Sats på enkle, men smakrike retter i høstferien

I ferien skal du også slappe av på kjøkkenet. Her får du et knippe oppskrifter som er perfekte når du vil være mest mulig utendørs.

Når du endelig har lagt hverdagens mas og stress bak deg og kommet deg til hytta på fjellet eller ved sjøen, er det godt å slippe å tenke på at man må slave over grytene i timesvis.

Da er nettopp disse gode oppskriftene perfekte for et raskt og smakfullt måltid for hele familien.

Enkelt er godt

Tidligere var hyttelivet forbundet med relativt enkle kår, gjerne uten innlagt vann eller elektrisitet, som gjorde at hyttematen nødvendigvis ble av det enkle slaget.

I dag er nok virkeligheten ganske annerledes for de fleste, og de fleste hytter har like godt utstyrte kjøkken som hva vi har hjemme.

La ungene lage maten selv med disse oppskriftene

Her slår vi allikevel et slag for de lettlagde rettene som får kokken raskt ut i solveggen eller tilbake i godstolen igjen.

Lag noen av disse velsmakende gryterettene

Kyllingretter:

Bruschetta med kylling

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

4 skiver brød
4 kyllingfileter
olje til steking

6 tomater
4 båter hvitløk
5 ss hakket frisk basilikum
2 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts pepper

Fremgangsmåte

Stek brødskivene i litt olje i en stekepanne til de får fin farge.

Stek kyllingfiletene i olje i en stekepanne i ca. 4 minutter på hver side. Ha på salt og pepper, og la filetene hvile mens tomatsalaten lages.

Finhakk tomater og bland med presset hvitløk, hakket basilikum og olivenolje. Smak til med salt og pepper.

Legg tomatsalaten på de ristede brødskivene med kyllingfilet i skiver og server straks.

Se flere gode oppskrifter med bruschetta her

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pasta:

De beste pastaoppskriftene finner du her

Enkel pasta Carbonara

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

400 g kjøttdeig av svin
100 g bacon
1 ss margarin eller olje til steking
2 fedd finhakket hvitløk
1 beger matfløte
4 ss revet parmesan
½ pakke frosne erter
400 g spagetti
2 eggeplommer

Fremgangsmåte

Kok spagetti etter anvisning på pakningen. Stek kjøttdeig og bacon i biter i en stekepanne med margarin/olje.

Ha i finhakket hvitløk, erter og matfløte, og la alt småkoke 2-3 minutter før du rører inn parmesanosten.

Ha pastaen over og bland.

Skill eggeplommene fra hviten og bland inn i den varme pastaen slik at du har en kremete tykk saus, strø over nyrevet parmesan og kvern sort pepper over.

De beste oppskriftene med pasta

Alt om pasta

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gryteretter med fisk:

De herligste fiskegryter og -supper finner du her

Lettvint fiskegryte

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

800 g torskefilet

1 purre
1 ss smør
¼ rød paprika
1 ss hvetemel
3 dl melk
200 g reker eller krepsehaler
 
Tilbehør:
100 g ruccula
3 dl jasminris

Fremgangsmåte

Vask og kutt purre i tynne skiver.

Fres purre i smør i en vid gryte eller panne i noen minutter og strø over hvetemel. Spe med melk.

Skjær torskefileten i store terninger a 3x3 cm. Fordel fisken i sausen. La den ligge og trekke i 5 - 10 minutter.

Ha i reker og paprika rett før servering. Serveres med ruccula eller en blandet salat og nykokt ris ved siden av.

Tips: Her kan du godt bruke en annen type fisk slik som sei, steinbit eller laks dersom du ønsker det.

Sendt inn av

Foto: Tine kjøkken

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Burgere:

Her finner du flere lekre burgere

Baconburger med blåmuggost

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

400 g kjøttdeig
1 ts salt
½ ts pepper
½ dl vann

2 ss margarin eller olje til steking

4 blader rød lollo salat
4 blader friséesalat
8 skiver bacon
4 skiver blåmuggost
1 rødløk

Fremgangsmåte

Rør inn salt og pepper i kjøttdeigen, men ikke rør for lenge. Spe med vann dersom deigen blir for tykk - deigen skal ikke bli seig.

Del deigen i fire. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, flate burgere.

Flere saftige burgere finner du her

Stek burgerne på sterk varme, ca. 3 minutter på hver side. Legg på blåmuggost litt før de er ferdig stekte.

Stek bacon sprøtt over middels varme i en panne og legg til avrenning på kjøkkenpapir.

Varm hamburgerbrød og fyll med salat, bacon, hamburger og løkringer.

Server noen av disse gode potetene ved siden av

Sendt inn av

Foto: Bård Gudim

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingburger

Antall porsjoner

4 - 6 burgere

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

400 g kyllingkjøttdeig
1 ts salt
¾ ts pepper
½ løk, hakket
1 ss potetmel
1 egg
½ dl vann
evt. rosmarin, oregano, hvitløk, chili eller annet krydder
Dressing til hamburger:
2 dl rømme
1 ts sitronsaft
2 ss finhakket gressløk
Tilbehør etter smak:
Salat
Tomat
Agurk, frisk eller syltet
Bacon
Løk

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en bolle og bland dem lett. Del deigen i 4-6 emner, alt etter hvor store burgere du har lyst på.

Form emnene til litt tykke, runde burgere. Stek to og to burgere i smør i en middels varm stekepanne i 3 minutter på hver side, eller til de er gjennomstekt.

Serveres nystekte med råstekte poteter , salat og dressing, samt det burgertilbehøret du liker aller best.

Flere oppskrifter på fristende hamburgere

Tips: Hakket sylteagurk, rødbeter eller revet gulrot i burgerfarsen tilfører det lille ekstra.

Sendt inn av

Foto: Espen Grønli

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gryteretter med kjøtt:

Rykende gryter til hverdags og fest finner du her

Fransk biffgryte à la Burgund Boeuf bourguignon

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1 kg renskåret oksekjøtt, bog eller rygg
1 gulrot
1 gul løk
 
2 ss hvetemel
1 krydderbukett (en kvist av timian, laurbær og persille knyttes sammen)
2 hvitløksfedd
½ flaske rødvin
4 dl kalvekraft eller kjøttbuljong
 
150 g sideflesk i terninger
150 g sjampinjong
150 g hele småløk, skrelt
 
Olje
Salt og pepper
Sukker
1 god ss smør

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i terninger på ca 3 x 3 cm. Varm litt olje i en ildfast gryte (med tilhørende lokk) og brun kjøtterningene.
 
Skrell og kutt gulrot og løk i store terninger, og ha disse i sammen med kjøttet  de siste par minuttene av steketiden.
 
Pisk inn hvetemelet i rødvinen og hell den samt kraften/buljongen over kjøttet. Ha i knust hvitløk og krydderbuketten samt en klype sukker.
 
Sett hele gryten inn i stekeovnen ved 170-180 grader og la stå i 1½ time.
 
I mellomtiden sprøstekes sideflesket i en stekepanne. Legg flesket til side på et kjøkkenpapir og skyll pannen.
 
Skrell småløken men behold de hele og kutt sjampignonen i fire. Varm olje i den samme pannen og fres sjampinjong og småløk til de har fått en fin farge.
 
Når kjøttet er ferdig, tas det ut av gryten og blandes med sideflesket, sjampinjong og småløk. Hold varmt.
 
Kok inn sausen og sil den. Pisk inn litt og litt smør i sausen (montere) til sausen begynner å tykne og smak til med salt og pepper. Server enten ved siden av eller hell over kjøttet.
 
Server med kokte poteter, potetmos eller ris og gjerne en god salat ved siden av.

Flere gode gryteretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salater:

De beste salatene finner du her

Salade Niçoise - salat fra Nice

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 egg
4 poteter
150 g aspargesbønner
1 boks hermetisk tunfisk, eller 400 gram ferk tunfisk
4 tomater i båter
½ slangeagurk i terninger
1 liten rødløk i ringer
50 g sorte olivener
4 ts kapers
1 salathode
4-8 ansjosfileter
noen topper frisk basilikum
Dressing:
1 dl god olivenolje
3 ss hvitvinseddik
2 ts dijonsennep
1 fedd hvitløk hakket
½-1 ts sukker
grovmalt svart pepper

Fremgangsmåte

Kok eggene til de er "smilende", 6-8 minutter. Legg eggene i rennende, kaldt vann til de er helt avkjølt. Skrell eggene og del dem i båter.

Kok potetene og la bønnene koke med de siste 2-3 minuttene. Avkjøl bønnene i kaldt vann. Skrell potetene og la dem bli kalde.

Skjær potetene i skiver og ha dem i en salatbolle. Tilsett bønner, tunfisk, tomatbåter, slangeagurk, rødløk, olivener, kapers og grovrevet salat.

Bland alt lett og legg ansjos, eggebåter og basilikum på toppen.

Bland dressingen og hell den over salaten like før servering. Pynt eventuelt med litt tynt høvlet parmesanost.

Se flere knasende sprø salater her

Tips: Hvis du får tak i fersk tunfisk er dette klart å foretrekke. Fisken saltes og pepres før den lynstekes på høy varme slik at den fremdeles er rå i midten.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wraps og sandwicher:

Her finner du flere kjappe oppskrifter

BLT-sandwich

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

400 g bacon
12 skiver grovt brød , ristet
2 tomater i skiver
16 blad romanosalat

Dressing:
8 ss lettmajones
4 ss melk
2 fedd finhakket hvitløk
1 ts salt
1 ts pepper

Fremgangsmåte

Rør sammen dressingen. La den gjerne stå og trekke en stund.

Sprøstek baconskivene. Legg dem over på kjøkkenpapir for fettavrenning.

Fordel salat og tomatskiver på to brødskiver, legg på bacon og topp det med dressing. Gjenta det hele. Legg de siste brødskivene oppå, trykk sandwichen lett sammen og del den i to diagonalt.

BLT er forkortelse for bacon, lettuce og tomato. En klassisk sandwich fra Amerika.

Flere deilige sandwicher

Tips: Enkleste måten å sprøsteke bacon på er å kle en langform med aluminiumsfolie og legge baconskivene utover. Stek i ovnen på 175 grader til gyldent og sprøtt.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Supper:

Forny din suppemeny med disse oppskriftene

Lynrask betasuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

3 røkte kjøttpølser
1 pakke frossen grønnsaksblanding (gjerne lapskausblanding)
8 dl vann
1 ts buljongpulver

Fremgangsmåte

Ta skinnet av pølsene og del de i terninger.

Legg de i en gryte sammen med grønnsaksblandingen, vann og buljong.

La det koke ca. 5 minutter. Server med brød eller flatbrød.
 
 
Tips: Betasuppe er godt men tar tid hvis en skal koke den på en knoke. Her er ekspressvarianten, den smaker kjempegodt.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen