Wok er ypperlig helårsmat

Kjøkkensjef Lung Man Cheung på den populære Oslo-restauranten Nodee gir deg spennende og lettlagede wok-oppskrifter.
03 Mai 2011 - 08:00

For alle som ikke ønsker å tilbringe lange tider av gangen ved komfyren, eller har begrensede kokemuligheter, men likevel vil servere god mat til familie og venner, er wok tingen. Med en wokpanne kan man trylle frem sunne og spennende retter på en-to-tre. Alt skjer i samme gryte. Det blir minimalt med søl og oppvask.

Du kan woke året rundt, inne eller ute, på hytta, i båten, i skogen. Sørg for å ha tilgang til en kokeplate, gassapparat, et bål, eller en annen varmekilde.

 Nesten alt kan wokes, men mest vanlig er det å kombinere ulike oppskårede grønnsaker med kjøtt, kylling, fisk eller skalldyr, nudler eller ris og en hjemmelaget saus, eller en man får kjøpt ferdig. Alle ingredienser puttes etter tur i woken og stekes under omrøring i olje noen minutter over sterk varme.

Med sommeren kommer også de nye norske grønnsakene som egner seg spesielt godt til woking. Prøv en woket grønnsaksalat som tilbehør til grillmaten. Grønnsakene kuttes opp og vendes noen minutter i varm olje, slik at de beholder sin spenst og smak. Fargerikt, kjempegodt og kjempesunt!

Nyttige tips

- Woken skal være skikkelig varm
- Stek ikke ingrediensene for lenge
- Kjøtt og grønnsaker skal alltid freses før man tilsetter saus/væske slik at de forblir sprø og  saftige
- Noen dråper sesamolje og 1-2 ss tørr sherry setter veldig god smak på nesten alle typer wok
- Woken skal vaskes i varmt vann uten såpe og deretter skylles i kaldt vann

Slik lager du kyllingwok

Slik lager du kyllingwok

Fremgangsmåte

  1. Sausen til denne retten lages for seg og kan lages ferdig på forhånd. Den holder seg i kjøleskapet i en uke. Kan også fryses.
  2. Finhakket hvitløk og ingefær freses i en gryte sammen med bønnesaus og chilisaus i noen sekunder.
  3. Tilsett kyllingkraft, ketchup, salt og sukker. La sausen koke et par minutter. Ha til slutt i sherry og sesamolje.
  4. Om ønskelig, smak til med mer salt og sukker.
  5. Kutt kyllingfiletene og grønnsakene i terninger. Ha oljen i en varm w
  6. Stek først kyllingfiletene ca. 5 min. på sterk varme. Ta kyllingfiletene opp.
  7. Stek deretter grønnsakene i 3 minutter. Tilsett kyllingfiletene og sausen. Kok opp og la småkoke et par minutter.
  8. Sausen kan eventuelt jevnes med litt maisenna.
 Serveres med jasminris.
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grønnsakswok

Grønnsakswok

Fremgangsmåte

  1. Skjær potetene i staver og grønnsakene i strimler.
  2. Legg potetene i 1 l kaldt vann tilsatt 5 ts salt og la ligge et par timer (på denne måten kommer smaken bedre frem og potetene blir sprø).
  3. Finhakk hvitløk, ingefærrot og eventuelt chili.
  4. Når woken er sikkelig varm, ha i olje, hvitløk, ingefær, chili, chilisaus, rødløk og purre. Stek til det blir lysebrunt og lukter godt.
  5. Sil potetene og ha de i blandingen. Stek så i 5 minutter. Ha deretter i resten av grønnsakene og stek i ytterligere 5 minutter.
  6. Til slutt, smak til med aromatkrydder, sukker, salt og østerssaus.
  7. Denne retten skal smake litt søtlig. Reguler smaken med mer chilisaus, sukker, salt og østerssaus om ønskelig.
  8. Vil da en helt annen smak, kan det tilsettes 100-150 g revet ost som vendes inn i retten.

Flere lekre wokretter finner du her 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 200.00 kr Basisutvalget
    85 POENG

Reke- og kamskjellwok

Reke- og kamskjellwok

Fremgangsmåte

  1. Varm woken, ha i solsikkeolje og stek kamskjellene på sterk varme slik at de blir brune på begge sider. Ta kamskjellene ut av woken.
  2. Fres deretter grønnsakene i 3 minutter. Ta så disse ut av woken.
  3. Tilsett 1 ss peanøttolje, 2 fedd finhakket hvitløk, rød curry pasta eller Tom Yum, finhakket sitrongress og fres dette i 1-2 min.
  4. Tilsett kokosmelken, grønnsakene, kamskjellene og rekene.
  5. Gi et raskt oppkok. (rekene må ikke kokes - da blir de seige) og tilsett limesaften og hakket bladpersille.
  6. Retten kan serveres med eggenudler, jasminris eller kokte poteter.

Flere lekre wokretter finner du her 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Wokdessert med nøtter

Wokdessert med nøtter

Fremgangsmåte

  1. Beregn 150-200 g pr. person
  2. Skrell og del opp frukten i biter/båter.
  3. Wok de sammen med litt smør, sukker, honning og ingefær.
  4. Dryss gjerne over med kokos eller nøtter.
  5. Serveres lun evt. med is, pisket krem eller rømme.

Flere lekre wokretter finner du her 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her