skiller seg og flyter på overflaten.

I mellomtiden skjæres kjøttet i tynne skiver som så skjæres i tynne strimler, ikke mer enn 2 cm brede. Legg dem i sausen sammen med frisk chili og bønner og la det koke til kjøtt og bønner har blitt møre. Tilsett fiskesaus etter smak.

Server rød biffkarri med kokt ris og pynt med korianderblader eller tynne agurkskiver.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med biff på kinesisk vis

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

800 g biffkjøtt i strimler*
2 pakker eggenudler
200 g østerssopp
1 nykål, sommerkål eller spisskål
½ dl østerssaus (oyster sauce)
½ dl soyasaus
2 røde paprika

Fremgangsmåte

Strimle sopp, kål og paprika.

Kok nudlene etter anvisning på pakken.

Stek kjøttet i to omganger i en wok eller panne på sterk varme.

Ta kjøttet ut og gjør det samme med grønnsakene.

Ha kjøttet tilbake sammen med grønnsakene, rør inn østerssaus og soyasaus. Bland inn nudlene tilslutt. 

Oppskrifter med biff

Internasjonale retter

*For å gjøre retten rimeligere og mer miljøvennlig, kan du halvere kjøttmengden.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Retter med svinekjøtt

Wok i en fei med svin

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

400 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 liten kinakål
1 rød paprika

1 pose woksaus eller 1 dl av denne:

Hjemmelaget woksaus:
1 ½ dl kjøttbuljong (utblandet) eller hjemmelaget kraft
2 ss soyasaus
2 ts maisennamel (røres ut i litt kaldt vann)
1 ts malt ingefær

Fremgangsmåte

Lag woksaus. Og lag gjerne dobbel porsjon, så har du til senere. Resten fylles på et glass med lokk og oppbevares i kjøleskapet.

Skjær kinakål og paprika i tynne strimler. Brun kjøttet i varm panne i to omganger. Legg kjøttet tilside, og wok grønnsakene i to omganger

Ha kjøtt og grønnsaker tilbake i woken og rør inn sausen eller bland sammen buljong, soya, maisenna og ingefær og hell over. Kok opp og smak til. Server kokt ris til.

Tips1:
I stedet for kinakål kan du bruke nykål (i sesongen), spinat eller grønnkål. 

Tips2:
Du kan bruke både rød, gul og grønn paprika. De fleste vil nok etterlyse en smaksom sparker fra, som chili. Både fersk og tørket chili fungerer, såvel i woken som i sausen. Og vårløk setter ekstra god smak. Et dryss av friske urter er alltid velkomment og øker appetitten betraktelig.

Flere wokretter

Oppskrifter med svinekjøtt

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Svinewok med mango

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

3 ts revet frisk ingefær
1 hakket rød chili
2 fedd hvitløk - knust
450 g indrefilet av svin - i strimler
5 ss appelsinjuice
2 ss soyasaus
2 ss olje
1 rødløk i tynne ringer
1 grønn squash i strimler
2 røde paprika - i strimler
1 mango i biter
2 ss hakket frisk sitronmelisse

Fremgangsmåte

Hakk chili og knus hvitløk og ha det over kjøttstrimlene sammen med den revne ingefæren.

Hell over juice, soyasaus og 1 ss av oljen.

Dekk til og la marine i kjøleskap i minst 30 minutter. Rør om av og til.

Ta vare på marinaden.

Varm woken og ha i resten av oljen. Wok kjøttet i 4 minutter under omrøring.

Ha i rødløk, squash og paprika og wok videre i 2 minutter.

Hell over marinaden og tilsett mango. Dryss over hakket sitronmelisse og server woken umiddelbart med nykokt ris og limebåter.

Tips:  Svinekjøttet kan erstattes med kylling.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Svin korma med epler og spinat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

400 g ytrefilet av svin
2 ss olje til steking
1 rødløk i båter
2 eple i båter
1 pakke frisk spinat
1 glass ferdig indisk korma saus
½ ts salt
¼ ts pepper
200 g basmatiris

Fremgangsmåte

Kok ris etter anvisning på pakken.

Skjær ytrefilet av svin i strimler. Varm litt olje i en stekepanne og brun kjøttet i flere omganger. Sett det til side.

Ha eple, rødløk og spinat i stekepannen og fres i 2-3 minutter.

