Herlig i boks

Få boksviner kan konkurrere med denne i karakter og saftighet.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Så kommer Tami' Nero d'Avola Frappato 2010 (94559) fra en som jobber svært så kvalitets- og målrettet i vinmarker og kjeller, nemlig Arianna Occhipinti.

30-åringen er en energibunt av de sjeldne som også evner å overføre denne energien over i sine produkter. Alt den damen tar i blir til gull. Så også noe så beskjedent som en boksvin. Mens Ariannas egne druer fra 5 hektar (biodynamisk dyrket) reserveres til hennes supre portefølje av flaskevin, er boksen resultat av et samarbeid med vennen Salvatore som har vesentlig mer å ta av. Det felles prosjektet kalles TAMI’ og omfatter også en butikk i Ortigia (Siracusa) hvor de selger naturvin, lokalmat, bøker og utvalgte håndverksprodukter.

Salvatore jobber selvsagt etter samme prinsipper som Arianna – ellers ville hun neppe satt sitt navn på vinen – det vil si så naturlig som mulig. Druene er håndplukket. Gjæringen finner sted i tank ved hjelp av naturgjær, og filtreringen er meget forsiktig. Det er også svovelbruken. Derfor smaker også denne boksen så mye mer og er så mye mer harmonisk enn det meste annet i dette formatet.

Men aller helst vil jeg anbefale hennes øvrige viner som byr på ekstra stort raffinement. Og spesielt når den lokale druen frappato får spille hovedrollen. Den byr på en fortryllende bringebæraktig friskhet og saftighet samtidig som den lar det sterke jordsmonnet skinne gjennom. Som i Occhipinti Il Frappato 2011 (48935) .

Avstanden til Etna er ikke stor, men her er det særlig kalkholdig leire og grus som dominerer. Med seg i blandingen som kvalifiserer for DOCG Cerasuola di Vittoria har frappato den mer utbredte nero d’avola som bidrar med kraft og fylde. Hun lager også en endruevin, Occhipinti Siccagno Nero d'Avola 2008 (48934) , som demonstrerer veldig godt druens egenskaper.

Ariannas første vin med denne betegnelsen er Grotte Alte Cerasuolo di Vittoria Clasico 2006 (94249) som kun er tilgjengelig i spesialbestilling. 

Hennes andre blandingsvin SP 68 Nero d'Avola Frappatto 2013 (58732) bærer fortsatt IGT-benevnelsen og er en form for deklassifisert DOCG. En vin å bli lykkelig av.

Evnen til å uttrykke de lokale forholdene så godt gjennom sine viner, har hun blant annet lært av onkelen, Giusto Occhipinti, mannen bak COS, en annen stjerneprodusent i området.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Tami' Nero d'Avola Frappato 2010

Produsent:
Tami'
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
3.000l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
389,90 kr
Varenummer:
9455901
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Occhipinti Il Frappato 2014

Produsent:
Arianna Occhipinti
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
4893501
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Occhipinti Siccagno Nero d'Avola 2013

Produsent:
Arianna Aocchipinti
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
289,90 kr
Varenummer:
4893401
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Occhipinti SP 68 Nero d'Avola e Frappato 2015

Produsent:
Arianna Occhipinti
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
5873201
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Occhipinti Grotte Alte 2012

Produsent:
Arianna Occhipinti
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
409,90 kr
Varenummer:
9424901
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen