Godbiter i pollisten
Disse portugisiske rødvinene imponerer

Disse portugisiske rødvinene imponerer

Så kommer de fra en av Douro-dalens dyktigste vinmakerfamilier.
Aase E. Jacobsen
16 Juni 2016 - 12:02

 

 

Vale D. Maria VVV Douro 2013 er som en tørr vintage portvin. Det vil si at den har den samme kraften som gjør at disse vinene har slikt et godt lagringspotensial.

Et tverrsnitt av Douro

Den enorme frukten som er godt pakket inn i syre og tanniner, stammer fra vinstokker som vokser i det mineralrike, steinete jordsmonnet som er så typisk for Douro.   

De tre VVV-ene peker imidlertid på at druematerialet kommer fra tre daler, Douro, Pinhão og Torto, som alle har fått navn etter elven i dalbunnen. Men V betyr også romertallet fem og de tre v-ene symboliserer også 15 generasjoner med vinmakere på Quinta Vale D. Maria som tilhører familien til Joana van Zeller som er gift med Cristiano van Zeller som har hollandske røtter og kom til Douro gjennom portvinshandelen.

 

Hardt arbeid i den stekende sola. Foto: Francisco Rivotti

 

Cristiano er en av Douro Boys som nok må bytte navn nå som det er så mange kvinner med på laget

Fransisca van Zeller. Foto: Francisco Rivotti

Siste generasjon ut, datteren Fransisca van Zeller, har fått en vinmark oppkalt etter seg. Den ble plantet det året hun ble født, og de nå 18 år gamle vinplantene gir allerede fantastisk god frukt. Vinha Fransisca 2012 (93 p) kommer i salg til høsten og vil ligge på rundt 550 kroner.

Røverkjøp til grillfesten

Vinene lages imidlertid fortsatt av pappa Cristiano sammen med Joana Pinhão og ikke minst Sandra Tavares da Silva som er velkjent for sine mange vellykkete vinprosjekter i salg her i Norge.

Trioen har en annen godbit til rødvinshungrige nordmenn. Van Zeller RUFO Tinto 2013 er en herlig vin til en super pris. Selv om den er rimelig er den laget på samme tradisjonelle måte som den andre, med fottråkking av druene. Også i dette tilfellet kommer druene fra flere underområder, Loureiro (Baixo Corgo), Pinhão og  Torto (Cima Corgo), men for det meste yngre vinstokker, hvilket her vil si yngre enn 35 år.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her