Ha kjøttet tilbake i stekepannen sammen med grønnsakene, og tilsett indisk korma-saus. La det småkoke i 3-4 minutter.

Smak eventuelt til med salt og pepper. Server den smakfulle gryten med ris.

Du kan selvsagt lage kormasausen selv. Her finner du oppskriften

 

 

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ferske vårruller med ytrefilet av svin

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

200 g ytrefilet av svin
peppermiks (eventuelt vanlig pepper)
salt
½ ss olje til steking

1 gulrot i tynne staver
¼ slangeagurk i tynne skiver
4 grønn frisk asparges delt på langs
4 salatblad, radicchio rosso
½ paprika i strimler

4 ark rispapir

1 pose ferdig woksaus, hoisin

Fremgangsmåte

Kutt alle grønnsakene i fine strimler 7-8 cm lange og ha klart.

For å få tynne skiver av gulroten og agurken kan du bruke en potetskreller.

Skjær ytrefilet av svin i fingertykke strimler. Stek strimlene i flere omganger i olje i en wok eller varm stekepanne, 2-4 minutter. Krydre med salt og pepper.

Ha et rispapir i et fat med lunkent vann i noen sekunder, til det blir mykt.

Legg det myke rispapiret over på en fuktet fjøl. Legg på kjøtt og grønnsaker.

Brett rispapiret over fyllet, brett inn kantene på rispapiret og rull sammen.

Server de ferske vårrullene med woksausen som en dipp.

Lekre oppskrifter med svinekjøtt

Tips: Her kan du bruke de grønnsakene du liker best, gjerne også bønnespirer, mynte og frisk koriander. Rispapir finner du i velassorterte dagligvarer eller i asiatiske butikker.

Internasjonale retter

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med nudler og svinekjøtt

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

250 g risnudler
3 ss søt chilisaus
1 ss hvitvinseddik
3 ss japansk soyasaus
400 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss rapsolje
150 g sukkererter
2 rød paprika
½ kinakål
1 bunt vårløk
2 fedd finhakket hvitløk
40 g grovhakkede, ristede cashewnøtter

Fremgangsmåte

Kok nudlene etter anvisning på pakken. Hell over i en sil og spyl i kaldt vann.

Legg dem i en bolle og klipp nudlene i kortere biter. Slå over en blanding av chilisaus, eddik og 1 ss soyasaus.

Stek kjøttet raskt i olje i en wok. Legg kjøttet til side.

Stek grønnsaker og hvitløk i olje bare noen minutter. Bland kjøttet i grønnsakene.

Smak til med 2 ss soyasaus. Varm alt raskt opp. Bland woken med nudlene og strø over ristede cashewnøtter.

Server woken nylaget og varm.

Flere lekre wokretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med svinekjøtt, eplemos og chili

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss soyaolje
1 rød paprika
½ løk
2  gulrot
1  purre
1 rød chili
2 ss sitronsaft
2 ss eplemos
2 pk. nudler

Fremgangsmåte

Strimle grønnsakene og chili. Dynk dem i sitronsaft.

Varm olje i en wok/stekepanne og tilsett strimlet svinekjøtt og la det brunes.

Kok opp vann til nudlene og la nudlene koke ca. 3 minutter.

Tilsett eplemos i pannen og la det trekke med svinekjøttet. Tilsett grønnsaker og chili i woken. La kjøtt og grønnsaker godgjøre seg i 2-3 min.

Sil av nudlene og tilsett dem sammen med grønnsakene og kjøttet.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Retter med kylling

Wokpanne med marinert kylling

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

4 kyllingfileter
olje til steking

Sur-søt marinade:
6 ss flytende honning
6 ss vineddik
6 ss soyasaus
6 fedd hvitløk, knust
3 ts frisk, finhakket ingefær

Wokgrønnsaker:
2 paprika
1 squash
1 brokkoli
10-12 asparges
1 fennikel
2 gulrøtter
2 løk

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marianden.

Skjær kyllingfileten i tynne strimler og mariner kjøttet så lenge du har tid, gjerne over natten i kjøleskap.

Stek litt og litt av kjøttet om gangen raskt over høy varme i en wok eller stekepanne med høye kanter.

Kutt grønnsakene i grove biter.

Ta opp kjøttet og stek grønnsakene til de er så vidt møre. Ha kjøttet tilbake i pannen og la alt bli varmt.

Server med nudler, couscous eller ris. Søt chilisaus smaker godt til.

Oppskrifter på wok

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Indonesisk wokgryte

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

3 kyllingfileter
½ finsnittet kinakål
1 rød chili
1 rødløk
4 dl kokosmelk
1 gul paprika i strimler
1 stilk sitrongress
1 ts karri
1 ss revet frisk ingefær
2 fedd hakket hvitløk
saften av ½ lime
salt etter smak

Fremgangsmåte

Skjær kyllingen i strimler og stek dem i olje i en varm wok eller panne. Ta ut kyllingen og hold den varm mens du steker kinakålen til den såvidt tar litt farge.
 
Rens chili for frø og hinner og finhakk den. Del sitrongress i fire på langs og bank litt på stilken på den tykkeste delen.

Ha kokosmelk i en kjele tilsatt stekt kylling, finhakket chili, løk i båter og gul paprika i strimler.

La det småkoke i ca. 3 minutter. Smak til med salt, frisk ingefær, hvitløk og limesaft.

Tilsett sitrongresset. Det skal bare ligge i woken/pannen for å gi god smak.

Server gryteretten med kokt ris, f.eks. jasminris.
 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hvit wok med mange farger

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

1 kyllingfilet
2 ss olje
1 ss revet ingefær, evt. 1 ts malt
litt salt og kvernet pepper
½ løk
1 gulrot
¼-½ fennikel
litt brokkoli
½ paprika
1/3 squash
3-4 asparges
1 ss soyasaus
1 ss østerssaus (kan sløyfes)
ris, couscous eller pasta

Fremgangsmåte

Skjær kyllingfilet i tynne strimler.

Del løken i tynne båter, gulrot og fennikel i tynne, skåskjærte skiver, brokkoli i små buketter og paprika i små flak eller strimler. Bøy aspargesen til den knekker. Kast den nederste, grove delen. Skrell eventuelt forsiktig den nederste del av toppen og del hver i to eller tre biter.

Varm olje i en wok eller panne med litt kanter. Stek kyllingstrimlene raskt i olje. Dryss revet ingefær, salt og pepper over. Ta eventuelt opp kyllingstrimlene. Ha wokgrønnsakene i pannen og stek dem raskt til de er så vidt møre. Legg kjøttet tilbake i pannen og la alt bli varmt. Rør inn soyasaus og østerssaus helt til slutt (kan sløyfes).

Server med ris, couscous eller kokt båndspaghetti.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Retter med sjømat

Stekt fisk med grønn wok

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

600 g fiskefilet (torsk, sei, laks, hyse eller annen fisk som egner seg til steking.

Grønn wok:
2 ss olje til woking
2 ts frisk ingefær, revet
1 rød chili, finhakket
8 vårløk i tynne skiver
200 g brokkoli i buketter
1 kinakål, finstrimlet
2 stilker stangselleri, finstrimlet
½ grønn squash, finstrimlet
200 g sukkererter delt i to
200 g frisk spinat
200 g pak choy
8 røde cherrytomater delt i to til pynt

Fremgangsmåte

Del fisken i serveringsstykker og ha på salt og pepper.

Stek fisken i en blanding av olje og smør.

Varm 1 ss olje i en wok og fres ingefær og chili i 30 sekunder.

Tilsett vårløk, brokkoli og snittet kinakål og wok i 2 minutter. Ta opp og legg til side.

Varm 1 ss olje i woken og fres stangselleri, squash og sukkererter i ca. 1 minutt. Vend inn spinat, snittet pak choy og tomater og stek til alt er varmt.

Tips: Du kan også legge fisken i saltlake (1 dl salt til 1 liter vann) i ca 10 minutter, da blir den fastere i fisken.

Tips: For å finne ut når fisken er ferdig stekt kan du stikke en bakepinne (eller tynn strikkepinne) gjennom fisken (på tvers), når du ikke møter motstand er fisken ferdig.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Laks i wok

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

700 g laksefilet uten skinn og bein

1 gul paprika
2 vårløk
1 finhakket rød chili uten frø
2 cm frisk ingefær, finhakket
3 ss olje
¼ finsnittet kinakål
salt og pepper etter smak
1 dl finhakket frisk koriander (ca 1 potte)
2 lime
Tilbehør:
soyasaus
ris

Fremgangsmåte

Skyll laksefileten i vann og tørk den med kjøkkenpapir før du skjærer den i store biter a 3 x 3 cm.

Rens og skjær paprika og vårløk i strimler. Skjær lime i tynne båter og finhakk chili og ingefær.

Varm opp oljen i en wokpanne. En stekepanne med litt høye kanter kan også brukes.

Ha chili og ingefær i pannen og tilsett grønnsakene. La dem steke på sterk varme et par minutter under omrøring.

Tilsett laksebitene og la dem steke med i 2-3 minutter. Tilsett finstrimlet kinakål og varm raskt opp. Legg på limebåtene.

Smak til med salt og pepper og dryss over hakket koriander.

Server wokretten med jasminris og soyasaus til.
 
Laks er en egnet fisk å bruke i wokretter. Sammen med smaker fra lime, chili og frisk koriander, blir det en spennende middagsrett som hele familien vil like.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekt fisk i ingefærsaus som i Thailand

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 kg fast hvit fisk
1 ¼ dl hvetemel
1 ¼ dl maismel
olje til steking

Ingefærsaus:
6 sorte kinesiske sopp, tørket og bløtlagt
1 ss mørk soyasaus
1 ¼ dl brunsukker
2/3 dl riseddik
1 ¼ dl syltet japansk ingefær
2/3 dl vann
½ ts maismel
1 ss friskpresset appelsinsaft

Pynt:
1 rød chili uten frø, skåret i strimler
1 vårløk, skåret i strimler
korianderblader

Fremgangsmåte

Fisken renses, skylles, skjell skrapes av og fisken tørkes. Skjær et rutemønster på begge sider av fisken.

Bland hvetemel og maismel og nok vann til en tynn deig. Varm ca 8 dl av oljen i en wok eller panne som rommer fisken. Fisken dyppes i deigen og stekes i oljen. Snu fisken en gang under stekingen. Fisken er ferdig når fiskekjøttet kan løsnes med en gaffel på den tykkeste delen av fisken.

Legg fisken på et stort serveringsfat.

Lag sausen ved først å la soppen renne av og klem ut vannet. Fjern stilkene og skjær sopphattene i tynne strimler. Varm opp sausingrediensene i en kjele og la det småkoke i ca 4 minutter.

Hell sausen over fisken og pynt med chili, vårløk og koriander. Serveres med ris.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fisk i sennepssaus (Machher Jhol) (India)

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

4 stykker torsk eller annen hvit fisk, skåret i 3 cm terninger
2 ts ingefær, revet
2 ts grønn chili, finhakket
1 ts gurkemeie
2 ss svarte sennepsfrø
2 ts panch phoron
salt
sennepsolje til steking
1,5 dl vann

Fremgangsmåte

For alle som kommer fra Bengal, er fisk og ris en av livets gleder. Denne oppskriften er svært populær i Bengal.

Varm olje i en kadai eller wok og stek fisken i 2-3 minutter. Sett fisken og kraften til side.

Kjør ingefær, chili, gurkemeie og sennepsfrø med litt vann til en jevn masse i en kjøkkenmaskin.

Varm 3 ss av oljen i en kjele. Tilsett panch phoron. Når frøene spretter, tilsettes kryddermasse og vann. Kok i 5 minutter under stadig omrøring.

Ha i fisken og kraften og resten av vannet og la det trekke i 3 minutter. Serveres med kokt ris.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Braisert fisk med sopp (Kina)

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

450 g rødspette eller lomre
½ eggehvite
2 ss maisenna, rørt ut i litt vann
6 dl vegetabilsk olje
1 ss finhakket vårløk
½ ts finhakket fersk ingefær
115 g sjampinjong i tynne skiver
1 ts brunt sukker
1 ss lys soyasaus
2 ss kinesisk risvin eller tørr sherry
1 ss konjakk
1,2 dl hønsebuljong
salt
noen dråper sesamolje til servering

Fremgangsmåte

Skjær vekk de myke bena langs kanten av fisken, men la skinnet sitte. Skjær hver filet i middels små biter. Bland litt salt, eggehviten og maisennajevningen i en liten bolle. Vend fiskebitene i blandingen.

Varm oljen i en wok til den er middels varm, legg i fiskestykkene enkeltvis og rør forsiktig slik at de ikke setter seg fast. Ta dem opp etter ca 1 minutt og la dem renne av. Hell ut alt unntatt 2 ss olje. Fres vårløk, ingefær og sopp under omrøring i 1 minutt.

Tilsett sukker, soyasaus, risvin eller sherry, konjakk og buljong og kok opp. Tilsett fiskebitene og braser 1 minutt. Jevn med resten av maisennajevningen og dynk med sesamolje. Server omgående.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hval i wok

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

600 g hval i strimler
1 rød paprika i strimler
3 stilker stangselleri i biter
10 sjampinjong i skiver
1 liten boks bambusskudd i biter
1 løk i skiver
3-4 ss soyaolje
1 ts revet ingefær
½ dl soyasaus
½ ts maisennamel
1 dl grønnsakbuljong
salt og pepper

Ferdigkokte nudler

Fremgangsmåte

Varm oljen i en wok eller stekepanne med høye kanter.

Ha i kjøttet og stek det raskt til det er brunt. Dryss over litt salt og pepper. Ta det ut av pannen og hold det varmt.

Stek grønnsakene raskt på god varme til de har tatt farge, tilsett de ferdigkokte nudlene.

Rør sammen ingefær, soyasaus, buljong og maisennamel. Ha blandingen opp i pannen og la det hele koke opp. Smak til med salt og pepper.

Legg i det ferdigstekte kjøttet og server umiddelbart.

Lekre hvaloppskrifter finner du her

Tips: Ha gjerne litt ristede sesamfrø over retten.

Les mer om hval her

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet hvalbiff med wokede grønnsaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

800 g hval i ca 2 cm tykke skiver

1 rødløk
½ squash
1 gul paprika
2 tomater
olje til pensling

Fremgangsmåte

Ta ut kjøttet i god tid før du skal grille det slik at det blir temperert.

Skjær kjøttet i 2-3 cm tykke skiver, salte og pepre godt.

Pensle med litt nøytral olje og grill kjøttet på høy varme i 2-3 minutter på hver side. Bruk klype for å snu kjøttet.

Bruk fingrene og kjenn etter om det er stekt. Rått kjøtt gir etter, medium litt fastere og godt stekt er fast.

Hvalbiffen tar du av grillen mens det ennå gir etter, det ettersteker noe og er saftig og mørt mens det ennå er rødt i midten.

Hval blir lett tørt dersom det steker for lenge. Derfor er det viktig med god varme, og kort tid.

Server hvalen med grønnsakene som du deler opp og woker raskt eller griller sammen med hvalen. Gode poteter og brød ved siden av smaker godt.

De beste hvaloppskriftene finner du her

Les mer om hval her

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marit Bjørgens steinbit i wok

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g steinbitfilet, uten skinn og bein
1 dl olivenolje
150 g brokkoli
1 gulrot
150 g kinakål
2 vårløk
1 ts revet ingefær, frisk
½ rød chili
2 fedd hvitløk
1 dl fiskebuljong
½ dl soyasaus
½ ts kinesisk femkrydder
½ ts maisennajevner, lys
salt og pepper

Fremgangsmåte

Rens alle grønnsakene og skjær dem i tynne strimler eller biter. Del brokkolien i buketter. Pass på at de er noenlunde like store slik at koketiden blir omtrent den samme.

Skjær fiskefileten i terninger, ca. 3x3 cm, og pass på at alle bein er fjernet.

Bland sammen soyasaus, fiskekraft og maisennamel i en liten bolle.

Riv frisk ingefær, og finhakk chili og hvitløk, og bland det med soyasausen.

Varm oljen i en wokpanne til det ryker. Stek fiskebitene gylne og legg dem over på et varmt fat. Dryss over med salt, pepper og "fem-krydder".

Stek raskt brokkoli, gulrot, kinakål og vårløk i 2-3 minutter. Tilsett blandingen av soyasaus og kok opp. Smak til med "fem-krydder" og eventuelt salt og pepper.

Legg fisken tilbake i grønnsaksblandingen og server retten fra pannen. Server gjerne med kokt jasminris.

Flere gode retter med steinbit

Tips: Ønsker du å forenkle oppskriften kan du kjøpe fryste wokgrønnsaker og ferdig woksaus.

Les mer om den delikate styggingen steinbiten

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen