Drikke
Herlig i boks

Herlig i boks

Få boksviner kan konkurrere med denne i karakter og saftighet.
Aase E. Jacobsen
01 Februar 2012 - 03:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Så kommer Tami' Nero d'Avola Frappato 2010 (94559) fra en som jobber svært så kvalitets- og målrettet i vinmarker og kjeller, nemlig Arianna Occhipinti.

30-åringen er en energibunt av de sjeldne som også evner å overføre denne energien over i sine produkter. Alt den damen tar i blir til gull. Så også noe så beskjedent som en boksvin. Mens Ariannas egne druer fra 5 hektar (biodynamisk dyrket) reserveres til hennes supre portefølje av flaskevin, er boksen resultat av et samarbeid med vennen Salvatore som har vesentlig mer å ta av. Det felles prosjektet kalles TAMI’ og omfatter også en butikk i Ortigia (Siracusa) hvor de selger naturvin, lokalmat, bøker og utvalgte håndverksprodukter.

Salvatore jobber selvsagt etter samme prinsipper som Arianna – ellers ville hun neppe satt sitt navn på vinen – det vil si så naturlig som mulig. Druene er håndplukket. Gjæringen finner sted i tank ved hjelp av naturgjær, og filtreringen er meget forsiktig. Det er også svovelbruken. Derfor smaker også denne boksen så mye mer og er så mye mer harmonisk enn det meste annet i dette formatet.

Men aller helst vil jeg anbefale hennes øvrige viner som byr på ekstra stort raffinement. Og spesielt når den lokale druen frappato får spille hovedrollen. Den byr på en fortryllende bringebæraktig friskhet og saftighet samtidig som den lar det sterke jordsmonnet skinne gjennom. Som i Occhipinti Il Frappato 2011 (48935).

Avstanden til Etna er ikke stor, men her er det særlig kalkholdig leire og grus som dominerer. Med seg i blandingen som kvalifiserer for DOCG Cerasuola di Vittoria har frappato den mer utbredte nero d’avola som bidrar med kraft og fylde. Hun lager også en endruevin, Occhipinti Siccagno Nero d'Avola 2008 (48934), som demonstrerer veldig godt druens egenskaper.

Ariannas første vin med denne betegnelsen er Grotte Alte Cerasuolo di Vittoria Clasico 2006 (94249) som kun er tilgjengelig i spesialbestilling. 

Hennes andre blandingsvin SP 68 Nero d'Avola Frappatto 2013 (58732) bærer fortsatt IGT-benevnelsen og er en form for deklassifisert DOCG. En vin å bli lykkelig av.

Evnen til å uttrykke de lokale forholdene så godt gjennom sine viner, har hun blant annet lært av onkelen, Giusto Occhipinti, mannen bak COS, en annen stjerneprodusent i området.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne festkaken lager du på et blunk
Ukens kake

Denne festkaken lager du på et blunk

Noen ganger kommer festen litt brått på. Da skal du prøve denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her