Dagens rett

Dette blir sensommerens beste middag

Stekt kveite med kantarellstuing og blåbærsaus blir helgas absolutte høydepunkt. Her er oppskriften.

Kveite er en av de virkelig store delikatessene fra norske farvann. Stadig flere fiskedisker har kveitefilet, og ikke bare skiver, som er enklere å bruke til selskapsretter som denne.

Se flere lekre oppskrifter med kveite her

Her kan du registrere deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Stekt kveite med kantarellstuing, saltbakte poteter og blåbærsaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

600 g kveitefilet, med skinn
1 ½ ss salt
smør og olje til steking
Kantarellstuing:
10 mellomstore kantareller
2 sjalottløk, finhakket
1 ss smør
1 dl hvitvin
saft av ½ sitron
2 dl kremfløte
salt, pepper, sukker
1 ss hakket gressløk
Saltbakte poteter:
8-12 små poteter, gjerne gulløye
rikelig med havsalt
Blåbærsaus:
6 dl oksekraft
3-4 dl blåbær
salt, pepper

Tips: Det går fint med ferdigkraft. Det har kommet flere gode krafter på markedet i den senere tid (Jacobs utvalgte er bra). Du kan også bruke buljongterning og vann.

Fremgangsmåte

Start med sausen. Kok kraft og blåbær i ca. 1 time til kraften får god smak av bærene.

Sil blandingen og kok sausen inn til omtrent det halve.

Hvordan koke din egen kraft

Saltbakte poteter:
Varm stekeovnen til 180 grader.

Skrubb og tørk potetene og legg dem i et ildfast fat med salt i bunnen. Dryss salt over potetene og bak dem til de er møre, ca. 30 minutter, avhengig av størrelsen.

Børst av overflødig salt før servering.

Kantarellstuing:
Skjær soppen i mindre biter og stek dem gylne i smør sammen med løken.

Hell på vin og sitronsaft og la det koke nesten helt inn. Tilsett fløten og la stuingen småkoke til den tykner.

Smak til med salt og pepper og rør inn gressløk før servering.

Kveite:
Skrap skinnet på kveiten. Dryss kjøttsiden med salt og la den ligge i 5-10 minutter.

Skyll saltet av og tørk fisken. Skjær den i fire jevnstore stykker.

Brun fisken godt i litt olje og smør over middels høy varme på skinnsiden, ca. 5 minutter til skinnet blir sprøtt.

Snu den og stek den ca. 1 minutt på den andre siden.

Legg opp fisken med potetene, kantarellstuingen og sausen.

Her finner du flere lekre oppskrifter på kveite

Tips: Du kan godt bytte ut kantarellen med annen skogsopp.

Prøv noen av disse deilige soppskriftene

Sendt inn av

Foto: Lauritzen & Westhammer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen