Dagens rett

Potet- og løksuppe med rester

Prøv en varm og smaksrik potetsuppe

Prøv en varm og smaksrik potetsuppe

Ingenting er så velgjørende som en varm suppe en kald januarkveld. Med en klype cayennepepper stenges all kulde ute. Her er oppskriften.
13 Januar 2022 - 01:00

Det finnes knapt noen enklere måte å oppnå god smak på for med et tilnærmet nullbudsjett enn denne suppen. Poteter og løk er som kjent noe av det billigste som fås kjøpt og som det absolutt ikke lønner seg å dra til Sverige for å handle inn.

Middelhavsdiett eller ei
Neste beslutning som må tas er hvorvidt du ønsker en nord- eller søreuropeisk vri på suppen, for det har nemlig stor betydning for hva du skal drikke til og hvilken kjøttrest du skal putte oppi. Det er altså snakk om hvilket fettelement du tilsetter, og der har du valget mellom fløte eller olivenolje. Resultatet for suppen både utseende- og smaksmessig blir svært forskjellig.

Kok din egen kraft

Velger du fløten som er det klassiske for våre breddegrader, passer det best med lyst kjøtt som kylling og kokt skinke men også norsk spekemat og røkt lammekjøtt som mange kanskje har rester av etter jula. Har du noen osterester du vil bli kvitt, passer blåmugg og mykere ostetyper best.

Prøv noen nye suppeoppskrifter

Olivenolje er viktigste fettkilde i den etter hvert så berømte Middelhavsdietten, også i supper. Du bør imidlertid velge en god og smaksfyldig extra virgin olivenolje til suppen. Resultatet blir en kraftigere suppe rent smaksmessig enn om du velger fløte.

Pilsner eller saison
Svært ofte passer viner og annen drikke aller best til det type kjøkken som finnes på stedet hvor de lages. Derfor passer også et lokalt øl som Frydenlunds Pilsner eller polutgaven fra Mack, GullMack, definitivt best til fløtevrien på suppa. Dertil er ølet nærmest uovertruffent. Smaken av humle, snev av malt og smør samt en touch av fruktighet er rett og slett perfekt til når lyst kjøtt eller rester av en lammestek tilsettes suppa.

For ekstra raffinement, gå for Kinn Saison Extra som er et strålende matøl - også i denne sammenhengen. 

Hvitvin eller sherry
Svært god til denne vrien er også den hvite vinen Kreydenweiss Lerchenberg Pinot Gris fra Alsace, hvor smør og fløte dominerer over olje i kjøkkenet. Men denne rike og fyldige vinen kan på grunn av relativt bra syrer, også gå sammen med oljeversjonen av suppa.

Men den overgår likevel ikke sherryen Fernando de Castilla Manzanilla som er som skapt for retter med olje i (i tillegg til skinke og annen tapas-mat). En smaksrik og elegant manzanilla med det såkalte florpreget som oppstår når en tykk skorpe av gjær får hvile på toppen av sherryen i fatet.

Flor-en gir ikke bare smak, men beskytter også vinen mot oksidering. Derfor er så vel fino sherry som manzanilla lys gul og ikke mørk gyllen som eksempelvis sherry amontillado, og den langt friskere smaken gjør at slik sherry er så velegnet til mat, som fullgodt, og vel så det, alternativ til en kraftig hvitvin.

Budsjettvennlig rødvin
Ikke alle nøyer seg med øl eller en hvit vin. Går vi over på røde dråper, blir utfordringen langt større, for vi kan ikke velge en for kraftig vin siden det er snakk om grønnsakssuppe.

En bløt og saftig sak derimot skulle klare seg, og Casa Ferrerinha Esteva er både bløt, god og billig. Den klarer seg fint både overfor fløteutgaven og den med olje. Denne billige, men likevel velproporsjonerte vinen har nok av alt til å være en helt all right partner til de forskjellige kombinasjonene av suppa. Og til andre lette retter for eksempel fra koldtbordet.

 På neste side finner du oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her