Dagens rett

Med dette på menyen blir det fest

I denne oppskriften får den lekre kveita følge av smaksrike rotgrønnsaker og god vi i glasset.

Vi har verdens beste fisk og skalldyr her til lands, og kveite er en av de virkelig store delikatessene som heldigvis er lett å få tak i som ferskvare. Holdbar er den også.

Se flere deilige retter med kveite her

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Kveite med hasselbackpoteter og rødbetesaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 10 minutter

Ingredienser

720 gram benfri kveite
8% saltlake
 
Rødbetesaus:
1 rødbete
2 dl hvitvin
5 dl fiskekraft
4 ss maisenna
250 gram usaltet smør, i terninger
limesaft
salt og pepper
 
Vaniljeglasert gulrot og nepe:
2 gulrøtter
1 liten nepe
120 gram smør
40 gram sukker
saft av 1 sitron
Frøene av 1 vaniljestang
 
Hasselbackpoteter:
4 poteter, gjerne gulløye med skall
100 gram smeltet smør
kvernet pepper
maldonsalt

Fremgangsmåte

Kveiten:
Lag saltlake ved å koke opp en liter kaldt vann med 80 gram salt.

Skjær kveitefileten opp i fire like stykker og legg kveitestykkene i laken. Skru ned varmen og la fisken trekke i 8-12 minutter. Pass på at vannet ikke koker, da blir fisken tørr.

Rødbetesaus:
Finhakk rødbeten og fres den kjapt i litt olje. Tilsett hvitvin og kok ned til det halve. Det tar 10-15 minutter.

Tilsett fiskekraft, og kok til rødbetene er møre (ca 5 minutter).

Jevn sausen med maisenna, og tilsett smør litt etter litt under omrøring. Sausen skal ikke koke etter at smøret er tilsatt. Smak til med salt, pepper og limesaft.

Vaniljeglasert gulrot og nepe:
Rens grønnsakene og skjær dem i staver.

Bland smør, sukker, sitronsaft og vaniljefrø i en kjele. Kok opp og tilsett gulrøttene. La det koke litt før nepene tilsettes.

Kok inn til grønnsakene er møre og smak til med salt og pepper.

Hasselbackpoteter:
Sett ovnen på 180 grader.

Skjær potetene i tynne skiver, uten å skjære helt gjennom slik at potetene fortsatt henger sammen i bunnen. Legg potetene på et smurt brett og pensle dem med smeltet smør.

Stek poteter på 180 grader i 30-40 minutter, og husk å pensle med smør hvert tiende minutt. Når potetene er ferdige kan de saltes og pepres.

 
Tips: Kveita kan også lages i dampovn. Legg da kveitestykkene i 10 minutter i en kald saltlake før du tar dem opp og tørker god av før du legger dem på et brett og damper på 80 grader i 8-12 min.

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Forsiden akkurat nå

Til toppen