Røverkjøp fra Douro

Ukens vin gir fantastisk kvalitet for en liten penge. Og produsenten har mer godt å by på.
Aase E. Jacobsen
21 Februar 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Cister da Ribeira 2005 (55741) er ikke bare svært prisgunstig sammenlignet med andre viner fra samme område som er Douro i Nord-Portugal.

Den er også en usedvanlig god rødvin som kan måle seg med langt dyrere viner fra så vel østre Frankrike som nordre Italia.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Alle portvinsdruene
Flott preg av saftige mørke bær og noe krydder, særlig vanilje, med tydelige assosiasjoner til ung portvin. Så er den da også laget av de viktigste portvinsdruene: touriga nacional, touriga franca, tinta roriz og tinta barroca.

Saftig og krydret
I munnen er den saftig og krydret med supre syrer og gode men ikke veldig markante tanniner, et visst jordsmonnspreg bidrar med ytterligere karakter. Avslutningen er lang og saftig.

Helst kjøtt
Denne svært så vellagete og elegante rødvinen til den lille pengen er selvsagt en strålende og svært allsidig matvin. Selv om det ikke er dens foretrukne arena, fungerer den faktisk også godt til torsk med kraftig tilbehør. Aller best trives den sammen med kjøtt, og helst det røde.

Bare A-klasse
Produsenten Quinta da Ventozelo er ny på det norske markedet men en av de eldste vingårdene i Douro med en historie som startet med cistersiensermunkenes druedyrking i middelalderen. Derav navnet på ukens vin. Quinta da Ventozelo ble etablert som vingård  på 1500-tallet.

Quinta da Ventozelo er dessuten en av de største - noe som i seg selv ikke er et kvalitetsstempel.

Men vingården på til sammen 200 hektar vinmarker har alle høyeste klassifisering, nemlig A, og en stor andel av dem består av mer enn 80 år gamle vinstokker. Potensialer er dermed stort.

Gode portviner
Quinta da Ventozelo var lenge bulkleverandør av vin, med andre portvinshus som kunder. I 1999 ble vingården kjøpt opp av spanske investorer som siden har pløyd store beløp inn i oppgradering av både vinmarkene og kjellerne.

Og resultatene er tydelige. Fra den brede porteføljen trekkes også fram to portviner som begge er ufiltrerte og konkurrerer med andre viner i sine respektive kategorier, nemlig Quinta da Ventozelo Late Bottled Vintage 1999 (55742) (for 37,5 cl) og Quinta da Ventozelo Vintage 2000 (55745) (for 37,5 cl).

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken
Ukens kake

Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken

Du behøver ikke ha egen traktor (eller være et barn) for å få lyst på denne kaken. Ikke er den vanskelig å få til heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. november

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent

Hold av den 14. november. En av "50 World Most Admired Wine Brands" kommer til Norge har med seg 8 spennende viner til deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her