Dagens rett

Portvinsgravet lammefilet

Det er en riktig tradisjonell rett vi serverer denne søndagen og med et herlig øl som akkompagnement.

Lammekjøtt hører påsken til og det er en er en utrolig råvare som kan benyttes i et utall spennende retter. Denne retten som har sin opprinnelse i Nordland, er av god gammel årgang, men et nytt godt bekjentskap for mange.
 
Nederst på siden finner du en lenke hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Portvinsgravet lammefilet

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 ytrefilet av lam
½ dl sukker
1 dl salt
½ dl portvin

Fremgangsmåte

Bland salt, sukker og portvin. Ha marinaden i en dobbel frysepose og legg fileten i blandingen - la det modnes i to døgn i kjøleskap.
 
Når fileten er ferdig gravet tørkes den og skjæres i tynne, fine skiver.
 
Retten kan for eksempel serveres med rømme og flatbrød. Vil du gjøre mer ut av retten kan den serveres med frisk grønn salat, ristede gresskarkjerner og nykvernet pepper over. En frisk potetsalat vil også passe utmerket til gravet kjøtt.
 
Historikk:
Denne oppskriften kommer opprinnelig fra Nordland og finnes i mang en bestemors håndskrevne kokebok. Oppskriften kan spores tilbake til begynnelsen av forrige århundre, men det er ikke usannsynlig at den er ennå eldre.
 
Det tradisjonelle tilbehøret var flatbrød og rømme, og fileten ble lagt i kjelleren for modning da det var ikke mange kjøleskap å oppdrive i de dager. Lofoten har som kjent hatt nære relasjoner til kontinentet i forbindelse med eksport av tørrfisk og saltfisk, og det har derfor vært tilgang på litt edlere ingredienser, slik som portvin.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Dagens rett på MMS og WAP
 
Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Til toppen