Godbiter i pollisten
Nå er det tid for châteauneuf-du-pape. Her får du mye for pengene

Nå er det tid for châteauneuf-du-pape. Her får du mye for pengene

Clos du Caillou har viner som tilfredsstiller selv den mest kresne ganen. Det betyr viner med stor eleganse og en pinotaktig karakter.
Aase E. Jacobsen
27 September 2017 - 14:45

Målestokken for blodfansen i Châteauneuf-du-pape er Ch. Rayas som er eksponent for de aller mest raffinerte og ikke minst lagringsdyktige utgavene fra denne sammensatte appellasjonen sør i Rhône-dalen. Derfor må mange tåle å bli sammenlignet med Rayas, og Clos du Caillou kommer veldig godt ut av det. Så er produsentene da også naboer (et steinkast på 1,5 kilometer), med mye av det samme jordsmonnet, kvartsrullesteiner over sandjord, som siden 2000 er dyrket økologisk og nå også biodynamisk.

Men prisen er vidt forskjellig. Clos du Caillous toppcuvée Quartz 2013 koster en tredel av det du må ut med for Rayas Reserve, hvis du overhodet får tak i denne vinen. Noe som blir vanskeligere og vanskeligere gitt økt etterspørsel og påfølgende prisvekst. Prisen (125 euro) som oppgis av Revue du Vin de France er derfor noe illusorisk. Og når samme toneangivende guide gir 2007-utgaven av denne vinen absolutt full pott, ja, da blir det enda vanskeligere å finne vinen til en akseptabel pris i framtiden. 

Derfor er Quartz et godt sted å lande hvis du jakter den optimale grenache-eleganse og lagringspotensial uten å måtte betale altfor mye. Grenache (med hjelp av litt syrah) har i 2013 levert en vin med veldig stor munnfølelse og fascinerende stor rik og bløt frukt. En vin som sin modne frukt til tross, fint kan lagres i minst 10-12 år.

 

Personlig er jeg mer fan av friskheten (og den lavere alkoholen) i 2014, mens vi venter på Quartz 2014, er den utrolig prisgunstige Les Safres Châteauneuf-du-pape 2014 en veldig god trøst.

Også Ch. de Beaucastel leverte fantastisk vin i 2014

Den fortjener å bli kalt et røverkjøp i dette øvre kvalitetssjiktet fra dette området. Druene kommer ikke fra samme vinmarker som Quartz, eller fra den opprinnelige Clos-et på 17 hektar. Derimot på andre siden av veien og en parsell som kjennetegnes av sand og gul sandstein – kalt safres på fransk. I et lettere år som 2014 uttrykker den likevel et solid lagringspotensial.

Kvartssteinene som er polert runde av tiden og isen dekker sandholdig jord.

Og slike årganger kan være svært så attraktive, siden vinene ikke blir like mektige og alkoholrike som i de varmeste årgangene. 2013 på sin side kjennetegnes av veldig lave avlinger som også bidrar i den retningen. Det er ingen grunn til å frykte årganger som 2014 når det er snakk om veldig gode produsenter som i tillegg jobber biodynamisk, for de som sørger for streng seleksjon av de druene som naturen ikke klarte å gjøre sitt beste med.

  Foto: 

Det var faren til dagens eier Sylvie Pouizin-Vacheron som sørget for å fjerne skogen som omkranset eiendommen. Ch. Rayas på sin side har beholdt sitt skogholt, men for Clos du Caillou betød det et større areal med Châteauneuf-du-pape AOC-stempel. I tillegg har de vinmarker både innenfor og utenfor Châteauneuf-du-pape. De lager blant annet imponerende god Côtes-du-Rhône, deriblant Bouquets de Garrigues 2014 som får sine druer fra 80 år gamle vinstokker rett utenfor den nordlige grensen for Châteauneuf-du-pape AOC. I denne årgangen byr den på en pinotaktig superlekker karakter.

Se alle vinene fra Clos du Caillou

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai
+
Ukens vin

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai

For når både vanlig flaskestørrelse og magnum av denne cavaen i den supre 2019-årgangen nå er på fast plass i polhyllene, er festen sikret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene
Guide
Spekemat tips oppskrifter

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene

Enten du skal feire sommeren, bursdag eller bare be noen venner på et hyggelig lag, er spekemat - lettvint og godt som det er, bedre egnet enn det meste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vellykket 17. mai
Guide
Oppskrifter 17. mai

Slik lager du en vellykket 17. mai

Vi gir deg de gode tipsene og et knippe oppskrifter på alt fra forretter til kaker og godt drikke for den store dagen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende
Dagens rett

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende

Helstekt kylling fylt med løkstuffing som her og piffet opp med rosmarin, blir både saftig og velsmakende og metter mange.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai
+
Ukens vin

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai

For når både vanlig flaskestørrelse og magnum av denne cavaen i den supre 2019-årgangen nå er på fast plass i polhyllene, er festen sikret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene
Guide
Spekemat tips oppskrifter

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene

Enten du skal feire sommeren, bursdag eller bare be noen venner på et hyggelig lag, er spekemat - lettvint og godt som det er, bedre egnet enn det meste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
Guide
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne salaten med krabbe, appelsin, grapefrukt og avocado gir mersmak
Dagens rett

Denne salaten med krabbe, appelsin, grapefrukt og avocado gir mersmak

Du kan bruke alle typer krabbe som taskekrabbe, kongekrabbe eller snøkrabbe til denne salaten som også fungerer som den perfekte forrett til ukens festmåltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vellykket 17. mai
Guide
Oppskrifter 17. mai

Slik lager du en vellykket 17. mai

Vi gir deg de gode tipsene og et knippe oppskrifter på alt fra forretter til kaker og godt drikke for den store dagen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her