For alle som ikke ønsker å tilbringe lange tider av gangen ved komfyren, eller har begrensede kokemuligheter, men likevel vil servere god mat til familie og venner, er wok tingen. Med en wokpanne kan man trylle frem sunne og spennende retter på en-to-tre. Alt skjer i samme gryte. Det blir minimalt med søl og oppvask.
Du kan woke året rundt, inne eller ute, på hytta, i båten, i skogen. Sørg for å ha tilgang til en kokeplate, gassapparat, et bål, eller en annen varmekilde.
Nesten alt kan wokes, men mest vanlig er det å kombinere ulike oppskårede grønnsaker med kjøtt, kylling, fisk eller skalldyr, nudler eller ris og en hjemmelaget saus, eller en man får kjøpt ferdig. Alle ingredienser puttes etter tur i woken og stekes under omrøring i olje noen minutter over sterk varme.
Med sommeren kommer også de nye norske grønnsakene som egner seg spesielt godt til woking. Prøv en woket grønnsaksalat som tilbehør til grillmaten. Grønnsakene kuttes opp og vendes noen minutter i varm olje, slik at de beholder sin spenst og smak. Fargerikt, kjempegodt og kjempesunt!
Nyttige tips
- Woken skal være skikkelig varm
- Stek ikke ingrediensene for lenge
- Kjøtt og grønnsaker skal alltid freses før man tilsetter saus/væske slik at de forblir sprø og saftige
- Noen dråper sesamolje og 1-2 ss tørr sherry setter veldig god smak på nesten alle typer wok
- Woken skal vaskes i varmt vann uten såpe og deretter skylles i kaldt vann
Slik lager du kyllingwok
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sausen til denne retten lages for seg og kan lages ferdig på forhånd. Den holder seg i kjøleskapet i en uke. Kan også fryses.
Finhakket hvitløk og ingefær freses i en gryte sammen med bønnesaus og chilisaus i noen sekunder. Tilsett kyllingkraft, ketchup, salt og sukker. La sausen koke et par minutter. Ha til slutt i sherry og sesamolje. Om ønskelig, smak til med mer salt og sukker.
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt
Drikke som passer til denne oppskriften
Grønnsakswok
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Denne retten skal serveres som den er, men passer også godt som tilbehør til fisk eller hvitt kjøtt.
Skjær potetene i staver og grønnsakene i strimler. Legg potetene i 1 l kaldt vann tilsatt 5 ts salt og la ligge et par timer (på denne måten kommer smaken bedre frem og potetene blir sprø). Finhakk hvitløk, ingefærrot og eventuelt chili.
Når woken er sikkelig varm, ha i olje, hvitløk, ingefær, chili, chilisaus, rødløk og purre. Stek til det blir lysebrunt og lukter godt. Sil potetene og ha de i blandingen. Stek så i 5 minutter. Ha deretter i resten av grønnsakene og stek i ytterligere 5 minutter. Til slutt, smak til med aromatkrydder, sukker, salt og østerssaus.
Denne retten skal smake litt søtlig. Reguler smaken med mer chilisaus, sukker, salt og østerssaus om ønskelig.
Vil man ha en helt annen smak, kan det tilsettes 100-150 g revet ost som vendes inn i retten.
Flere lekre wokretter finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
Reke- og kamskjellwok
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Varm woken, ha i solsikkeolje og stek kamskjellene på sterk varme slik at de blir brune på begge sider. Ta kamskjellene ut av woken. Fres deretter grønnsakene i 3 minutter. Ta så disse ut av woken.
Tilsett 1 ss peanøttolje, 2 fedd finhakket hvitløk, rød curry pasta eller Tom Yum, finhakket sitrongress og fres dette i 1-2 min. Tilsett kokosmelken, grønnsakene, kamskjellene og rekene. Gi et raskt oppkok. (rekene må ikke kokes - da blir de seige) og tilsett limesaften og hakket bladpersille.
Retten kan serveres med eggenudler, jasminris eller kokte poteter.
Flere lekre wokretter finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt
Drikke som passer til denne oppskriften
Wokdessert med nøtter
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Beregn 150-200 g pr. person
Skrell og del opp frukten i biter/båter. Wok de sammen med litt smør, sukker, honning og ingefær. Dryss gjerne over med kokos eller nøtter. Serveres lun evt. med is, pisket krem eller rømme.
Flere lekre wokretter finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt
Foto: Astrid Hals