Elgsteik med sjysaus, jordskokkpuré, aspargesbønner, ristet sopp og slottspoteter
Foto: Alf BörjessonOpplysningskontoret for kjøtt

Elgsteik med sjysaus, jordskokkpuré, aspargesbønner, ristet sopp og slottspoteter

Hva kan friste mer enn elgsteik med sjysaus, og når du plusser på jordskokkpuré, aspargesbønner, ristet sopp og slottspoteter.

Ingredienser
1½ kg surret elgsteik
salt og pepper
tørket timian
olje
2 gulrøtter
1 gul løk
6-7 dl rødvin (evt. 50/50 vin/vann)
 
Jordskokkpuré:
600 g jordskokker
sitronsaft
2 dl matfløte
salt og pepper
 
Aspargesbønner:
300 g aspargesbønner/grønne bønner
smeltet smør
 
Ristet sopp:
200 gr aromasopp i tynne skiver.
2 ss olje
1-2 finhakkete sjalottløk
salt og pepper
 
Slottspoteter:
1½ kg små mandelpoteter eller partypoteter
2 ss smør
2 ss olje
salt
fnhakket persille

Fremgangsmåte

Gni steiken inn med salt, pepper og timian. Varm olje i en stor steikepanne og brun steiken på alle sider. Legg den i en ovnspanne sammen med gulrøtter og løk og vin/vann. Sett i forvarmet ovn (140 grader) og la stå i nærmere to timer. Bruk helst steketermometer.

Ta steiken ut når termometeret viser 65 grader. Da er steiken optimalt saftig med delikat rosa snittflate. Hvis kjernetemperaturen blir høyere, blir kjøttet mer gjennomstekt, gråere og dermed tørrere.

Ta steiken ut av ovnen. Legg den på en skjæreplate og la den hvile i minst 15 minutter. Sil av kraften og bruk den til sjyen. Kok inn til halvparten gjenstår. Pisk inn 1 ss smør og hold varm.

Jordskokkpuré:
Skrell og skjær jordskokkene i terninger/skiver. Drypp over litt sitronsaft slik at de ikke oksiderer (blir grå). Ha dem i en kasserolle med littt vann. Kok opp og la koke til helt møre, ca 15 minutter. Hell av vannet, men ta vare på det. Tilsett fløten og mos med stavmikser og spe evt. med kokevannet til det blir en linn grøt. Smak til med salt og pepper.

Aspargesbønner:
Kok bønnene i lettsaltet vann. Vend i smeltet smør. Hold varme.

Ristet sopp:
Fres løk og sopp i olje til soppen er myk men ikke for helt mørk. Dryss over salt og pepper.

Slottspoteter:
Partypotetene har så tynt skall at det får være med. Hvis du bruker store mandelpoteter, bør de skrelles. Skjær dem til slik at de blir jevnstore, ca 5-6x3 cm. Ikke skyll dem, men klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Ha smør- og olje i en stor middels varm steikepanne. Når fettblandingen har sluttet å skumme, legger du potetene oppi. Steik i et par minutter uten å røre. Vend deretter potetene og steik på den andre siden. Gjenta til alle sidene er gyllenbrune.

Dryss over salt og rør lett rundt slik at saltet fordeler seg. Skru litt ned på varmen og la potetene steike under lokk i 15-20 minutter.

Rist på pannen innimellom for at potetene ikke skal sette seg fast. Hell av overflødig fett og hold potetene varme i pannen til de skal serveres.

Like før servering skrus temperaturen opp igjen slik at potetene blir glovarme tvers gjennom. Ha potetene i en serveringsbolle og dryss eventuelt persille over.

Her finner du mange oppskrifter med elg

Her finner du deilige retter med vilt

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på
Dagens rett

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på

Spagettiretter er som regel enkle å tilberede, og det samtidig som smaken selvsagt er ivaretatt. Det gjelder bare å benytte gode råvarer her som i all annen mattilberedning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her