Fristende hjerneføde

Studentkokeboka gjør det fristende å være student, også når det kommer til maten.

Det er ingen grunn til å leve på nudler med ketchup selv om studentkontoen nærmer seg null.

Ikke mas

Det er mantraet i Studentkokeboka av Are Brean og Sverre Aurstad. Men vel så mye at skal du gjøre det bra her i livet, må du få i deg riktig kost.

For unge kan dette oppleves som mas, og det går som oftest ikke hjem. Men gjennom Breans tekster og Aurstads bilder lar selv den mest innbitte forsvarer av lettvinte løsninger seg overbevise.

Spis deg til resultater

Brean som er nevrolog og overlege ved Oslo universitetssykehus, sier dette til ABC Nyheter:
– For å gjøre det bra på eksamen må du lese. Men maten påvirker konsentrasjonen og hvor godt det vi leser, sitter. Så du kan spise deg til et bedre eksamensresultat. Han legger til: - Rotter som gikk på såkalt hamburgersjappediett, en diett med mye mettet fett og sukker, fikk dårligere læringsevne etter bare tre uker.

Skremmende, ja, men når alternativet er så fristende som i denne flotte lille og riktig prisete kokeboka, er det ingen grunn til bekymring.

Til studentpris

Dette mener juryen om kokeboka:

Are Brean og Sverre Aurstad, Studentkokeboka
En kokebok som tar ungdom i utdanningssituasjon på alvor, med oppskrifter og tips som hjelper deg å lage ukomplisert, god og næringsrik mat. Prisbevissthet og råvarekunnskap forenes i fine og lettfattelige fremstillinger. Et skritt på veien til beherskelse av kokekunst og matvett, og til forståelsen av det gode måltidets betydning for både ytelsesevne og humør. "Studentpris" kroner 249.

Dette er de øvrige finalistene i Beste Norske Kokebok 2013

Om Studentkokeboka går seirende ut av kåringen, avsløres den 9. desember på Det Norske Teatret.

Chili con carne

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

300-400 gram kjøttdeig
Matolje til steking
1 stor løk, finhakket
3 hvitløksfedd
Finhakket rød chili, så mye du tør
1 boks hermetiske tomater
1-2 bokser hermetiske bønner (både røde, hvite og brune går bra. Du må helle av laken og skylle godt for å bli kvitte boksesmaken)
1-2 røde paprika, grovhakkede
1 ts malt spiskummen
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Brun kjøttdeigen over høy varme i litt olje i en panne til den har fått en fin stekeflate før du snur den. Det kan være lurt å brune kjøttdeigen i to omganger.

Knus kjøttdeigen til finkornet med en sleiv eller gaffel under stekingen.  Ha i finhakket løk og chili de siste minuttene og surr til løken er blank før du har i presset hvitløk.

Tilsett tomatboksen og la det bli gjenomvarmt.

Bland inn bønner, paprika og spisskummen. La det koke noen minutter. Smak til med salt og pepper.

Tips: En rimelig vegetarvariant er å utelate kjøttet helt. Det krever at du øker mengden bønner.

For å gjøre en kjøttfri variant med tiltalende, er det lurt å grovhakke løken for å få litt tyggemotstand og bruke flere ulike typer bønner. 

Oppskriften er hentet fra Studentkokeboka, finalist i Beste Norske Kokebok 2013, signert Are Brean/Sverre Aurstad .

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen