Julemat

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Julegodter er noe barn i alle aldre elsker, i hvert fall hvis den er hjemmelaget.

Moro for hele familien

At det å lage konfekt er sosialt og moro for hele familien er det ingen tvil om. Morsomme marsipanfigurer, sjokoladetrukne krisebær, pent innpakkede karameller, lubne risboller eller sjokoladetrøffel. Kort sagt, her kan alle finne sin egen favoritt.

Hjemmelaget konfekt er dessuten den perfekte gave, alt du trenger er en boks, en eske, en pose eller rett og slett noen ark med cellofan. Med noen meter silkebånd eller vanlig julebånd setter du elegant prikken over i-en.

Ditt eget

Har du først begynt å lage ting fra bunnen av blir du gjerne bitt av basillen. Du kan lage ditt eget pålegg, bake kaker, legge ned sild, stappe pølser eller lage pinnekjøtt - bare for å nevne noe.

Mengder av gode oppskrifter og lure tips

Gjør som 40.000 andre, ta vare på dine beste oppskrifter i din egen kokebok .

Lykke til med konfekten!

Karameller

Ingredienser

100 g meierismør
4 ss lys sirup
4 ss sukker
4 ts kakaopulver
6 ss kokosmasse
4 dl mandelflak

Fremgangsmåte

Bland smør, sirup, sukker og kakao i en bolle egnet for mikrobølgeovn. Sett bollen i ovnen ved full effekt ca. 5 minutter. Rør i massen et par ganger i løpet av koketiden.

Ta bollen ut og rør inn kokos og mandelflak. Fyll i konfektformer av papir eller sett med teskje på bakepapir. Dette stivner fort så du må jobbe raskt.

Oppbevares tørt og kjølig.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marsipan (grunnoppskrift)

Ingredienser

500 g mandler
500 g melis
1 ts tragant (kjøpes på apotek)
ca. ½-1 eggehvite
smaksstoffer som konjakk, sherry eller likør
konditorfarge

Fremgangsmåte

Skåld mandlene og tørk dem godt - gjerne over natten eller på lav varme i ovnen i ca. 1 time.

Mal mandlene én eller to ganger i kvern eller hurtigmikser.

Mal dem nok en gang, nå sammen med melisen.

Bland inn tragant, eggehvite (begynn med en spiseskje og tilsett mer ved behov, det trengs mindre enn du tror!) og smaksstoffer og arbeid marsipanen sammen til den er glatt og henger godt sammen. Pakk marsipanen i plast og la den hvile i minst et par timer.

Tips:
Bare fantasien setter grenser når man koser seg med marsipanverksted! Er det vanskelig å forme figurer med hendene går det an å bruke små pepperkakeformer.

Slik skålder du mandler:
Hell kokende vann over mandlene. La dem ligge i 2-3 minutter og skyll dem så i kaldt vann. Klem dem ut av skallet med fingrene. La mandlene tørke noen timer eller over natten.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Risboller

Ingredienser

1 pakke delfiafett (250 g)
200 g kokesjokolade
2 egg
2 dl sukker
3 ss sterk kaffe
1 pose puffet ris

Fremgangsmåte

Smelt delfiafett og sjokolade sammen. Avkjøl.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn kaffe og delfiafett-sjokolade-blandingen. Bland så alt får en jevn og fin brunfarge.

Elt forsiktig inn puffet ris. Sett boller med skje på matpapir. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap til servering.

Julegodter for hele familien

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sjokoladekarameller

Ingredienser

50 g meierismør
3 dl kremfløte
1 ½ dl sirup
150 g sukker
1 ss vaniljesukker
3 ss kakaopulver

Fremgangsmåte

Bland alt i en vid kjele. La blandingen småkoke uten lokk ved middels varme.

Rør i massen av og til under kokingen. Den er ferdig når en dråpe som dryppes i kaldt vann kan rulles til en kule.

Hell massen utover smurt matpapir i en flat form. Skjær den i ruter når den er nesten keld. Pakk karamellene i cellofan, det gjør dem ekstra spenndende.

Karameller og knekk

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Limekarameller

Ingredienser

100 g smør
2 dl kremfløte
3 dl sukker
1 dl lys sirup
1 ts vaniljesukker
Skall av 2 lime

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en tykkbunnet, vid kasserolle. Tilsett fløte, sukker, sirup og vaniljesukker.

Kok uten lokk, rør av og til røren består kuletesten (hell noen dråper av røren i iskaldt vann og rull til en seig og ganske fast kule).

Det tar ca 15 min i en vid kasserolle eller ca 30 min i en kasserolle med mindre bunn.

Rør inn det revne limeskallet. Hell røren på et bakepapir eller oljet bakebrett. Avkjøl litt før du skjærer eller klipper i biter. Oppbevares kaldt.

Julegodter for store og små

Tips: Skall fra en sitron i stedet for to lime er også godt.

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Knekk med kokos

Ingredienser

2 dl kremfløte
2 dl sukker
2 dl lys sirup
1 ss meierismør
2-3 ss kokosmasse

Fremgangsmåte

Bland fløte, sukker og sirup i en vid kjele. La blandingen koke uten lokk på svak varme ca. 1 time. Rør i blandingen under kokingen.

Hell noen dråper knekk i en skål med kaldt vann. Hvis det går lett å forme en slett kule, er knekken klar.

Ha i smør og kokosmasse og hell knekken i konfektskåler og la den stivne.

Julegodter for store og små

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Konfektbiter med marsipan

Ingredienser

3 eggeplommer
60 g sukker
120 g revne hasselnøtter
revet skall av ½ økologisk appelsin
1 pk kjeks med sjokoladeglasur
Grønn marsipan
Kandiserte fioler

Fremgangsmåte

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Tilsett hasselnøtter og revet appelsinskall.

Del kjeksen i passe biter og legg fyllet mellom to kjeksbiter. Pynt med remser av grønn marsipan og kandiserte fioler eller dekk hele kaken med marsipan.

Flere søte munnfuller

Tips: Bruk kun det gule på appelsinskallet, det hvite smaker bittert. Husk å vaske appelsinen før du river skallet.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Punsjeboller

Antall porsjoner

20 stk

Ingredienser

100 g kokesjokolade
2 ss mørk rom eller sterk kaffe + romdråper
25 g smør
1 eggeplomme
100 g mandler
100 g kakesmuler
50 g sjokoladestrøssel

Fremgangsmåte

Smelt sjokolade i rom og rør inn smør og eggeplomme.

Ha i malte mandler og kakesmuler. Bland alt godt sammen.

Form deigen til kuler og trill dem i sjokoladepynten. Sett punsjebollene kaldt.

Godterier for hele familien

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sjokoladetrøffel

Antall porsjoner

20 stk

Ingredienser

200 g mørk sjokolade
1 ½ dl kremfløte
100 g melis
5 ss kaffe
5 ss kakaopulver

Fremgangsmåte

Sjokoladen hakkes fint og legges i en skål sammen med melis.
 
Kok opp kremfløten i en kjele, og hell fløten over sjokoladen. Den skal helles forsiktig ned i midten mens det røres i små bevegelser i midten. For raske bevegelser vil avkjøle sjokoladen, og røren vil klumpe seg.
 
Tilsett kaffe, eller annen smak etter ønske, og bland alt forsiktig sammen.
 
Avkjøl røren i kjøleskapet. Etter noen timer kan massen formes til små kuler, og disse kan overtrekkes med sjokolade og/eller trilles i kakaopulver. Disse er også rullet som små stenger og trillet i mandel.
 
Oppbevar og server dem kjølige.

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen