Disse bløtkakene er garantert suksess

Marsipan- eller bløtkake er selvfølgelige innslag på festbordet. De beste oppskriftene som alle kan klare finner du her.

Festen blir ikke helt den samme dersom du ikke har med den store kremkaken på kakebordet.

Enten du planlegger barnefest, konfirmasjon, 17. mai eller bryllup, finner du en rekke gode forslag til søte fristelser nedenfor.

Fyll etter egen smak

Bløtkaker er flotte kaker å lage. Ikke bare kan de pyntes på de mest oppfinnsomme måter, men du kan også fylle de med det fyllet du liker aller best.

En viktig ting er å huske å dynke kakebunnen skikkelig med juice, melk eller kanskje en likør, slik at bløtkaken ikke blir tørr.

Se alle de lekre kakene i Apéritifs kokebok

Dersom du velger å ha et marsipanlokk, er det utrolig hva du kan gjøre med marsipan som dekor, enten du velger de tradisjonelle rosene, et helt barnetog, Kaptein Sabeltann eller hva fantasien måtte finne på.

Her er enda flere lekre kaker til 17. mai

Eller kanskje du vil prøve å lage din egen konfekt

Ikke bare med krem

Her har vi samlet en rekke gode kremkaker til glede og inspirasjon, men du finner selvfølgelig flere gode kakeoppskrifter på våre sider. Klikk bare på lenkene nedenfor for flere fristende kaker.

Se alt det gode du kan lage med epler, både kaker og desserter

Prøv en av disse sjokoladekakene

Minibløtkake

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 marengsbunn
½ dl kremfløte
50 g marsipan
50 g jordbær
50 g bringebær
4 blader frisk sitronmelisse

Fremgangsmåte

Ha marengsbunnen på en liten tallerken. Visp kremfløte til luftig krem. Ha kremen på marengsbunnen.

Legg en skive marsipan oppå. Lag en liten rose av to skiver marsipan og plasser den midt på toppen. Kutt noen jordbær i skiver og legg dem som vist på bildet.

Kutt resten av jordbærene i to, og legg disse og bringebær rundt kaken. Pynt til slutt med sitronmelisse.

Prøv også disse små bløtkakene

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bløtkake med sabayonnekrem

Antall porsjoner

12

Ingredienser

Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

½ dl marsalavin eller annen søt vin til dynking

Sabayonnekrem:
6 eggeplommer
1½ dl melis
2 dl marsalavin eller annen søt vin
3 dl kremfløte
2 ss mørk rom

Pynt:
3 dl kremfløte
50 g blå druer
50 g grønne druer

Fremgangsmåte

Smør en form på 24 cm diameter og sett ovnen på 160°C.

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.

Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen.

Stek kaken i ca 45 minutter, avkjøl på rist.

Fyll:
Ha eggeplommer, melis og 2 dl vin i en kjele.

Varm forsiktig opp under omrøring til kremen tykner, må ikke koke.

Avkjøl i kaldt vann.

Ha stivpisket krem i eggekremen og smak til med rom.

Del kakebunnen i tre lag, dynk med resten av vinen og fyll kaken med sabayonnekrem og druer skåret i biter.

Pynt med krem og halve druer.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marsipankake

Antall porsjoner

12

Ingredienser

Sukkerbrød: 
3 egg
2 dl sukker
1 dl varmt vann
2 dl hvetemel
1½ ts bakepulver
 
Fyll:  
3 dl kremfløte
2 ss melis
100 g f.eks blåbær og bringebær - friske bær
5 ss bringebærsyltetøy
4 dl kremfløte
 
Pynt:  
400 g marsipan
30 g friske bær
40 g kokesjokolade, smeltet over vannbad
20 blader frisk mynte

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Mot slutten av piskingen tilsettes vannet i en tynn stråle.

Sikt i hvetemel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.

Hell røren i kakeform, 24 cm i diameter, belagt med bakepapir i bunnen. Stek sukkerbrødet midt i forvarmet ovn ved 175 grader i ca 35 minutter.

Fyll:
Visp ett hus kremfløte til luftig krem. Rør forsiktig inn melis sammen med bærene.

Del sukkerbrødet i to. Dynk kaken med melk og smør syltetøy på den nederste delen. Fordel kremen med bærene på kaken. Legg på den øverste kakedelen og dynk med melk.

Visp siste del av kremfløten til en luftig krem og fordel den oppå og rundt kantene på kaken.

Pynt:
Kjevle marsipanen ut til en stor runding. Man kan kjevle marsipanen ut mellom to ark bakepapir, eller bruke litt hvetemel under kjevlingen. Hvetemelet gjør at marsipanen ikke blir så klissete.

Bruk en pensel til å børste av melet. Rundingen av marsipan skal dekke kakens overside og kanter.

Legg marsipanen på kaken, og skjær av overflødig marsipan.

Form små blomster ved hjelp av en utstikker eller en skarp kniv. Pynt hver blomst med smeltet sjokolade. Til denne kaken har vi laget ca 25 blomster.

Pynt kanten av kaken med friske bær, og fest marsipanblomstene på kaken med smeltet sjokolade. Legg på friske blader av mynte.

Se andre marsipan- og bløtkakeoppskrifter her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Romkake med jordbærlokk

Antall porsjoner

12

Ingredienser

Sukkerbrød:
5 egg
120 g sukker
100 g hvetemel
3 ss potetmel
1 ts bakepulver

Romkrem:
1 vaniljestang
4 dl helmelk
1 ½ dl kremfløte
120 g sukker
4 eggeplommer
4 ss maisennamel

3-4 dråper romessens

4 dl kremfløte

50 g marsipan
½ eggehvite
grønn konditorfarge

400 g jordbær
1 pakke jordbærgele eller ¼ pakke Piano jordbærgele

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.

Hell røren i en kakeform, 24 cm i diameter, belagt med bakepapir i bunnen. Stek sukkerbrødet midt i ovnen ved 175 grader i ca. 35 minutter.

Romkrem:
Ha 4 dl melk og halve mengden med sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene og tilsett alt i kjelen. Varm dette opp til kokepunktet under omrøring.

Rør sammen 1 dl fløte, eggeplommene, maizenna og resten av sukkeret. Hell den varme væsken oppi eggeblandingen, litt etter litt, mens du rører med en visp.

Hell blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i ca 1. minutt under omrøring. Rør godt slik at vaniljekremen ikke brenner seg. Smak til vaniljekremen med romessens. Avkjøles hurtig.

Pisk opp kremfløten og rør halvparten forsiktig inn i den kalde romkremen.

Fremgangsmåte:
Del sukkerbrødet i tre lag. Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør utover halvparten av romkremen.

Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør utover resten av romkremen. Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk.

Tilsett litt eggehvite i marsipanen, slik at den blir så løs at den kan sprøytes. Farg den med grønn konditorfarge. Sprøyt marsipanen med en stjernemunnstykke langs kanten av kaken.

Marsipankanten skal være der for å hindre geleen i å renner ned langs kanten av kaken.

Del jordbærene på langs og legg de oppå kaken.

Lag gele etter anvisning på pakken, men benytt kun halv mengde vann. Avkjøl geleen og hell den forsiktig over jordbærene idet den begynner å stivne. Eller smelt forsiktig ferdiggele over svak varme, til den blir flytende. Avkjøl litt og hell den over jordbærene.

Sprøyt til slutt ut resten av kremen i staver langs kanten av kaken, med en stjernetyll.

Flere lekre kaker finner du her

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bløtkake med eggekrem og aprikos

Antall porsjoner

12

Ingredienser

Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Eggekrem:
8 dl melk
8 eggeplommer
1 dl sukker
2 ss maisenna
1 vaniljestang
7 plater gelatin
½ dl vann

1 boks hermetiske aprikoser

3 dl kremfløte
1 ss sukker

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:
Sett ovnen på 160 grader.

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen.

Stek i smurt form, 22-24 cm. i diameter, ved 160 grader i 45 minutter.

