Godbiter i pollisten
Lei av pinot noir? Prøv frappato
Foto: (Giuseppe Portuesi)

Lei av pinot noir? Prøv frappato

Frappato er Sicilias svar på pinot noir. Og denne produsenten er i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
29 Juli 2016 - 21:30

Ok, det er trolig ikke mulig å bli lei av pinot noir, men det som er sikkert er at det er like spennende med vin som har de samme egenskapene. Sicilianske frappato er en slik vinstil laget av den lokale druen med samme navn. Den er den bedre halvdelen av DOCG Cerasuolo di Vittoria, men den klarer seg helt utmerket alene som i Occhipinti Il Frappato 2014, en vin som har gledet nordmenn med sans for vin med tydelig terroiruttrykk i mange årganger allerede.

Sine beskjedne 12,5 prosent til tross, er dette en vin med både stor fylde og munnfølelse. Tanninene er runde og syren frisk, denne vinen kan du lagre lenge – minst 10 år. Da vil jordsmonnstonene bli enda mer tydelige etter hvert som frukten går over i sekundær- og tertiæraromaer som lær, krydder og tørket frukt. I øyeblikket har ni polutsalg denne vinen inne, men den lar seg selvsagt bestille med forholdsvis rask levering. 

Mer tanniner med nero d'avola

Bak denne lekkerbiskenen står Arianna Occhipinti som jevnlig forer blant andre nordmenn tørste på solmoden vin laget etter naturmetoden. Det gjør hun med en rekke viner, også av druen nero d’avola som er Sicilias mest kjente og utbredte røde drue og som i Occhipinti Siccagno Nero d'Avola 2013 får druer fra vinplanter som vokser i samme type jordsmonn som Il Frappato, men med en tydeligere tanninstruktur.

Arianna Occhipinti har sjarmert en hel vinverden med sine viner.

 

Selv om blandingen av nero d’avola og frappato har DOCG-status, er Ariannas SP 68 Nero d’Avola e Frappato 2015 en IGT som de andre. Det skyldes at forholdet mellom de to druene ikke er i henhold til reglementet. I denne Ariannas kanskje mest kjente vin er det frappato som ruler. Det gir en saftig og parfymert vinstil med veldig god frukt. Druematerialet kommer fra vinmarker med yngre plantemateriale enn de to enkeltdruevinene.

Nesten utryddet drue

Denne finnes også som hvitvin, men da med andre lokale druer som albanello og zibibbo (moscato). Albanello er en veldig sjelden drue som nesten er utryddet ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes, men som har en lang og gloriøs historie bak seg. Primært som søtvin.  SP 68 Bianco 2015 er imidlertid tørr. Og ikke minst en veldig kul vin som i større grad enn de røde uttrykker naturvintilnærmingen.

Det skyldes den oksidative karakteren og modne fruktpreget som kommer av den lange (15 dager) skallkontakten. Det gir en hvitvin med god struktur og lengde. Som alle andre viner fra Arianna snakker vi om en veldig god og allsidig matvin.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her