Dagens rett

Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips

Så smaksrik og fristende kan en vegetarmiddag bli
Foto: (Brodogkorn.no)

Så smaksrik og fristende kan en vegetarmiddag bli

Du kommer garantert ikke til å savne noe.
23 Mars 2022 - 01:00

Byggryn er en super kilde til gode smaker, ikke rart at korntypen er utgangspunkt for så vel øl som whisky. På kjøkkenet er bruksområdene enda flere. Og så er bygg en ekstra sunn kornsort. 

Se alle oppskriftene med byggryn

Disse byggrynskakene kan danne basis for mange andre retter, de kan varieres smaksmessig. Tipsene finner du i oppskriften nedenfor.  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips

Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips

Fremgangsmåte

  1. Byggrynskaker:
    Ha byggryn i en kjele og hell på grønnsaksbuljong. Kok opp, senk varmen og sett på lokk. La grynene koke i 30-40 minutter, eller til de er helt møre og har absorbert det meste av buljongen. Er det væske igjen, hell grynene i en sil og la dem renne av seg.
  2. Skrell løk, gulrot og hvitløk og del dem i biter. Ha bitene i en hurtigmikser og kjør dem til mos. Tilsett kokte byggryn, chilipulver, spisskummen, salt og pepper, og kjør alt til en fin masse.
  3. Tilsett hvetemel til du har en blanding som holder fasongen når du former den. For mye hvetemel kan gjøre byggrynskakene litt tunge.
  4. Ha litt olje i den ene hånden og bruk en skje som du dypper i kaldt vann for å forme 8 store eller 10 litt mindre boller av blandingen.
  5. Varm en stekepanne med olje og legg i bollene med god avstand. Bruk en stekespade og klem forsiktig ut bollene til ca. 1 ½ cm tykke kaker. Stek byggrynskakene i 5-7 minutter, til de har fått en gyllen skorpe. Snu dem forsiktig og stek ferdig på den andre siden. La dem renne av seg på litt tørkepapir.
  6. Rødbetpuré:
    Bruk forkokte rødbeter eller kok rå rødbeter med skallet på i lettsaltet vann i ca. 1 time, eller til du kan stikke en spiss kniv gjennom dem. Hell av kokevannet og skrell dem. Det er enklest når de er varme. Tørk dem godt slik at det ikke kommer med for mye væske i puréen.
  7. Finhakk løk og hvitløk, og fres i litt olje til den er myk og blank.
  8. Del rødbeter i biter og ha dem i en hurtigmikser sammen med løk og hvitløk. Kjør alt til det er en fin mos. Visp inn vegansk smør og smak til med salt, pepper og sitron.
  9. Server byggrynskakene med rødbetpuré og grønnsakschips.

Tips:
Om du bruker blandingen byggrynskakene er laget av, som en basisoppskrift, kan du også variere smaken på mange ulike måter ved å bytte ut både krydder og grønnsaker. Prøv å bruke litt revet rå rødbete istedenfor gulrot, eller tilsett litt gurkemeie og malt koriander sammen med de andre krydderne. Eller prøv en variant med friske urter og hakket vårløk.

Tips:
Du kan også variere størrelse og fasong på kakene. Hva med å lage store burgere, eller små, søte boller til pasta?

Grønnsakschips lager du enkelt selv

Se alle oppskriftene med byggryn

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Brodogkorn.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her