Suppe i et gresskar

Enten du feirer halloween eller ei, er gresskarsuppe god og rimelig høstmat. Da har du råd til noe godt i glasset også. Her gir vi deg en rekke forslag passende drikke.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2002 - 02:01

Halloween har sneket seg inn blant norske merkedager de siste ti årene. Halloween har det samme utgangspunktet som kirkens allehelgens dag, siste søndag i oktober, hvor de døde minnes. Men det religiøse aspektet ved merkedager er sjelden morsomt, det er derimot halloween med hekser, dødningeskaller og ikke minst gresskaret. Som selvsagt skal være uthult. Og har du ikke prøvd det før, bør du benytte sjansen i år, for akkurat nå er tilbudet av store flotte oransje gresskar større enn noensinne.

Og feirer du ikke halloween selv, er en rykende varm gresskarsuppe en velfortjent avslutning på jobben med å uthule gresskaret, for det krever sin mann eller kvinne. Et passe stort gresskar på rundt 2-2 ½ kilo gir rundt en kilo gresskarkjøtt som gir nok suppe til 8-9 personer. Suppa kan selvsagt serveres i gresskarskallet, og det er faktisk en gammel tradisjon under (den religiøse) høsttakkefesten hvor gresskaret ble tømt for frø og marg men ikke kjøtt og fylt med melk, krydder og honning for så å bakes i ovnen, den opprinnelige gresskarpaien.

Blir dere ikke så mange rundt suppegryta, kan du bruke resten av kjøttet i gresskarpaien nedenfor og servere den som dessert til halloweenfesten. Alternativt kan du koke kjøttet til puré og fryse ned for senere bruk.

Men hva drikker vi så til gresskarsuppe? Suppe er ikke veldig vinvennlig som sådan, men gresskarsuppen blir litt tykk og god og da er det lettere. Dessuten er gresskar svært mildt i smaken. Uansett er det hvitvin vi lander på, og vi vil gjerne ha en rund og fruktig sak men med god friskhet i tillegg. Siden halloween er amerikansk, starter jakten på vinfølge der. Fetzer er det mest solgte vinmerket i Norge. Fetzer Sundial Chardonnay 2012 (5786) heter husets hvite standardvin og den er (selvsagt) chardonnaybasert. Men ingen tung og daff californisk chardonnay. Den er tropisk så det holder, men med behagelig friskhet og ikke minst med avdempet fatpreg. Det tropiskfruktige preget matcher ganske godt suppen og kommer særlig til sin rett hvis du bruker røkt laks til.

Vi fortsetter med en nyklassisk europeer. En fatlagret spanjol. Men langt fra den lett oksiderte ufriske stilen som var kjennetegnet for spanske hvitvin for inntil et par tiår siden. Marqués de Cáceres Barrel Fermented 2005 (7613) er den velkjente Rioja-bodegaen Marques de Cáceres svar på den moderne fatlagrete vinen. Her er det brukt druen viura som for øvrig er den typiske hvite Rioja-druen som gir aromamessige dempete viner med tilsvarende syrer. Antea har imidlertid god friskhet og et tiltalende fruktig aromabilde. Og er en utmerket matvin. Til suppen er den veldig bra og serverer du litt westfalerskinke eller litt serranoskinke til, føler den seg riktig hjemme.

Kveldens høydepunkt er imidlertid en italiensk hvitvin, Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 2013 (33109), en ganske sjelden hvitvin som vi her i Norge er så heldige å ha god tilgang på. For produsenten Feudi di San Gregorio er kraftig etterspurt av hele den pengesterke vinverden. Dette relativt unge vinhuset har klart å sette antikkens viner på vinkartet. Greco di Tufo er navnet på druen som har aner tilbake til Hellas og som hellenerne brakte over til det som nå er fylket Campania hvor blant annet Napoli ligger, for 2500 år siden. Og denne druen nekter å trives noen andre steder i verden enn i dette vulkanske jordsmonnet i høydene innenfor Vesuv, nærmere bestemt rundt landsbyen Tufo. Romernes favorittdikter Vergil lovpriste grecodruens evne til å gi viner av høy klasse. Han skulle levd i dag, for hva moderne vinmaking får ut av denne druen er selvsagt hundre ganger bedre enn antikkens viner som både var oksiderte og smakssatte med krydder og urter.

Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 2013 (33109) er en utrolig rik hvitvin, med lag på lag med tropiske gule frukter som balanseres elegant av innspill fra det spesielle jordsmonnet og ikke minst nydelige syrer. Og til maten er den usedvanlig deilig enten du har laks eller skinke/spekemat som følge. Denne vinen tåler mye og er elegant nok til å ikke overkjøre maten.

Strekker budsjettet seg ikke til disse vinene, har vi en billigløsning - og den er ikke dårlig på noen måte - bare mye enklere men svært folkelig og lett å like, nemlig Marsanne Collection Caroline 2005 (30269) som også finnes i treliters utgave; Marsanne Moestue Selection 2004/2005 (33166).

Gresskarsuppe med basilikum

Gresskarsuppe med basilikum

Fremgangsmåte

Hvis du skal bruke gresskaret til halloweenmaske, må du skjære ut et hull i bunnen og skrape/skjære ut kjøttet den veien. Hvis du skal bruke det til å servere suppen i, må du kutte av toppen (hvor stilken sitter) og grave deg ned i gresskaret derfra. Du får også kjøpt gresskar i skiver enkelte steder hvis du ikke skulle ønske et helt.

Fjern frø og marg. Kutt kjøttet i terninger. Skjær bort det grønne på purren, legg til side, og skjær det hvite i tynne skiver. Ha gresskar og purre i en panne sammen med litt vann slik at bunnen er dekket. Legg på lokk og la småkoke over svak varme til grønnsakene er møre. Rør av og til slik at de ikke brenner seg fast i bunnen. Kjør deretter til puré i en food processor.

Hell tilbake i pannen og tilsett melken, kyllingkraften, basilikum og muskatnøtt. Varm opp og smak til med salt og pepper. Finkutt det grønne på purren.

Smelt smøret i en panne og fres til purren blir myk. Tilsett suppen sammen med kremfløte eller crème fraîche.

Dryss over gresskarfrø som du har ristet i tørr panne og server sammen med godt brød og litt salt eller røkt kjøtt eller fisk til, som røkt laks, westfaler-, serrano- eller parmaskinke. Hvis du skal bruke gresskaret til å servere suppen i, bør du doble oppskriften.

Her finner du oppskrifter på kraft til bruk i mange retter

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Gresskarpai til halloween-feiringen

Gresskarpai til halloween-feiringen

Fremgangsmåte

Kjevle ut noen plater av butterdeigen slik at den dekker en 20 cm form. Hell noen erter i formen og blindstek bunnen i 10 minutter ved 190 grader.

Gresskarpuré: Skjær kjøttet i terninger. Ha litt vann i bunnen av en kjele og hell gresskarkjøttet over. Kok opp og la småkoke til det er mørt, det tar minst 30 minutter. Hell i et dørslag og la dryppe godt av seg. Kjør deretter i food processor. Tilsett deretter de øvrige ingrediensene og rør godt til du har en kremaktig konsistens. Hell massen i formen og dryss muskatnøtt over.

Stek ved 190 grader i ca 1 time. Pass på at toppen ikke blir for brun, da må du dekke til med folie.

Tips:
Det du har til overs av butterdeig kan du bruke til å skjære ut blader til pynten. Kaken kan også pyntes med pisket krem. 

Les mer om halloween her

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Flere retter med gresskar

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her