Sauvignon i særklasse

Pouilly-fumé koster mer enn sancerre. Det er ikke alltid den er verd de ekstra kronene. Bortsett fra i dette tilfellet.
Aase E. Jacobsen
14 August 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pascal Jolivet er en magiker med sauvignon blanc-druen. Han er kanskje mest kjent for sin sancerre, men hans Jolivet Pouilly-Fumé 2007 (6205) holder minst like høy kvalitet. Og i 2007 er den faktisk å foretrekke fremfor sancerre'n. I hvert fall i øyeblikket.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Funn til matbordet
For 2007's store fasthet gjør Jolivet Sancerre 2010 (45118) smal slank og syreskarp, men likevel svært lovende vin med en kjølig eleganse. I 2006 hadde den i tillegg en kraft som plasserte den i en særklasse. Topp til sjømat med smørsaus. Og selvsagt chèvre.

Den vil imidlertid aldri bli så rik i mineralpreget som pouilly-fumé'en som allerede har løftet noe på sløret. Men det som gjør denne til slikt et funn for matbordet er den usedvanlig deilige og saftige fruktkarakteren. Kongekrabberettene dine kommer til å stortrives i selskap med denne vinen.

Kalkjordsmonnet
Forskjellen på de to vintypene er naturlig nok geografisk selv om avstanden er liten. Elven Loire skiller de to, og på den vestlige siden ligger Sancerre med sine 2600 hektar. Landsbyen Bué regnes som den beste, i hvert fall er kalkinnholdet i jordsmonnet svært høyt akkurat her. Dette er viktigste ingrediens i Jolivets utgave, men også vinmarker fra de høyestliggende (400 m.o.h.) områdene i vest med leir- og kalkjord samt ingrediensen silexjordsmonnet i øst som gir det karakteristiske røykpreget.

Jolivets vinmarker i Pouilly-Fumé ligger i landsbyene Les Loges, St. Andelain og Tracy. Førstnevnte er viktigst med sitt høye kalkinnhold i jordsmonnet. Så kommer St. Andelain med leire og kiselholdig jord samt Tracy med sand over kalk. For begge vinstilene kjører Jolivet en veldig naturlig linje med kun bruk av naturgjær, ekstra lang gjæringstid og modning på bunnfallet. Dette forklarer både kompleksiteten og raffinementet i vinene.

Velg med omhu
Årsaken til at pouilly-fumé er dyrere enn sancerre, er todelt. For det første er arealet og dermed produksjonen mye mindre (totalt 1000 hektar), og for det andre opplevde pouilly-fumé en hype fra slutten av 70-tallet og utover. Nærheten til Paris-markedet som siden midten av forrige århundre da sauvignon blanc inntok områdets vinmarker, har vært veldig viktig for vinstilens renommé. Pouilly-fumé'ens ekstra høye status hos franske restauranter gjør at forholdet har holdt seg selv om det slett ikke alltid er fornuftig.

Pouilly-fumé oppleves riktignok som mer mineralsk og intens enn sancerre, og har ord på seg for å kunne lagres lengre. På samme måte som sancerre er en lite homogen vintype, er heller ikke all pouilly-fumé like intenst mineralsk som man kunne forvente. Derfor gjelder det å velge disse vinene med omhu. Jolivet er altså en av de som ikke skuffer, verken på kort sikt eller om du skulle velge å legge noe flasker i kjelleren.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her