Mat
Her kan du lese chiliens historie
Foto: (jmillard37)

Her kan du lese chiliens historie

Første gang chili nevnes i historien er i forbindelse med en 8000 år gammel grav i Peru. Gammelt nytt, med andre ord.
26 Januar 2017 - 10:58

Inkafolket skal ha vært de første chilidyrkerne. Men formodentlig har indianerne i resten av Latinamerika, Mexico, Karibia og Sentralamerika brukt frukten betydlig lengre enn som så.

At chili fikk navnet pepper i Europa bygger på ønsketekning. Christoffer Columbus trodde att han hadde funnet planten svartpepper da han i 1492 "oppdaget" Vestindia. Svartpepper var på den tiden et meget ettertraktet og vanskelig tilgjengelig krydder i Europa.

I alt 120 typer
Svartpepper er imidlertid en helt annen vekst og har ingenting med chili å gjøre. I sin entusiasme tok i alle fall Columbus med seg chili til Europa hvor den er blitt dyrket siden den gang. Derfra brakte andre oppdagelsesreisende chili med seg til Asia hvor den i dag er en helt uunnværlig ingrediens i så godt som all matlaging.

Det aller største forbruket finner vi i Mexico som er blitt det reneste Mekka for chilidyrkere og -elskere. En meksikansk dagligvarebutikk med respekt for seg selv har gjerne en fem meter lang kjøledisk med omlag 50 forskjellige chilisorter. Totalt finnes det 120 ulike typer chili i Mexico hvor den brukes i alle typer retter, i sjokolade, i tequila samt i andre brennevinssorter. Utenom Mexico er USA, Kina, Tyrkia og India store produsenter av chili.

Rene medisinen
Chilien kom til Skandinavia med munker som tok med seg ulike frukter på sin epligrimsreiser. Chili ble derfor dyrket i klostergårdene her nord, men ble trolig mest brukt som legemiddel.

Chiliambassadører hevder gjerne at fruktene ikke bare smaker godt men at de også har stor nytteverdi. De innholder ikke noe kolestorol og har høye verdier av A- og C-vitaminer. De er gunstige overfor hjerte- og karsykdommer og hjelper til med fordøyelsen.

Fem botaniske greiner
• Capsicum baccatum : Finnes mest i Latinamerika og Sentralamerika. Samlingsnavnet for disse  sortene er Aji, og de er milde til middels sterke.

• Capsicum frutescens : En samling av små frukter som inkluderer blant andre tabasco og den malagueta.

• Capsicum chinense : Denne chilien har ingenting med Kina å gjøre, navnet til tross. I denne gruppen finner vi de aller sterkeste typene som Habanero i en rekke ulike farger og størrelser.

• Capsicum annuum : Denne kalles ofte spansk pepper. Noen av sortene heter Jalapeno, New Mexican og Hot Wax. I denne kategorien finner vi også vanlig grønn paprika.

• Capsicum pubescens : Den kalles også Rocoto eller Locoto i Latinamerika og Manzano eller Canarios i Mexico. Manzano betyr eple på spansk og det er formen på chilien som har gitt den navnet. Det som framfor alt skiller denne chilien fra de andre er at den tåler frost og derfor dyrkes i høyden.

Fra 4000-1.001.000
En vanlig misforståelse når det gjelder chili er at typer som Jalapeno eller Serrano er grønne frukter. Det finnes ingen chilis, eller for den saks skyld paprikaer, som ikke blir gule eller røde om de får modne helt.

Chiliens styrke måles i Scoville-grader som angir mengden capsiaicin, stoffet som gjør at chili er sterk. Bhut Jolokia er verdens sterkeste chili med  1.001.304 grader på Scoville-skalaen, mens vanlige typer som Serrano og Jalapeno holder seg rundt 4000 til 50.000 Scoville-grader. Det sier litt om spennvidden og behovet for å differensiere bruken av chili.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her