Nyhetene på polet

Dette er basisnyhetene på polet i november

Det mysser av klassiske godbiter - men det koster

Det mysser av klassiske godbiter - men det koster

Portvin, champagne og vellagret bordeauxvin er i sesong og nå i salg på et Vinmonopol nær deg.
Aase E. Jacobsen
12 November 2015 - 14:00

Novembernyhetene på polet har et historisk sus over seg, samtidig som det inneholder mange godbiter, klassiske viner, både med og uten vri.

På toppen troner to fantastiske gjensyn med den historisk gode portvinsårgangen 2003. Da jeg smakte dem første gang for åtte år siden skjønte jeg at dette var noe stort. Noen få ganger i et vinliv kommer man over slike potensielle legender. Og gjensynet med Niepoort og Dow’s bekrefter den følelsen. Det som er så utrolig er at disse vinene fortsatt er tilgjengelig og til forholdsvis gunstige priser. Mens resten av vinverdenen har rast fra prismessig, henger portvin etter. Men kvaliteten har vel aldri vært så bra som nå. 

Kule bobler og lagringsdyktige hvitviner

Portvin er imidlertid ikke for alle, søtt og alkoholsterkt som drikken er. Champagne derimot er det større interesse og betalingsvilje for. Polet har funnet fram til noen virkelig spennende kraftpakker til å pryde champagnehyllene. Både De Sousa Cuvée Caudalies Blanc de Blancs Grand Cru og A.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne er knallkjøp og fortjener en plass på festbordet.

Det gjelder også den hvite Loire-vinen Domaine du Closel Jalousie Savennières 2013 og Wittmann Morstein GG 2014. Imponerende kvalitet for prisen - til tross for at tyske topprieslinger har lagt en del på seg i pris. 

Prøv noe helt annerledes

Noe så sært som den lille og snart utdødde utposten Colares i Portugal, har fått plass blant partivarene, hvilket vil si i 62 polutsalg. Og det med to vellagrete og velprisete viner som vil utvikle seg videre i mange år framover. Jeg vet i alle fall hva jeg skal sikre meg til jul.

Her kan du lese mer om dette spesielle området og den lagringsdyktige ramiscovinen

Går du for en mer konservativ løsning, har du alltids bordeaux. Ch. Sociando-Mallet 2004 er ikke billig, men en knallgod utgave av denne noen ganger litt røffe vinen. Og du kan faktisk finne den på et par polutsalg med et annet varenummer til 140 kroner lavere pris.

Et alternativ i samme årgang til halve prisen – om enn i en helt annen stil – er Rioja Alta Gran Reserva 904. En nydelig vin til mange av sesongens retter. Og et veldig godt julegavetips.

Ikke bare dyre viner

Novembernyhetene har også langt rimeligere og mer hverdagslige rødviner å by på. Her peker Lombardo Sasso Alto Piemonte Barbera 2014 seg ut som den beste kandidaten.

Tradisjonen tro er det også noen spennende ølnyheter. Aller mest imponerende i denne runden er California Craft Beer Imperial Stout som konkurrerer med det meste av juleølet.

Nedenfor er alle basisnyhetene listet etter poeng.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her