Mariner grillmaten selv

Det er ingen grunn til å kjøpe ferdige marinader, for de beste lager du selv på et blunk. Her er oppskriftene.

Når du først har kjøpt et stykke kjøtt av ypperlig kvalitet, er det synd å forringe det ved å marinere det i noe du ikke vet hva er.

Den beste marinaden lager du lynraskt selv, og til en langt lavere pris enn hva de ferdige marinadene ofte koster.

Nedenfor finner du de gode oppskriftene

Flere lekre grillartikler

Mer smak

Hensikten med marinering er først og fremst å gi kjøttet ekstra smak, alt etter hva du lager marinaden av.
 
Marinering av kjøtt kan også gjøre kjøttet mørere, men kjøttstykker som er seige fra naturens side (for eksempel flatbiff eller rundstek) blir ikke møre i marinade.

Merk også at har du først fryst kjøttet vil du ikke kunne mørne kjøttet etter opptining. Det er derfor langt bedre å mørne kjøttet ferdig før du legger det i fryseren.

Se alle de gode marinadene i Apéritifs store kokebok

Husk KOS

Det er ikke vanskelig å huske hva du trenger i en god marinade, så lenge du legger ordet KOS i mente.

En marinade skal inneholde tre hovedelementer; krydder, olje (nøytral), og syre i form av en syrlig væske - KOS.

Oljen trekker til seg smak fra krydderet og overfører kryddersmaken til kjøttet. Krydder, urter, løk, chili m.m. gir kjøttet ønsket smak.

Den syrlige væsken kan være eddik, vin, sitronsaft, surmelk, yoghurt eller lignende. Syren sørger for at holdbarheten på kjøttet øker og kan være med på å mørne kjøttet noe.

Salt trekker ut væske fra kjøttet, derfor bør man ikke bruke salt i marinade. De fleste kjøpte marinader har dog en del salt tilsatt.

Her ser du alle de deilige grillartiklene til Apéritif

Hvordan marinerer jeg?

Små stykker trenger kortere marinering enn hele stykker.

Skal kjøttet eller fisken brukes samme dag kan man la det ligge fremme på kjøkkenbenken i romtemperatur (ikke i direkte sollys) et par timer.

Skal du derimot marinere et stort stykke (lammelår, svinenakke, el.), eller du skal bruke kjøttet eller fisken neste dag eller senere, må du legge det i kjøleskap.

Prøv noen av disse tilbehørene til grillmaten

Pose er tingen

Det kan være lurt å legge det du skal marinere i en plastpose. Hell marinaden over og press ut luften i den før du knyter posen sammen.

For sikkerhets skyld kan du ta en ny pose utenpå for å være sikker på at posen ikke lekker, eller legge posen over i et fat/bolle. Posen bør snus og vendes på en gang i mellom.

Ved bruk av pose til marinering oppnår man at marinaden dekker alt kjøttet og man slipper å søle til kopper og kar.

De lekreste grilloppskriftene finner du her

Gode tips

Noen gode tips for marineringen og grillingen er verdt å få med seg på veien.

• Enkelte av marinadene inneholder sukker (tomatpuré, honning, el). Dette kan lett brenne seg ved grilling, og du bør derfor tørke godt av kjøttet før grilling og heller pensle på marinaden de siste par minuttene av grilltiden.

• Skal du marinere kjøttstykker med svor eller fettrand er det lurt å skjære noen kutt i dette slik at marinaden kommer godt inn og kjøttet ikke krøller seg ved grilling.

• Marinaden du har til overs kan godt brukes som base for en saus eller som dippsaus. Vær dog oppmerksom på at marinader du har brukt til kylling skal varmes opp før du spiser den.

 

Rødvinsmarinade

Antall porsjoner

ca 2 dl marinade

Ingredienser

1 ½ dl rødvin
3 ss olje
1 fedd hvitløk, finhakket
1 laurbærblad
1 ss sukker
2 ss hakket timian
kvernet pepper

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marianden. Ha kjøttet du ønsker å marinere (okse, kylling, svin, kalv) og marinaden i en plastpose.
 
Knyt posen og bland godt. La kjøttet marinere i minst to timer i romstemperatur, eller over natten i kjøleskap.
 
Kjøttet vil ta farge av rødvinen, så jo lenger kjøttet marineres desto mørkere blir kjøttet.

Mariner grillmaten selv - les artikkelen her

Flere deilige marinader og diper

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

BBQ- marinade (barbeque)

Antall porsjoner

ca 1½ dl marinade

Ingredienser

2 hvitløksfedd, finhakket
2 ts finhakket ingefær
3 ss ketchup
3 ss soyasaus
2 ss flytende honning
1 ss sesamolje

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marianden. Ha ditt valgte kjøtt (kylling, svin, kalv, okse) og marinaden i en dobbel plastpose.
 
Knyt posen og bland godt. La kjøttet marinere i minst to timer i romstemperatur, eller over natten i kjøleskap.
 
Tips: I og med at denne marinaden inneholder en del sukker, kan kjøttet lett bli svidd når du griller det. Tørk derfor godt av kjøttet før du legger det på grillen, og pensle resten av marinaden på kjøttet de siste minuttene av grilltiden.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sennep- og rosmarinmarinade

Antall porsjoner

ca 2 dl marinade

Ingredienser

2 ss finhakket frisk, rosmarin
2 fedd finhakket hvitløk
1 finhakket sjalottløk
5 knuste einerbær
1 ss finrevet sitronskall
3 ss tørr vermut
3 ss sitronsaft
3 ss olivenolje
2 ss Dijonsennep
3 ss soyasaus
1 ss chilisaus

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marianden. Ha ditt valgte kjøtt (kylling, svin, kalv, okse) og marinaden i en dobbel plastpose.

Knyt posen og bland godt. La kjøttet marinere i minst to timer i romstemperatur, eller over natten i kjøleskap.

Lær mer om marinering her

Flere gode marinader

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sesamdip/ -marinade

Antall porsjoner

ca 2 dl

Ingredienser

1 ½ dl soyasaus
1 ss ananasjus
1 ts sukker
1 ts sesamolje
1 ts sesamfrø

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene og bruk som en dipsaus til ferdig stekt kjøtt eller som en marinade.

Hvis du vil bruke sausen som en marinade, har du ditt valgte kjøtt (kylling, svin, kalv, okse) og marinaden i en dobbel plastpose.

Knyt posen og bland godt. La kjøttet marinere i minst to timer i romstemperatur, eller over natten i kjøleskap.

Lær mer om marinering her

Tips: I og med at denne marinaden inneholder en del sukker, kan kjøttet lett bli svidd når du griller det. Tørk derfor godt av kjøttet før du legger det på grillen, og pensle resten av marinaden på kjøttet de siste minuttene av grilltiden.

Flere gode marinader

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Urtemarinade

Antall porsjoner

ca 1½ dl marinade

Ingredienser

1 dl olje
3 ss vineddik
2 ss hakket timian
2 ss hakket estragon
1 ss hakket rosmarin

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marianden. Ha hvitt kjøtt (kylling, svin, kalv) og marinaden i en dobbel plastpose.

Knyt posen og bland godt. La kjøttet marinere i minst to timer i romstemperatur, eller over natten i kjøleskap.

Lær mer om marinering her

Flere gode marinader

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sur-søt marinade

Antall porsjoner

ca 1 ½ dl marinade

Ingredienser

2 ss flytende honning
2 ss vineddik
2 ss soyasaus
2 fedd hvitløk, hakket
1 ts frisk, revet ingefær

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marianden. Ha hvitt kjøtt (kylling, svin, kalv) og marinaden i en dobbel plastpose.

Knyt posen og bland godt. La kjøttet marinere i minst to timer i romstemperatur, eller over natten i kjøleskap.

Lær mer om marinering her

Tips: I og med at denne marinaden inneholder en del sukker, kan kjøttet lett bli svidd når du griller det. Tørk derfor godt av kjøttet før du legger det på grillen, og pensle resten av marinaden på kjøttet de siste minuttene av grilltiden.

Flere gode marinader

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ingefær- og chilimarinade

Antall porsjoner

ca 1½ dl marinade

Ingredienser

1½ dl solsikkeolje
2 fedd finhakket hvitløk
1-2 ss finhakket, frisk ingefær
1 finhakket, rød chilipepper
1 stilk finskåret sitrongress eller 1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marianden. Ha hvitt kjøtt (kylling, svin, kalv) og marinaden i en dobbel plastpose.

Knyt posen og bland godt. La kjøttet marinere i minst to timer i romstemperatur, eller over natten i kjøleskap.

Lær mer om marinering her

Flere gode grillartikler

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rødvinsmarinade

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1½ dl rødvin
¾ dl raps- eller solsikkeolje
saften av ½ sitron
3 fedd hvitløk finhakket
2 ts tørket rosmarin
3 laurbærblad delt i to
½ ts pepper grovmalt

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden. Ha marinaden over i en plastpose og tilsett kjøttet.

Kjøtt i denne marinaden kan gjerne ligge kaldt til neste dag, eller ligge fremme på kjøkkenbenken i minst 1 time hvis det skal brukes samme dag.

Les mer om marinering her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen