Wok er ypperlig helårsmat

Kjøkkensjef Lung Man Cheung på den populære Oslo-restauranten Nodee gir deg spennende og lettlagede wok-oppskrifter.
03 Mai 2011 - 09:00

For alle som ikke ønsker å tilbringe lange tider av gangen ved komfyren, eller har begrensede kokemuligheter, men likevel vil servere god mat til familie og venner, er wok tingen. Med en wokpanne kan man trylle frem sunne og spennende retter på en-to-tre. Alt skjer i samme gryte. Det blir minimalt med søl og oppvask.

Du kan woke året rundt, inne eller ute, på hytta, i båten, i skogen. Sørg for å ha tilgang til en kokeplate, gassapparat, et bål, eller en annen varmekilde.

 Nesten alt kan wokes, men mest vanlig er det å kombinere ulike oppskårede grønnsaker med kjøtt, kylling, fisk eller skalldyr, nudler eller ris og en hjemmelaget saus, eller en man får kjøpt ferdig. Alle ingredienser puttes etter tur i woken og stekes under omrøring i olje noen minutter over sterk varme.

Med sommeren kommer også de nye norske grønnsakene som egner seg spesielt godt til woking. Prøv en woket grønnsaksalat som tilbehør til grillmaten. Grønnsakene kuttes opp og vendes noen minutter i varm olje, slik at de beholder sin spenst og smak. Fargerikt, kjempegodt og kjempesunt!

Nyttige tips

- Woken skal være skikkelig varm
- Stek ikke ingrediensene for lenge
- Kjøtt og grønnsaker skal alltid freses før man tilsetter saus/væske slik at de forblir sprø og  saftige
- Noen dråper sesamolje og 1-2 ss tørr sherry setter veldig god smak på nesten alle typer wok
- Woken skal vaskes i varmt vann uten såpe og deretter skylles i kaldt vann

Slik lager du kyllingwok

Slik lager du kyllingwok

Fremgangsmåte

  1. Sausen til denne retten lages for seg og kan lages ferdig på forhånd. Den holder seg i kjøleskapet i en uke. Kan også fryses.
  2. Finhakket hvitløk og ingefær freses i en gryte sammen med bønnesaus og chilisaus i noen sekunder.
  3. Tilsett kyllingkraft, ketchup, salt og sukker. La sausen koke et par minutter. Ha til slutt i sherry og sesamolje.
  4. Om ønskelig, smak til med mer salt og sukker.
  5. Kutt kyllingfiletene og grønnsakene i terninger. Ha oljen i en varm w
  6. Stek først kyllingfiletene ca. 5 min. på sterk varme. Ta kyllingfiletene opp.
  7. Stek deretter grønnsakene i 3 minutter. Tilsett kyllingfiletene og sausen. Kok opp og la småkoke et par minutter.
  8. Sausen kan eventuelt jevnes med litt maisenna.
 Serveres med jasminris.
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grønnsakswok

Grønnsakswok

Fremgangsmåte

  1. Skjær potetene i staver og grønnsakene i strimler.
  2. Legg potetene i 1 l kaldt vann tilsatt 5 ts salt og la ligge et par timer (på denne måten kommer smaken bedre frem og potetene blir sprø).
  3. Finhakk hvitløk, ingefærrot og eventuelt chili.
  4. Når woken er sikkelig varm, ha i olje, hvitløk, ingefær, chili, chilisaus, rødløk og purre. Stek til det blir lysebrunt og lukter godt.
  5. Sil potetene og ha de i blandingen. Stek så i 5 minutter. Ha deretter i resten av grønnsakene og stek i ytterligere 5 minutter.
  6. Til slutt, smak til med aromatkrydder, sukker, salt og østerssaus.
  7. Denne retten skal smake litt søtlig. Reguler smaken med mer chilisaus, sukker, salt og østerssaus om ønskelig.
  8. Vil da en helt annen smak, kan det tilsettes 100-150 g revet ost som vendes inn i retten.

Flere lekre wokretter finner du her 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 200.00 kr Basisutvalget
    85 POENG

Reke- og kamskjellwok

Reke- og kamskjellwok

Fremgangsmåte

  1. Varm woken, ha i solsikkeolje og stek kamskjellene på sterk varme slik at de blir brune på begge sider. Ta kamskjellene ut av woken.
  2. Fres deretter grønnsakene i 3 minutter. Ta så disse ut av woken.
  3. Tilsett 1 ss peanøttolje, 2 fedd finhakket hvitløk, rød curry pasta eller Tom Yum, finhakket sitrongress og fres dette i 1-2 min.
  4. Tilsett kokosmelken, grønnsakene, kamskjellene og rekene.
  5. Gi et raskt oppkok. (rekene må ikke kokes - da blir de seige) og tilsett limesaften og hakket bladpersille.
  6. Retten kan serveres med eggenudler, jasminris eller kokte poteter.

Flere lekre wokretter finner du her 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Wokdessert med nøtter

Wokdessert med nøtter

Fremgangsmåte

  1. Beregn 150-200 g pr. person
  2. Skrell og del opp frukten i biter/båter.
  3. Wok de sammen med litt smør, sukker, honning og ingefær.
  4. Dryss gjerne over med kokos eller nøtter.
  5. Serveres lun evt. med is, pisket krem eller rømme.

Flere lekre wokretter finner du her 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her