Eggekrem:
Ha melk, eggeplommer, sukker og maisenna i en kjele. Splitt vaniljestengene og skrap ut frøene. Rør inn vaniljefrøene i melkeblandingen.

Varm opp under konstant omrøring til det begynner å ryke av melken.

Skru ned temperaturen på kokeplaten, for nå begynner blandingen å tykne til krem. Pass på at det ikke koker, og at det ikke begynner å klumpe seg. Ta kjelen av platen når kremen er passe tykk.

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Klem vannet forsiktig ut. Kok opp ½ dl vann og ta kjelen til side. Rør inn en og en plate gelatin til de er godt oppløst.

Hell gelatinen i en tynn stråle i eggekremen under omrøring. Sett eggekremen kaldt til den begynner å stivne.

Ferdigstillelse:
Del sukkerbrødet i to. Dynk bunnene med lake fra de hermetiske aprikosene.

Legg den ene bunnen på serveringsfatet. Fordel eggekremen over bunnen og legg på den andre bunnen.

Pisk kremfløten stiv sammen med sukkeret og fyll den i en sprøytepose med stjernetupp. Sprut på kremen til et fint mønster.

Legg på hermetiske aprikoser og pynt med sitronmelissetopper.

Sett kaken kjølig og la den trekke et par timer før servering.

Se andre kakeoppskrifter her

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bløtkake med gelélokk

Antall porsjoner

12

Ingredienser

Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
 
Fyll:
 1 pakke romkrem
 
3 dl kremfløte
2 dl jordbærsyltetøy
 
Pynt:
½ pakke ferdiggelé med jordbærsmak
3 dl kremfløte
1 ss sukker
2 kurv jordbær (à 400 g)

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til eggedosis.

Sikt i hvetemel og bakepulver, og bland det forsiktig inn i eggedosisen.

Hell røren i en kakeform (24 cm i diameter) belagt med bakepapir i bunnen.

Stek sukkerbrødet midt i ovnen på 175 grader i ca 35 minutter.

Romkrem:
Følg anvisningen på pakken. Romkrem fåes kjøpt i pulverform som enten skal kokes eller piskes sammen. Den kan også kjøpes ferdig til bruk. Hvis du ønsker, kan du røre inn litt krem i den ferdige romkremen.

Jordbærkrem:
Visp kremfløte til luftig krem, og vend inn jordbærsyltetøy.

Fremgangsmåte for kaken:
Del sukkerbrødet i tre lag. Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør romkremen utover kaken.

Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør på et tynt lag med jordbærsyltetøy og smør utover jordbærkremen.

Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk.

Del bærene og legg dem tett oppå kaken. Halvsmelt geléen ved svak varme. Fordel den halvsmeltede geléen over bærene og la kaken stå i kjøleskapet noen minutter, til geléen stivner helt igjen.

Visp resten av fløten med sukker til luftig krem. Ha kremen i en sprøytepose og dekk kanten rundt kaken. Sprøyt en ring kremtopper ytterst på toppen av kaken.

Flere fristende kaker finner du her

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bryllupskake

Antall porsjoner

36

Ingredienser

Sukkerbrød:
8 egg
200 g sukker
150 g hvetemel
4 ss potetmel
2 ts bakepulver

Bringebærkrem:
4 dl kremfløte
300 g bringebærsyltetøy

2. lag og toppen:
8 dl kremfløte
200 g valnøttkjerner
melk til dynking
800 g marsipan

Melisglasur (Royal icing):
1 eggehvite
¼ ts sitronsaft
4 dl melis

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til eggedosis.

Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen. Hell røren i kakeform, rektangulær ca. 32 x 22 cm, belagt med bakepapir i bunnen.

Stek sukkerbrødet midt i ovnen ved 175 grader i ca. 35 minutter.

Bringebærkrem:
Pisk kremen stiv og vend inn bringebærsyltetøy.

Slik setter du sammen kaken:
Del sukkerbrødet i tre lag. Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør på et tynt lag med bringebærsyltetøy og smør bringebærkremen utover kaken.

Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør utover halvparten av kremfløten tilsatt finhakkede valnøtter.

Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk. Resten av kremen smøres oppå og rundt kanten av kaken.

Kjevle marsipanen ut til et rektangulært lokk som er ca. 3 mm tykt og som dekker hele kaken. Legg lokket over kaken.

Pynt med marsipanroser og blader. Hjerter og småblomster laget av melisglasur.

Marsipanroser:
Farg marsipanen i den fargen du ønsker rosene.

Rull en lang pølse på ca.1 cm i diameter. Legg den på et bakepapir/bakefolie og del den opp i ca. 1 cm små biter - trill til kuler.

Trykk kulene flat og dypp en skje i olje og form et og et roseblad. Bladene skal være bladtynne i kanten og litt tykkere mot midten. Til hver rose trengs 4 - 5 blader.

Rull det første bladet (som skal danne det innerste bladet) til en rosenknopp (nesten som et kremmerhus). Den neste bladet legges rundt den første.

Slik fortsetter du blad for blad til du har fått ønsket størrelse. Når rosen er satt sammen skjæres den nederste delen bort.

Melisglasur:
Eggehvite vispes til den er blitt hvit og luftig, og tilsettes sitronsaft.

Sikt i melis, litt etter litt, under stadig visping ved middels hastighet, til massen begynner å bli luftig og fast. Visp i minimum 10 minutter. Ringene etter vispen skal ikke sige sammen når du stopper maskinen.

Glasuren oppbevares i romtemperatur med et fuktig klede over eller i en luftlett boks.

Hjerter:
Lag hjertemaler på et ark. Kopier hjertemalene slik at det blir dobbelt sett. Legg bakepapir over hjertemalene og sett bakepapiret fast med litt tape.

Ha litt melisglasur over i en sprøytepose med en rund liten tyll/tip. Åpning ca 2mm. Sprøyt de ytrelinjene på hjertene og la det tørke.

Tilsett litt sitronsaft i en liten del av melisglasuren og gjør den litt tynnere. Slik at den akkurat flyter utover når den sprøytes. Ha denne glasuren i en sprøytepose med et lite hull og fyll glasuren i hjertene.

La hjertene ligge flatt i romtemperatur til neste dag før man løsner de fra bakepapiret.

Småblomster:
Bruk fargepasta og farg melisglasuren med de fargene du ønsker. Ha litt melisglasur over i en sprøytepose med en stjernetyll (Drop Flower tyll/tip)

Hold sprøyteposen rett opp og ned i 90 graders vinkel. Hold tippen stødig mot underlaget/bakepapiret, press ut melisglasur samtidig som du vrir tippen en kvart omdreining. Slipp opp trykket mot sprøyteposen og løft tippen opp fra underlaget.

Lag en prikk med en annen farge i midten av blomsten.

Flere lekre marsipan- og bløtkaker finner du her

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Den store norske bløtkaken

Antall porsjoner

8

Ingredienser

Sukkerbrød:
6 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
 
Fyll:
1 dl blåbær, lettsukrede
1 dl bringebær, lettsukrede
4 dl kremfløte
1 ss sukker
 
Pynt:
4 dl kremfløte
1 ss sukker
5-6 dl friske eller løsfryste bringebær eller jordbær
2-3 dl friske eller løsfryste blåbær
 
Langpanneform, 25 x 35 cm
I stekeovnen: 175 ° C, ca. 30 minutter

Fremgangsmåte

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland alt med en slikkepott.

Legg bakepapir i bunnen av en langpanne på 25x35 cm, hell i røren og stek på 175 grader i ca 30 minutter. Ta ut kaken og avkjøl på rist, del den avkjølte kakebunnen i tre lag.

Fordel sukrede blåbær over det ene kakelaget. Visp fløten til fyllet med sukker til luftig krem. Fordel halvparten av kremen jevnt over bærene.

Legg på neste lag og fordel lettsukrete bringebær eller jordbær jevnt over dette. Dekk bærene med krem.

Legg på toppen, visp resten av fløten og dekk hele kaken med krem. Pynt kaken med friske eller løsfryste bær like før servering.

Her finner du flere fristende kaker

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Forsiden akkurat nå

Til toppen