Mat
Hva med å prøve whisky til suppen

Hva med å prøve whisky til suppen

Mulligatawny-suppe er en klassiker fra det indo-britiske kjøkken og nærmest udødeliggjort av en viss grevinne og hennes hovmester.
Aase E. Jacobsen
23 Januar 2015 - 11:30

Allerede navnet avslører at mulligatawny-suppe ikke er et produkt av de britiske øyer. Og smaken gjør det definitivt, for selv om suppen ikke på noen måte er brennende sterk, har den et godt pepperbitt og en umiskjennelig smak av karri.

Navnet er en avledning av det tamilske ordet for "kraft med chili". Denne suppen som vi nordmenn helst forbinder med juleklassikeren "Grevinnen og hovmesteren", er nemlig importert fra India som jo var en del av det britiske imperiet i et knapt århundre.

Har du lyst å lære mer om indisk matlaging? Meld deg på ett av våre kurs

Selv om det tradisjonelle britiske kjøkken sjelden bringer frem de store ovasjonene, har karri helt siden koloniseringen av India hatt en sentral posisjon i ikke bare britenes men også de andre Commonwealth-medlemmenes krydderhyller.

Øl som renser

Selv om grevinnen nyter denne suppen som forrett, fungerer den utmerket som en hovedrett siden grønnsakene, risen, og kyllingkjøttet gjør den fyldig. I god tradisjon velger vi en sherry til.

Og hvis du er vant til å forbinde sherry med en brun og søt hetvin, har du ikke prøvd manzanilla som er den beste sherrytypen til denne suppen. Lys gul og fruktig med tydelig innslag av epler, helt uten snev av oksiderte toner fra lang fatlagring men med det karakteristiske florpreget som kan påminne om brøddeig og nøtter, det er beskrivelsen av en manzanilla.

Og Alegria Manzanilla (10340)fyller den godt. Denne manzanillaen er dessuten ganske rund og bløt og stikker ikke ut i noen retninger i møtet med suppen men tar det lette chilibittet med bravur.

Ikke så ulik i aromaene er det belgiske hveteølet Hoegaarden White Beer (34036)(33 cl). Det litt grumsete utseendet i kombinasjon med en smak som du må venne deg til, gjør at mange vegrer seg overfor dette ølet.

Men sammen med den rette maten løftes ølets iboende fruktighet og aromarikdom flott frem og det delikate humlepreget i samarbeid med det fine skummet renser godt opp etter krydder- og kokosmelkaromaene.

Fortryllende

I god indo-britisk tradisjon som stammer fra de britiske okkupantenes klubber i India, kan du servere whisky til suppen. I fravær av vintradisjoner både lokalt og i den britiske 1800-tallskulturen, ble whisky brukt som alternativ. Men da med litt vann i for å bringe frem flere aromaer og for å mykne den litt.

Til den krydrete suppen må vi imidlertid velge vår whisky med omhu. Den må være fruktig og med et svært dempet røykpreg. The Arran 10 Years Old (10232)(for helflaske) viser seg å stortrives sammen med suppen. Siden den holder 46 prosent, bør du tilsette ca 1 del vann for 2 deler whisky, når du nyter den til mat.

Hvis alt dette blir for sært for deg og dine, kan du godt velge en vanlig hvitvin, men da må du passe på at den har nok sødme og fruktighet til å kunne følge smakene i suppen. Vi trenger en aromatisk vin og noe av det mest aromatiske du kan komme borti, er viner av druen gewürztraminer.

Viña Esmeralda 2014 (835)fra velkjente Torres har bare en liten andel av denne druen men har likevel de typiske blomsteraktige og tropiske fruktaromaene. Sammen med suppen gjør den en helt grei jobb. 

Mer kraft og raffinement er det i Trimbach Gewurztraminer 2012 (7893)som er aldeles fortryllende til.
 

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Mulligatawny

Mulligatawny

Fremgangsmåte

Del kyllingen/høna i fire deler og skjær bort synlig fett. Hvis innmaten følger med, tar du vare på den.

Varm en stekepanne og rist krydderene under stadig omrøring. Hell ut av pannen. Varm 2 ss smør i den samme pannen og brun kyllingen/høna på begge sider og sett til side.

Hell av mesteparten av stekefettet og fres hvitløk, løk, selleri og gulrot i den samme pannen til det er blankt.

Tilsett krydderblanding, kylling/hønsedelene og vann/buljong. La småkoke i 30 minutter. Ta opp kylling/hønsedelene og sett til lett avkjøling. Tilsett ris og kok videre I 15 minutter. Fjern eventuelt overflødig fett.

I mellomtiden løsner du kylling- eller hønsekjøttet fra skroget og skinnet og skjærer det opp i pene biter. Tilsett kjøtt samt eplebiter, yoghurt og kokosmelk i kraften. La trekke videre i 10 minutter. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Dryss over persille og mandelspon før servering. Nytes sammen med godt brød, gjerne naan.

Hønsekraften:
Del høna i fire. Fjern synlig fett. Legg i en gryte med grønnsakene. Hell på vannet og kok opp. Skum av. Tilsett laurbærblad og krydder.

Skru ned varmen og la småkoke i 1 ½ time. Sil kraften ved å legge en ren kjøkkenhåndduk i et dørslag.

Her finner du mange flere deilige supper

Mange asiatiske supper du bør prøve

9 lettlagete supper å ta med på tur

 Slik lager du kraft selv

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Skottland
    Skottland
    Volum: 0.70 l Pris: 749.90 kr Bestillingsutvalget
    89 POENG
  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 299.90 kr Bestillingsutvalget
    87 POENG
  • Spania
    Spania
    Volum: 0.38 l Pris: 149.90 kr Bestillingsutvalget
    86 POENG
  • Belgia
    Belgia
    Volum: 0.33 l Pris: 46.80 kr Bestillingsutvalget
    86 POENG
  • Spania
    Spania
    Volum: 0.75 l Pris: 124.90 kr Bestillingsutvalget
    78 POENG
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tortillaene kan fint fylles med fisk - det smaker knallgodt når de stekes på denne måten
Dagens rett

Tortillaene kan fint fylles med fisk - det smaker knallgodt når de stekes på denne måten

Tortillaene kan fint fylles med fisk - det smaker knallgodt når de stekes på denne måten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her