Dagens rett

Med rødvinsaus blir torsken skikkelig festfin

Denne torskeretten er det skikkelig festsus over. Får du ikke tak i fersk hel torsk, kan du godt lage den med filet, fersk eller fryst.

Sprøtt skinn betinger at du har fersk torsk eller skrei og at du skraper skinnet godt. Men denne retten fungerer like godt uten det sprø skinnet. Derfor kan du likevel lage den nå midt i romjula hvor tilgangen på fersk hel fisk er begrenset.

Her kan du registrere deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Bakt torsk med sprøtt skinn og burgundersaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

ca. 750 g filet av torsk eller skrei med skinn
olje til steking
Saltlake:
1 l vann
½ dl salt
Burgundersaus:
1 finhakket sjalottløk
2 ½ dl rødvin
2 ½ dl god oksekraft
100 g usaltet smør
2 dl små terninger av kokte rotgrønnsaker, gulrot, pastinakk, knollselleri
4-6 stekte sjampinjonger, i små terninger
salt, pepper
Blomkålkrem:
1 blomkålhode
2 dl helmelk
1 dl kremfløte
2--3 ss crème fraîche
salt, pepper

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kok opp vannet til saltlaken og ha i saltet - rør om til saltet er løst opp og sett til side slik at det blir kaldt.

Skrap fiskeskinnet ekstra godt og flå det av fileten. Skjær skinnet i fire jevnstore stykker og sprøstek det i olje, la det renne godt av på husholdningspapir.

Burgundsausen:
Ha sjalottløken i en kjele sammen med litt olje og stek over middels varme til den er blank med ikke har tatt farge.

Ha i rødvinen, kok opp og la koke inn til halve væskemengden er igjen. Hell i oksekraft og kok videre inn til omtrent det halve.

Visp inn smøret litt etter litt i små porsjoner. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da skiller den seg og blir tynn.

Rør inn grønnsaker og sopp og smak sausen til med salt og pepper. Hold den varm.

Fisken:
Skjær fisken i fire jevnstore stykker. Legg fiskestykkene i saltlaken i 5 - 10 minutter. Ta dem opp og tørk dem godt.

Ha nøytral olje på et stekebrett eller i en ildfast form og legg fiskestykkene i formen. Bak fisken midt i ovnen til den er akkurat gjennomkokt, ca. 12 minutter.

Blomkålkrem:
Del blomkålen i buketter og kok dem møre i melk. Mos den og spe med fløte og crème fraîche til en fyldig krem. Smak til med salt og pepper.

Legg opp fisken på varme tallerkener med et "seil" av sprøtt skinn, og med blomkålkrem og saus.

Flere lekre oppskrifter på torsk og skrei

Tips: Dersom det ikke er skreitid kan du godt lage denne retten med en god torskefilet.

Det finnes en rekke ferdige krafter av god kvalitet i de fleste velassorterte butikker, som du kan bruke til sausen - buljongterning gir ikke den samme smaken til sausen.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen