Kveite til enhver anledning

Kveite er en eksklusiv fisk, men vi har jo ikke vondt av litt fest i hverdagen. Til vennemiddagen er den uovertruffen.

Her har vi plukket et knippe oppskrifter der kveite spiller førstefiolin. Kveite er en vidunderlig råvare og vi gjør selvfølgelig vårt ytterste for at fisken skal bli perfekt.

Saftig og fast i fisken

Kveite som skal stekes blir ekstra saftig og er enklere å ha med å gjøre hvis den får ligge ti minutter i saltlake (1 dl salt til 1 liter vann) før tilberedning.

tørk fisken godt med husholdningspapir og stek den gjerne i en blanding av olje og smør på begge sider.

Pass på ikke å steke den for lenge, tørr kveite er ganske trist. Den er ferdig når den har en kjernetemperatur på 45 grader.

Kokketips: Bruk en bakepinne (tynn strikkepinne går bra) og stikk gjennom fisken, når pinnen glir gjennom uten motstand fra en rå kjerne er fisken ferdig.

Feststemte oppskrifter med kveite

Flere oppskrifter med kveite fra Apéritifs kokebok

Carpaccio av gravet kveite med lune tomater og småsalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Gravet kveite:
200 g kveitefilet
1 ss salt
1 ss sukker
litt timian

Lune tomater og småsalat:
8 små tomater
ulike typer småbladet salat
1 ts sukker
1 ts salt
sort pepper
1 ss olivenolje
1 ts balsamicoeddik
litt timian
8 sorte oliven (kalamata, arbequina)

Fremgangsmåte

Gravet kveite:
La kveitefileten ligge med sukker, salt og litt timian i ett døgn.

Lune tomater og småsalat:
Bak tomatene i ovn på 150 grader til skinnet sprekker (ca 8-10 min).

Bland forskjellig typer småbladet salat.

Skjær kveitefileten i tynne skiver og legg utover på tallerkener.

Legg tomatene oppå sammen med salaten og sorte oliven. Dryss litt olivenolje over.

Sendt inn av

Foto: Audun Aagre

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ovnsbakt kveite med eplesmørsaus og byggrisotto

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

1 ½ kg kveitefilet, med skinn

½ dl olivenolje
4 fedd hvitløk
4-5 stilker frisk timian
salt, pepper

Eplesmørsaus:
3 sjalottløk, finhakket
1 hvitløkbåt, hakket
5 dl eplejuice
5 dl kremfløte
50 g smør
saft av ¼ sitron
salt, pepper
1 syrlig eple, i små terninger

Byggrisotto:
4 poser byggris
4 dl kyllingbuljong (vann+ terning)
2 ss smør
4 ss revet parmesanost
salt, pepper
2 ss hakket persille

Gulrotpuré:
500 g gulrøtter
3-4 ss fløte
1-2 ss smør
salt, pepper

Fremgangsmåte

Skrap skinnet på kveiten, skyll og tørk fisken.

Skjær noen snitt i skinnet og legg fisken med skinnet opp i en smurt ildfast fat. Pensle med olje og dryss på grovhakket hvitløk, timian, salt og pepper.

Bak fisken midt i ovnen ved 150 grader i ca. 20 minutter til den er knapt gjennomkokt. Den er klar når du kan trekke skinnet lett av.

Eplesmørsaus:
Kok løk og hvitløk i eplejuice til løken er godt mør. Hell på fløte og kok sausen til den tykner lett.

Ta kokekaret av varmen og visp inn kaldt smør i små porsjoner. Smak til med sitronsaft, salt og pepper og hold sausen forsiktig varm.

Rør inn epleterninger like før servering.

Byggrisotto:
Klipp opp posene med byggris og kok grynene i kyllingbuljong i ca. 15 minutter.

Rør inn smør og ost, smak til med salt og pepper og rør inn persille like før servering.

Gulrotpuré:
Rens og skjær gulrøttene i tynne skiver. Kok dem møre i usaltet vann.

Hell kokevannet fra og mos gulrøttene. Rør inn smør og fløte og smak til med salt og pepper.

Ved servering drar du av skinnet på kveitefiletene og serverer med det gode tilbehøret til.

Flere gode kveiteretter

Alt om kveite finner du her

Sendt inn av

Foto: Gudrun Hoffmann og Ulla Westbø

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Asiatisk hot pot med kveite

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

600 g kveitefilet

Suppen:
2 ss maisolje
2 sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 sitrongress i biter
3 limeblad
20 g ingefærrot, revet
½ rød chili, finhakket
1 ss curry madras mild
1 lime
1 ts knuste korianderfrø
korianderblad
2 dl kokosmelk
3 dl kylling- eller fiskekraft
2 gulrot, i biter
12 småløk, grovhakket
1 stilk stangselleri i biter

Fremgangsmåte

Grovhakk og knus alt krydderet sammen.

Varm oljen og ha krydderblandingen. Tilsett sjalottløk og hvitløk og la det surre i 5 minutter uten at det blir brunt.

Tilsett kyllingkraft og kokosmelk og juster smaken med limejuice.

Sil suppen, tilsett grønnsakene og kok opp.

Ha i fisken og la den trekke i suppen til den er kokt.

Sendt inn av

Foto: Audun Aagre

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kveite med aspargesbønner og ingefærsmør

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

8 skiver kveite, à ca. 250 g
1 ss salt pr l vann
 
Ingefærsmør:
150 g usaltet smøt
1 ss revet ingefær
½ ss finhakket gressløk
salt og pepper
 
Tilbehør:
Poteter
Aspargesbønner

Fremgangsmåte

Kok opp vann med salt og legg fiskeskivene i. La dem trekke på middels varme - de må ikke koke - i 8-10 minutter, til fisken så vidt slipper benet.

Ingefærsmør:

Rør smøret mykt og tilsett revet fersk ingefær og hakket gressløk, smak til med salt og nykvernet pepper.

Ha smøret på et bakepapir og rull sammen til en pølse som settes kaldt til servering.

Server kveiten med en skive ingefærsmør, poteter og aspargesbønner du såvidt har kokt møre i godt saltet vann.

Kveite er en av de beste fiskeslagene - prøv en av våre andre smaksrike oppskrifter

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bakt kveite med løk

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g kveitefilet
200 g små fennikel
4 ss olivenolje
1 ss limesaft
1 ss grov sennep
1 ss finhakket rødløk
1 ss finhakket dill
2 ss søt soyasaus
2 dl nedkokt kalve-/oksekraft
1 dl hvitvin
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Del fisken i serveringsstykker og bak dem i smurt form (200 grader ca 8 minutter).

Kutt fennikel i grove biter og kok disse møre i lettsaltet vann (8-10 minutter).

Kok inn hvitvin, kraft og soyasaus til en ganske fyldig saus. Smak til med salt og pepper.

Bland rødløk, sennep, dill, limesaft og olje. Hell over fisken før servering.

Del små tomater i to og bak dem i ovnen sammen med fisken.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekt kveite med hollandaisesaus

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Saltlake:
1 l vann
1 dl salt

Fisken:
800 g kveitefilet eller i skiver
5 ss meierismør
1 ts rosépepper, knust

Hollandaisesaus:
3  eggeplommer
150 g meierismør, smeltet
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper
2 ss sitronsaft

Til servering:
Aspargesbønner
Bladpersille

Fremgangsmåte

Rør ut saltet i vann og la fiskestykkene ligge i saltlaken i 10 minutter.

Ta stykkene opp, tørk dem og stek dem i smør på begge sider. Dryss over knust rosépepper.

Hollandaisesaus:
Pisk eggeplommene til skum i en kjele over svak varme, helst over vannbad.

Tilsett smøret porsjonsvis under omrøring, prøv å ha samme temperatur på smøret og sausen. Det er bare fettet som skal i sausen.

Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Sausen kan tilsettes litt fiskekraft hvis den blir for tykk.

Legg fiskeskivene over på varme tallerkener og server med kokte poteter, grønne bønner og hollandaisesaus.

Pynt med bladpersille.

Tips: Istedenfor kveite kan du bruke torskeloin.

Feststemte oppskrifter med kveite

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kveite som wienerschnitzel

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

5 ss smør
ca 600 g kveitefilet, i 4 schnitzler à 150 g eller 8 à 75 g
salt
1½ dl mel
2 egg
3 dl brødsmuler (se tips)
4 ss olje
1 sitron
4 ts kapers
4 ansjosfileter

Tips: Du kan selvfølgelig bruke griljermel her, men enda bedre blir det om du bruker brødkrumme. Da kjøper du en halvstekt baguette og kjører den til smuler i food processor. Det du ikke bruker legger du i fryseren.

Fremgangsmåte

Klaret smør:
Smelt smøret i en panne over middels varme. Fjern skummet etter hvert som det oppstår og kok til skummingen begynner å gi seg, uansett ikke mer enn ca 2-3 minutter. Smøret skal ikke bli brunt.

Sett til side noen minutter. Hell smøret over i en liten bolle men pass på å ikke få med melkeproteinene mot slutten (det hvite bunnfallet). Sett til side.

Fisken:
Skjær fisken i passende schnitzler, enten fire store eller åtte mindre.

Legg fisken i saltlake, 1 dl salt til 1 liter vann, i 10 minutter.

Ha melet i en vid skål. Pisk eggene lett i en vid bolle. Ha brødsmulene i en tredje vid skål.

Dypp så fiskestykkene først i mel, rist av overflødig mel, dypp dem så i eggene og til slutt i brødsmulene.

Varm det klarete smøret og oljen i en stor stekepanne og stek ved middels varme.

Schnitzlene skal være gylne og ha en litt ujevn  overflate med bobler. Legg raskt over på kjøkkenpapir før de legges på tallerkener.

Lag en ring av ansjosfilet og legg oppå hver schnitzel. Legg litt kapers i midten.

Server med hjemmelaget potetstappe og kokte sukkererter eller selskapserter, alternativt en grønn salat. La schnitzelen spille hovedrollen.

Kveiteoppskrifter til enhver anledning

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen