Lovende fra Burgund

Om du ikke får tak i min favoritt blant Louis Boillots portefølje, finnes det mange andre alternativer. Både for å åpne nå og å legge i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
15 April 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Louis Boillot Nuits St. Georges 1er Cru Pruliers 2006 (51494) er dødslekker og dyr, og nesten utsolgt. 2005-utgaven ble ikke uventet blåst ut da den kom. En god erstatning er samme vin i 2004-årgang, Louis Boillot Nuits St. Georges 1er Cru Pruliers 2004 (51495). Den finnes naturlig nok heller ikke i ubegrenset opplag, men sikkert nok til å dekke etterspørselen i dette prissjiktet. Selv om den ikke har den samme kraften som i 2006 får du en litt mer drikkeklar vin som likevel har mange år foran seg, og det til og med til en lavere pris. På de to årene har altså prisen økt med nesten 30 prosent.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Mens du venter på 2006
Det illustrerer litt av frustrasjonen for alle som er glad i gode burgundere: Den til dels kraftige prisøkningen som vi er vitne til, år etter år. Ved siste Hospices de Beaune-auksjon økte prisene for de røde burgunderne av årgang 2009 med 31 prosent sammenlignet med året før, og det i et marked hvor det var forventet en utflating, eller til og med nedgang.

Boillot lager knallgod vin også på "lavere" nivå. Det aller beste kjøpet er nok hans "streite" Louis Boillot Gevrey-Chambertin 2006 (51497). Forholdet mellom denne og den to år modnere utgaven, Bouillot Gevrey-Chambertin 2004 (44936), er det samme som med de to andre. Nemlig at 2006 har større intensitet i frukten og at 2004 er noe mer delikat. Men like fullt et flott uttrykk for pinot noir. Og en vin som er bedre å drikke nå, mens man venter på de tøffere 2006-ene.

Gamle vinstokker
Et annet godt kjøp er Louis Boillot Gevrey-Chambertin Les Evocelles 2004 (44912) som henter sine druer fra en såkalt lieu-dit innenfor de samme kommunegrensene. En veldig myk og samtidig stor munnfull med flott syre og strålende bringebærkarakter. Boillot disponerer fattige 0,39 hektar av denne vinmarken. Enda mer begrenset er Les Pruliers på 0,26 hektar. Les Pruliers eksepsjonelle kvalitet forklares delvis av alderen på vinstokkene, de er 70-80 år gamle. Boillots til sammen sju hektar er strødd utover burgunderlandskapet i form av 17 ulike appellasjoner, og han lager vin fra alle selv om de ikke er tilgjengelig i Norge.

Etter å ha smakt vinene over tid er det ikke overraskende at Boillot regnes som en shooting star i Burgund. Og deler vinkjeller og renommé med kona, Ghislaine Barthod, for mange selve dronningen av Chambolle-Musigny. Louis forlot faren og broren i 2002 for å satse på sine ideer. Noe som kan synes å ha vært en fornuftig beslutning.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her