På jakt etter en ny pastaoppskrift? Her er våre beste

Pasta er manges favoritt, og kan varieres på fantastisk mange måter. Her finner du et knippe gode oppskrifter.

Italia forbindes med god vin og ikke minst god mat, og du kan være bombesikker på at det serveres alltid minst én pastarett til middag.

De første nedtegnelsene om pasta kommer fra Palermo på 1100-tallet, og det er neppe den italiener som kunne tenke seg å leve uten pasta.

Pasta kommer i alle former og størrelser, og du kan finne en rekke forskjellige typer enten i tørrvarehyllen eller i ferskvaredisken.

Alt om pasta finner du i Apéritifs pastaguide

Hjemmelaget er best

Det beste resultatet får du selvfølgelig om du lager pastaen selv fra bunnen av, og har du en pastamaksin er dette langt enklere enn du skulle tro.

Da kan du trylle frem pastaplater, pappardelle, tagliatelle, spagetti og alle mulige andre spesialiteter.

Utgangspunktet er dog alltid en god pastadeig, og den er slett ikke vanskelig å lage.

Hjemmelaget pasta  

Hjemmelaget tagliatelle  

Hjemmelaget pasta (glutenfri)

Prøv våre pastaoppskrifter

I vår rikholdige kokebok finner du mer enn 200 oppskrifter på forskjellige pastaretter til glede og inspirasjon.

Nedenfor har vi samlet noen av disse, og under hver oppskrift finner du en klikkbar lenke til flere oppskrifter av samme type.

Dersom du ikke finner den oppskriften du leter etter kan du se alle oppskriftene på pasta her:

Pastaoppskrifter i Apéritifs kokebok

Spagetti

Her finner du flere spagettiretter

Pasta med pesto

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

200 g tagliatelle, spagetti eller annen pasta

Pesto:
½ beger Snøfrisk naturell eller annen kremost
½ potte frisk basilikum
2 fedd hvitløk
30 g pinjekjerner
4 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Kok pasta i godt saltet vann som anvist på pakken.

Kjør alle ingrediensene til pestoen (unntatt oljen) i en food prosessor eller hurtigmikser. La maskinen gå mens oljen tilsettes i en tynn stråle.

Hell av vannet på pastaen, server pastaen rykende varm med pestoen over og med godt brød til.

Tips: Kan også lages av soltørkede tomater, bytt da ut basilikum med 50 g soltørkede tomater i olje. Eller bruk kremost med pesto i.

Forsøk gjerne også marinerte artiskokkhjerter .
 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tagliatelle

Her finner du flere retter med tagliatelle

Kremet pasta med reker og cherrytomater

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

500 g tagliatelle
 
1 hakket rødløk
1 ss olje
3 dl crème fraîche lett, 18 %
1 dl vann
1 ts chilipasta (sambal oelek)
150 g sukkererter
250 g cherrytomat, rød
300 g reker
salt og pepper etter smak
1 ss hakket frisk basilikum
1 ss hakket frisk dill

Fremgangsmåte

Kok pastaen som anvist på pakken.

Fres løken i olje et par minutter. Tilsett créme fraîche, vann og chilipasta. Rør om og la sausen koke i ca. 5 minutter. Tilsett mer vann dersom sausen blir for tykk.

Del sukkererter og tomater i mindre biter. Rens rekene og bland dem i sausen. Smak til med salt og pepper.

Legg nykokt pasta i en skål og tøm pastasausen over. Fordel tomater og sukkererter over.

Dryss over rikelig med hakkede urter like før servering. Godt brød hører med.

TIPS:
Du kan bytte ut rekene med kylling eller laks.

Apéritifs store pastaguide - alt om pasta

Sendt inn av

Foto: Anders Martinsen fotografer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fylt pasta

Her finner du oppskrifter på fylt pasta

Ravioli med ristet fenalår

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

4 dl fylte pastaputer (ravioli eller tortellini)
8 skiver fenalår eller annen spekemat
1 liten pakke frosne erter
2 dl matfløte
½ ts buljongpulver
½ ts nykvernet pepper
2 bløtkokte egg (kokes i 4-5 min)

Fremgangsmåte

Man får aldri for mye av det gode. Pasta er enkel og rask mat for utålmodige mager med en mild smak som lar seg kombinere med det aller meste. Prøv en ny vri!

Kok pastaen i rikelig med lettsaltet vann etter anvisning på pakken. Kok eggene og la det så ligge i kaldt vann minst 3-4 minutter før du tar av skallet.

Kok opp fløten med buljongpulveret i en kjele. Hell tinte erter i den varme fløten. Mos de med en stavmikser eller bruk en foodprocessor til det blir en jevn saus. Spe med litt kaldt vann dersom sausen er for tykk.

Rist fenalåret lett i stekepanna. Server pastaen med grønn saus, fenalår og bløtkokt egg.
 
 

Tips:
Har du friske urter eller persille, kan du gjerne ta med et par spiseskjeer av dette når du lager sausen. Det gir frisk og fin farge, og god smak.
 

Sendt inn av

Foto: Morten Brun

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pastaplater

Her finner du flere oppskrifter med pastaplater

Lasagne med laks, asparges og gulrøtter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

400 g laks, i biter

10 grønne asparges, skrelt og delt i biter
10 små gulrøtter, skrelt og delt i biter
12 lasagneplater
1 ts olivenolje
Ostesaus:
1 ss smør
1 ss hvetemel
6 dl melk
1 ss crème fraîche
50 g parmesan, revet
Salt og pepper

Fremgangsmåte

La asparges og gulrøtter få et raskt oppkok i lettsaltet vann. Kok lasagneplater møre i lettsaltet vann med 1 ss olje i.

Ostesausen:
Smelt smør i en kjele, tilsett hvetemel og rør sammen. Spe med melk under visping.

La småkoke i 15 minutter. Visp inn crème fraîche og ost. Smak til med salt og pepper.

Vend inn fisk og grønnsaker. Legg lagvis med lasagneplater i en form. Stek i ovnen i 15 minutter på 200 grader.

De beste pastaoppskriftene

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pasta med fisk- og skalldyr

Her finner du flere oppskrifter

Basilikumstekt breiflabb på safranpasta

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

600 g breiflabbfilet
2 ss finhakket basilikum
1 ss olje
2 ss smør
Salt og pepper

Safranpasta:
100 g småpasta som risoni eller risottoris
¼ ts safran
1 ss olivenolje
1 ss grovhakket sjalottløk
1 dl tørr hvitvin
3 dl blåskjellkraft
2 ss smør

Grønnsaker:
1 grovhakket tomat
2 vårløk i biter
50 g grønne erter
50 g stekt shiitake-sopp
100 g rå reker
Revet parmesanost
Olivenolje
Sitronsaft
Salt og pepper

Blåskjellkraft:
1 nett resende blåskjell
1 stor hakket sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 dl tørr hvitvin

Fremgangsmåte

Stek gjerne breiflabbfiletet i et helt stykke i stekepannen.

Krydre fileten med salt og pepper og rull den i hakket basilikum.

Ha oljen i pannen og brun fileten over middels høy varme til du får en fin bruning.

Sett ned varmen til middels, tilsett smøret og stek videre mens du øser fileten med smøret til fileten så vidt er gjennomstekt.

Her kan du gjerne ha i et par fedd hvitløk som du knuser lett med bredsiden av kniven for ekstra smak.

Ta ut fileten og la hvile litt før du skjærer den i skiver til servering.

Safranpasta:
Ha safran i hvitvinen og la den trekke litt.

Surr løken i en tykkbunnet kasserolle over middels høy varme i olivenolje til den er blank men ikke har tatt farge.

Tilsett pasta eller risottoris og surr den et par minutter sammen med løken. Ha i hvitvinen, kok opp og la den koke inn til det nesten ikke er væske igjen i gryta.

Spe med blåskjellkraft litt etter litt og kok inn mens du rører før du sper med mer kraft.

Kok til pastaen er mør og blandingen tyktflytende. Rør inn smøret rett før servering.

Grønnsaker og tilbehør:
Klargjør grønnsakene, gi ertene et raskt oppkok i godt saltet vann, stek soppen gylden i olje i en varm stekepanne.

Stek rårekene forsiktig i litt olje og bland dem forsiktig inn i pastaen sammen med grønnsakene. Har du ikke råreker så kan du bruke vanlige rensede reker som ikke stekes men blandes rett i pastaen sammen med grønnsakene.

Drypp litt olivenolje og nypresset sitronsaft over ved servering sammen med litt revet parmesanost.

Flere lekre oppskrifter med breiflabb

Blåskjellkraft:
Rens blåskjellene for rur og byssustråder og skyll dem godt i kaldt rennenede vann slik at du får bort all grus fra dem. 

ha smør i en tykkbunnet kasserolle og fres hakket sjalottløk og hvitløk over middels høy varme til det blir blankt.

Sett opp varmen til maks og ha i blåskjellene og hvitvinen, sett på lokket.

Damp til skjellene åpner seg og rist litt på kasserollen underveis, ikke la skjellene dampe for lenge for da blir de seige.

Sil av kraften og bruk gjerne blåskjellene også i safranpastaen.

Sendt inn av

Foto: Morten Brun

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pasta med kjøtt

Her finner du flere oppskrifter

Spagetti carbonara

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

200 g spagetti
150 g bacon 
2 hele egg
2 eggeplommer (til servering)
hakkede urter
salt og kvernet pepper
litt parmesan

Fremgangsmåte

Kutt opp baconet i små biter og brun dette over middels varme.

Kok spagetti i godt saltet vann etter anvisning på pakken. Slå vannet av spagettien, og rør inn sammenvispet egg.

Bland i bacon, finhakkede urter, salt og pepper. Ha over noen flak parmesan.

Server retten med en rå eggeplomme anrettet i eggeskallet. Ha godt brød til.

Tips: I den klassiske carbonaraen skal man ikke bruke fløte, men dette er mer og mer vanlig her hjemme og det er unektelig enklere.

Noen tilsetter også grønne erter eller brokkoli i retten.

Les alt om pasta her

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salater

Her finner du flere salater med pasta

Pastasalat med spekeskinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

8 skiver spekeskinke
500 g penne rigate
3 ferske tomater (helst klasetomater)
100 g ruccolasalat
1 mozzarella av bøffelmelk
1 ts salt
½ ts kvernet sort pepper
2 ss extra virgin olivenolje
1 sitron

Fremgangsmåte

Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Tilsett salt og saft fra ½ sitron. Avkjøl pastaen.

Skjær spekeskinke, tomater, ruccola og mozzarella i små biter og tilsett pastaen. Rør rundt.

Smak til med salt og pepper og drypp over litt olivenolje rett før servering.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Andre pastaretter

Her finner du flere pastaoppskrifter

Makaronigrateng med falukorv

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

200 g falukorv
Assorterte grønnsaker slik som brokkoli og purre i biter
½ pakke makaroni
2 egg
2 dl melk
salt og pepper
litt revet ost
ev. hakket timian

Fremgangsmåte

Varm stekeovnen til 225 grader. Kok opp rikelig med lettsaltet vann i en kjele.

Tilsett makaroni og grønnsaker og la det koke i knapt 5 minutter. La makaroni og grønnsaker renne av.

Ha alt over i en smurt ildfast form. Tilsett oppskåret falukorv, revet ost og egg vispet med melk, salt og krydder.

La formen stå midt i ovnen i ca. 10 minutter, til eggestanden er stivnet.

Servér med en frisk salat ved siden av.

De beste oppskriftene med pasta

Tips: Du kan gjerne benytte falukorv av kylling og kalkun til denne retten.

Oppskrifter med pølse

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen