Godbiter i pollisten
Lei av pinot noir? Prøv frappato
Foto: (Giuseppe Portuesi)

Lei av pinot noir? Prøv frappato

Frappato er Sicilias svar på pinot noir. Og denne produsenten er i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
29 Juli 2016 - 21:30

Ok, det er trolig ikke mulig å bli lei av pinot noir, men det som er sikkert er at det er like spennende med vin som har de samme egenskapene. Sicilianske frappato er en slik vinstil laget av den lokale druen med samme navn. Den er den bedre halvdelen av DOCG Cerasuolo di Vittoria, men den klarer seg helt utmerket alene som i Occhipinti Il Frappato 2014, en vin som har gledet nordmenn med sans for vin med tydelig terroiruttrykk i mange årganger allerede.

Sine beskjedne 12,5 prosent til tross, er dette en vin med både stor fylde og munnfølelse. Tanninene er runde og syren frisk, denne vinen kan du lagre lenge – minst 10 år. Da vil jordsmonnstonene bli enda mer tydelige etter hvert som frukten går over i sekundær- og tertiæraromaer som lær, krydder og tørket frukt. I øyeblikket har ni polutsalg denne vinen inne, men den lar seg selvsagt bestille med forholdsvis rask levering. 

Mer tanniner med nero d'avola

Bak denne lekkerbiskenen står Arianna Occhipinti som jevnlig forer blant andre nordmenn tørste på solmoden vin laget etter naturmetoden. Det gjør hun med en rekke viner, også av druen nero d’avola som er Sicilias mest kjente og utbredte røde drue og som i Occhipinti Siccagno Nero d'Avola 2013 får druer fra vinplanter som vokser i samme type jordsmonn som Il Frappato, men med en tydeligere tanninstruktur.

Arianna Occhipinti har sjarmert en hel vinverden med sine viner.

 

Selv om blandingen av nero d’avola og frappato har DOCG-status, er Ariannas SP 68 Nero d’Avola e Frappato 2015 en IGT som de andre. Det skyldes at forholdet mellom de to druene ikke er i henhold til reglementet. I denne Ariannas kanskje mest kjente vin er det frappato som ruler. Det gir en saftig og parfymert vinstil med veldig god frukt. Druematerialet kommer fra vinmarker med yngre plantemateriale enn de to enkeltdruevinene.

Nesten utryddet drue

Denne finnes også som hvitvin, men da med andre lokale druer som albanello og zibibbo (moscato). Albanello er en veldig sjelden drue som nesten er utryddet ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes, men som har en lang og gloriøs historie bak seg. Primært som søtvin.  SP 68 Bianco 2015 er imidlertid tørr. Og ikke minst en veldig kul vin som i større grad enn de røde uttrykker naturvintilnærmingen.

Det skyldes den oksidative karakteren og modne fruktpreget som kommer av den lange (15 dager) skallkontakten. Det gir en hvitvin med god struktur og lengde. Som alle andre viner fra Arianna snakker vi om en veldig god og allsidig matvin.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her