Drikke
Ekstra lekker champagne til 17. mai

Ekstra lekker champagne til 17. mai

Philipponnat-champagnene, selv på «enkleste» nivå, tilhører kremen av bobler. Prisene er også svært gunstige.
09 Mai 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Her som ellers er alt som er ekstra godt, bare tilgjengelig i små kvanta. Derfor er Philipponnats aller beste kjøp, Philipponnat Cuvee 1522 2004 (5321), allerede tom fra lager. Men fortvil ikke. Mer kommer inn.

Små kvanta

Og det er fortsatt mulig å få tak i champagnehusets absolutte toppvin i tre årganger: Philipponnat Clos des Goisses 2002 (5322) finnes nå bare på Østerås og CC Vest, Philipponnat Clos des Goisses 2000 (5318) er det 40-50 flasker av på lager, og i tillegg hos Vika og Røa. Philipponnat Clos des Goisses 2001 (5320) finnes også her samt 75 flasker på lager. Dette er altså alt som kommer til landet av disse vinene.

Les om champagne på spesialpolene

I mellomtiden er deres standardchampagne i både normal og knusktørr utgave, Philipponnat Royale Reserve Brut (56473)og Philipponnat Royale Reserve Non Dosé (67316), tilgjengelig og det til en knallgod pris. 320 kroner for champagne på dette kvalitetsnivået er veldig gunstig.

Høyt opp på skalaen

Philipponnat er et tradisjonsrikt champagnehus, ikke blant de eldste og ikke så kjent som de andre «store». Men så er det heller ikke stort. En halv million flasker er derimot lite i denne verdenen. Juvelen i kronen er Clos des Goisses. Det er en innhegnet vinmark på 5,5 hektar beliggende i Mareuil-sur-Aÿ, i en perfekt bratt sørvendt skråning ned mot kanalen. Mareuil-sur-Aÿ har «bare» premier cru status, men med 99 prosent er den så godt som grand cru. Det demonstreres jo ganske ettertrykkelig gjennom vinen fra Clos des Goisses-parsellen.

Utover denne parsellen disponerer Philipponnat over 11 hektar, hovedsakelig plantet med pinot noir. Men noe må også kjøpes inn. Gjennomsnittlig nivå på druematerialet er 97 prosent, altså premier cru.

Les mer om champagnes kvalitetsskala

En andel av blandingen som inngår i årgangscuvéene og Clos des Goisses gjæres i fat. Mesteparten av vinen som brukes i Philipponnats champagner har ikke gjennomgått den malolaktiske gjæringen hvilket bidrar til stor friskhet. Det benyttes heller ikke mye sukker (dosage) under omkorkingen.

Relativt sett billig

Forskjellen mellom 1522 og Clos des Goisses er ikke så stor som prisforskjellen skulle tilsi. 1522 er laget av de aller beste druene som kommer inn i kjelleren og kun i utvalgte årganger, mens Clos des Goisses alltid er fra samme vinmark. Sistnevnte er noe mer sjelden, derav den litt høyere prisen.

Les om andre topcuvéer

Men sammenlignet med andre toppcuvéer er begge «billige». Også tatt i betraktning den lange modningstiden. 1522 ligger 6 til 7 år på bunnfallet før omkorking, Clos des Goisses 8-9 år. Derav en store kompleksiteten.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt
Dagens rett

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt

Sei kan brukes til så mye mer enn bare som seibiff med løk. Den smakfulle fisken får en krydret avslutning i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her