Dagens rett

Pizza med marinert matjessild

Spiser du for lite sild? Da skal du prøve denne vrien

Spiser du for lite sild? Da skal du prøve denne vrien

Matjessild er den aller fremste av alle sildedelikatesser, men også annen type sild egner seg. Bli overbevist.
Aase E. Jacobsen
06 Juli 2021 - 00:00

Matjessild er en helt spesiell myk og kompleks sildesmak all den tid den har gjennomgått en prosess hvor enzymer i bukspyttkjertelen endrer strukturen i fiskekjøttet og dermed smaken. Om det høres skummelt ut, er det slett ikke det, for vi snakker bare om en lett form for "fermentering" som gir forbløffende gode resultater. I motsetning til mye annen sild er matjes laget av den magre og unge vårsilda. Og det svenskene kaller matjessild (fra boks) kan ikke sammenlignes med ekte vare. I Norge selges den fryst i velassorterte butikker eller fiskebutikker. 

Her kan du lese mer om hvordan matjessild lages

Se alt det gode du kan lage med matjessild. 

Fersk sommersild kan også brukes, men den må fileteres før marinering. Bruk da litt mer salt i marinaden og la den ligge en time.

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Pizza med marinert matjessild

Pizza med marinert matjessild

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 °C.

Skjær sild i mindre biter.

Marinade:
Press saften av sitron. Bland sammen sitronsaft, persille, eddik, salt og pepper.

Ha silden i marinaden og la den ligge mens du lager pizzatoppingen.

Tips:
Om du ikke får tak i matjessild, kan du bruke fersk sildefilet (da må du tilsette ekstra salt), eller utvannet spekesild. 

Topping:
Finhakk hvitløk, del brokkoli i små buketter, skjær poteter i små terninger, mozzarella i skiver og cherrytomat i båter.

Ha brokkoli og potet på et stekebrett, dryss over hvitløkbitene og olivenolje, og bak i stekeovnen i 10-15 minutter.

Skru opp varmen i stekeovnen til 250 °C.

Kjevle ut pizzadeigen og dekk den med et lag mozzarella. Fordel brokkoli og poteter over, og stek pizzaen i stekeovnen i 10-15 minutter.

Ta ut pizzaen og fordel silden, cherrytomat og ruccolasalat over.

Server pizza med litt parmesan og olivenolje drysset over.

Tips:
Du kan bruke pizzabunn eller lage den selv - bruk gjerne denne oppskriften på verdens beste pizzadeig

Her kan du lese mer om hvordan matjessild lages

Se alt det gode du kan lage med matjessild. 

Her finner du over 80 pizzaoppskrifter 

Prøv denne oppskriften på pizzasaus 

Slik lager du pizzadeigen selv

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no/Foto: Studio Dreyer Hensley

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler
+
Tester
56 viner i alu-boks vurdert

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler

Utvalget av vin i alu-bokser øker stadig. Og kvaliteten med det, selv om det fortsatt er store forskjeller på de beste og de svakeste.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dobbel ærespris og 30 års jubileum for Bent Stiansen

I tillegg til jubileum har Statholdergaarden gjort seg fortjent til en Michelin-stjerne for 27. gang. Som i hvert fall er solid norgesrekord.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en lekker salat med stekt laks på toppen
Dagens rett

By på en lekker salat med stekt laks på toppen

Laks og grapefrukt er en veldig god kombinasjon og da er det vanskelig å komme unna sauvignon blanc i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her