Dagens rett
By på en vegetarrett som smaker av sol i julestria
Foto: (Tatiana Volgutova)

By på en vegetarrett som smaker av sol i julestria

Vi trenger alle en liten timeout i den hektiske og kalde førjulstida, Denne retten er perfekt.
06 Desember 2023 - 01:00

Socca er en gammel gatemat-tradisjon fra Nice i Provence. Opprinnelig mat for fattige, siden den lages av veldig rimelige lokale ingredienser som kikertmel, vann, olivenolje, salt og pepper. Normalt inngår ikke eggehvite som i denne oppskriften, den kan derfor utelates. Og heller ingen topping. Det er kikertmelet som sikrer smaken og metthetsfølelsen. 

I dag spises den som snack og gjerne med et glass rosevin. Så enkelt skaper du sydenstemning i desember.

Se våre andre oppskrifter med en smak av Provence

Socca - kikertpannekaker med bakte tomater

Socca - kikertpannekaker med bakte tomater

Fremgangsmåte

  1. Ovnsbakte tomater:
  2. Del tomater i to og legg dem med skinnsiden ned på en bakeplate.
  3. Dryss salt og pepper, finhakkede urter og drypp over olivenolje.
  4. Stek ved 150 grader i 30 minutter.
  5. Socca-røre:
  6. Visp sammen kikertmel, vann, olivenolje, salt og pepper i en bolle.
  7. Bland godt for å få ut klumpene.
  8. Pisk så eggehviten i en annen bolle til den danner myke topper.
  9. Vend eggehviten inn i røren.
  10. Kle et stekebrett med bakepapir.
  11. Stek en eller flere pannekaker i olje i varm stekepanne på én side.
  12. Når pannekaken begynner å tørke på overflaten, er den klar. 
  13. Overfør til stekebrettet.
  14. Fortsett til du har brukt opp røren
  15. Etterstek ved 240 grader i 2-3 minutter.
  16. Legg på tomatene og stek ytterligere 2 minutter.
  17. Server med et dryss av friske urter eller bladsalat. Spekeskinke og myk ost (mozzarella eller feta)  smaker veldig godt ved siden av.

Tips: Eggehviten gir en ekstra luftig socca, men kan droppes. Du kan også bruke takke om du har det. Eller også en vedfyrt steinovn som er det vanligste blant socca-bakere i Nice.

Vi byr på veldig mange spennede vegetarretter

Vi byr på mange andre oppskrifter med pannekaker

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her