Ukens vin
Så herlig sommerlig kan bare en vin fra Sicilia være

Så herlig sommerlig kan bare en vin fra Sicilia være

Og ikke en hvilken som helst rødvin, for den må være av druen frappato som gir er leskende og delikat bløt stil.
Aase E. Jacobsen
07 August 2018 - 14:45

Judeka Vittoria Frappato 2016 er akkurat slik. Deilig og ikke for kraftig selv om den har 13 prosent alkohol, takket være leskende fruktighet og fin tanninbløthet. En vin som er laget for å nytes mens den er ung, men som fint holder noen år.

Judeka dyrker både frappato, nero d'avola samt chardonnay, insolia og zibibbo.

Frappato er en doldisdrue siden den på egen hånd ikke oppnår mer enn DOC-status, men som sammen med mer berømte nero d’avola er god for DOCG, nemlig som Cerasuolo di Vittoria. Disse to druene er veldig forskjellige og utfyller hverandre, for mens nero d’avola er mørkere, mer sødmefylt men også robust i frukten og med mer markerte tanniner, er frappato altså motsatsen.

Les mer om frappato her

Når de to druene blandes, møtes de altså på halvveien, og Cerasuolo di Vittoria er sjelden en kraftpakke (derfor var statusen som Sicilias første DOCG uventet), men derimot en vin med stort sett middels lagringspotensial, men som har alt av Sicilia i seg. 

Jordsmonnet i Vittoria består av rød sand over kalkstein.

Se utvalget av Cerasuolo di Vittoria på polet

Mens denne vinstilen kan nytes året rundt, og helst til pasta eller kjøtt, er frappato alene en vin som sågar kan nytes til sjømat, til vegetarretter og sågar asiatisk mat. Det skal mye til før den kræsjer med aromaene i maten. Den perfekte sommervin med andre ord siden den også smaker aller best lett avkjølt.

Se utvalget av frappato på polet

Valentina Nicodemo.

Bak denne vinen står Judeka som er en gruppe av yngre sicilianere med Valentina Nicodemo i spissen. Selskapet som ble etablert i 2007 ut av ingenting, har i dag 45 hektar med vinmarker i Ramacca en drøy mil sørvest for Catania på Sicilias østkyst. Vinmarkene dyrkes økologisk og i vinproduksjonen satses et på høy grad av miljøvennlighet med solenergi og gjenbruk av vann. 

Hos Judeka er det solenergi som gjelder.
Judeka startet opp i sin helhet i 2007 og skaffet seg vinmarker og en vinkjeller med moderne teknologi i årene etter.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her