Solskinn i skoleferien

Skolebrød, solskinnsboller eller solboller - med eller uten melisglasur og kokos. Kjært barn har mange navn og finnes i et utall varianter.

Selvgjort er velgjort, og skolebrød med hjemmelaget vaniljekrem i midten er selvfølgelig å foretrekke. Det er heller ikke så vanskelig som du kanskje tror.

Hvis du likevel ikke våger deg på eggekremen eller tiden ikke strekker til går det an å kjøpe den ferdig.

Saftige boller og herlige bakverk

Mange mener det melisglasuren og kokosen som skiller skolebrød fra solskinnsboller, men her strides de lærde.

Vi gjør det enkelt, vi sier smak og behag og overlater til deg å bestemme. Hvis du velger glasur kan du jo prøve en ny vri, litt revet sitron- eller appelsinskall hever smaken.

Hver torsdag serverer vi deg ukens kake , Apéritifs rykende ferske spalte.

Skolebrød

Antall porsjoner

12-14 stk

Ingredienser

3½ dl melk
50 g gjær
100 g meierismør
1 dl sukker
½ ts kardemomme
ca. 1 liter hvetemel
melis, romessens, kokos
Eggekrem:
1 vaniljestang eller ½-1 ts vaniljesukker
4 dl melk
6 eggeplommer
½ dl sukker
1 ss maisenna
1-2 dl stivpisket kremfløte

Fremgangsmåte

Varm melken til ca. 37 grader (håndtemperatur). Løs opp gjæren i melken og tilsett smeltet smør som du har latt avkjøle noe.

Tilsett sukker og kardemomme, sikt i mel og arbeid sammen til passe deig.

Dekk deigen med et håndkle og la deigen heve til nesten dobbel størrelse på et lunt sted.

Del deigen i to og trill den ut til to pølser som du igjen deler i 6-7 like deler.

Trill glatte boller og trykk dem litt ned på midten. Sett bollene på bakepapir på et bakebrett og dekk de til. La bollene heve til de er lette og fine.

Legg rikelig med eggekrem (se under) på hver bolle. Stek bollene ved 225 grader i 10-12 minutter.

Ta bollene ut av ovnen og la de avkjøle på rist. Smør de avkjølte skolebrødene med melisglasur tilsatt et par dråper romessens og dypp dem i en skål med kokos

Eggekrem:
Del vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna.

Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Pass på å ta kjelen av varmen med en gang det begynner å tykne så den ikke koker.

Avkjøl eggekremen ved å sette kjelen i kaldt vann, rør av og til. Bland inn stivpisket krem.

Andre boller

Sendt inn av

Foto: Espen Grønli

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen